Feladat: N.119 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bérczi Gergely ,  Braun Gábor ,  Frenkel Péter ,  Gyenes Zoltán ,  Hesz Zoltán ,  Juhász András ,  Kun Gábor ,  Lippner Gábor ,  Mátrai Tamás ,  Pap Gyula ,  Szabó Jácint ,  Vizer Máté 
Füzet: 1997/április, 230 - 231. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gráfelmélet, Indirekt bizonyítási mód, Nehéz feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/november: N.119

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Minden k pozitív egészre konstruálunk olyan Gk háromszögmentes gráfot, amely nem színezhető ki k színnel.
Ha k=1, akkor a két pontú, egy élű gráf megfelelő. Tegyük fel, hogy már megkonstruáltuk Gk-1-et; most megkonstruáljuk Gk-t.
Legyen Gk-1 pontjainak száma s, és legyen N pozitív egész (N pontos értékét később határozzuk meg), vegyünk fel egy N-elemű H ponthalmazt, valamint (Ns) darab, Gk-1-gyel izomorf gráfot, legyenek ezek Gk-11, ..., Gk-1(Ns). Mindegyik Gk-1i-nek feleltessük meg H egy s-elemű részhalmazát, és kössük össze Gk-1i minden pontját a megfelelő részhalmaz egy-egy pontjával. Azt állítjuk, hogy az így kapott gráf háromszögmentes, és megfelelő N esetén nem színezhető ki k színnel.
Ha lenne háromszög, akkor annak legfeljebb egy csúcsa lehet H-ban, mert H-beli pontok között nincs él. Nem lehetnek csúcsai különböző Gk-1i-kben sem, mert az ilyenek között sincs él. Nem lehet mindhárom pont ugyanabban a Gk-1i-ben sem, mert Gk-1i háromszögmentes. Már csak az az eset maradt, hogy egy csúcsa H-ban van, a másik kettő pedig ugyanabban a Gk-1i-ben. Viszont H-beli pontból legfeljebb egy Gk-1i-beli pontba megy él.
Tegyük fel, hogy a gráfot kiszíneztük k-1 színnel. Ha N elég nagy, például
N>(s-1)(k-1), akkor H-ban van s darab egyszínű pont, legyen ezek színe piros. Az ezeknek megfelelő Gk-1i-ben nem szerepelhet a piros szín, ez viszont ellentmond annak, hogy legalább k-1 szín szükséges a színezéséhez.
 Több dolgozat alapján 

 
II. megoldás. Egy másik konstrukciót mutatunk. Tegyük ismét fel, hogy Gk-1 már létezik, pontjai legyenek P1, ..., Ps. Vegyük még fel a Q1, ..., Qs és R pontokat. Kössük össze Pi-t Qj-vel, ha Pi és Pj össze van kötve, továbbá kössük össze R-et mindegyik Qi-vel. Ha az így kapott gráfban lenne háromszög, annak legfeljebb egy csúcsa lehet a Qi-k között, mert a Qi-k között nem fut él; ebből kifolyólag R sem szerepel háromszögben. Ha pedig Pi, Pj és Ql háromszöget alkot, akkor Pi, Pj és Pl is, ami ellentmond annak, hogy Gk-1 háromszögmentes.
Tegyük fel, hogy a gráf kiszínezhető k-1 színnel. Legyen R színe piros. Megadjuk a P1, ..., Ps pontok egy jó színezését k-2 színnel. Ez ellent fog mondani annak, hogy Gk-1 színezéséhez legalább k-1 szín kell.
Minden egyes piros Pi-t változtassuk Qi színére. A Qi pontok között nem szerepel a piros szín, mert közös szomszédjuk, R piros. A Pi-ket tehát csak legfeljebb k-2 színnel színeztük. Ha Pi és Pj között fut él, akkor vagy mindkettő színét változatlanul hagytuk, és emiatt különbözőek maradtak, vagy az egyikük piros volt (mondjuk Pi), és annak színét Qi színére változtattuk. Viszont Qi és Pj között van él, Qi és Pj színe különböző volt, tehát a módosított színezésben is Pi és Pj különböző színű.
 Több dolgozat alapján