Feladat: N.115 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bérczi Gergely ,  Braun Gábor ,  Czimmermann Péter ,  Frenkel Péter ,  Gyenes Zoltán ,  Juhász András ,  Kun Gábor ,  Kutalik Zoltán ,  Lippner Gábor ,  Lukács László ,  Mátrai Tamás ,  Pap Gyula ,  Prause István ,  Szabó Jácint ,  Terék Zsolt ,  Terpai Tamás 
Füzet: 1997/szeptember, 353 - 354. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakaszos tizedestörtek, Teljes indukció módszere, Számsorozatok, Nehéz feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/október: N.115

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Teljes indukcióval könnyen igazolható, hogy tetszőleges, a lépések során keletkező (ab,cd,ef) számhármasra bc-ad=de-cf=be-af=1. Ennek következménye, hogy ab<cd<ef, valamint hogy a lépések során keletkező törtek sohasem egyszerűsíthetők.
A számhármasok rendezettsége megadja azt az algoritmust is, amellyel a kívánt középső elemet kell elérnünk. Ha az (α,β,γ) számhármasból kell tovább lépnünk, akkor három eset lehetséges:

 
*1. Ha α<q<β, akkor a γ számot kell letörölnünk és az α, β számokkal kell tovább dolgoznunk, mert ebben az esetben az összes további mediáns az (α,β) intervallumban lesz;
 
*2. Ha β<q<γ, akkor az α számot kell letörölnünk, és a β, γ számokkal kell folytatnunk a műveletet;
 
*3. Ha q=β, akkor találtunk egy olyan számhármast, amelynek középső eleme q. Tovább folytatni nem szabad, mert az előbbi okok miatt semelyik újabb mediáns nem lehet q.
A fentiek alapján a q számot nem lehet két különböző módon előállítani. Azt kell még igazolnunk, hogy az eljárás biztosan előállítja q-t, azaz véges sok lépésben véget ér.
Legyen q=st, az n-edik lépésben keletkező számhármas (anbn,cndn,enfn). Megmutatjuk, hogy a gn=(sbn-tan)+(ten-sfn) sorozat szigorúan monoton fogy. Ebből a végesség következik, mert a gn sorozat pozitív egészekből áll.

Legyen az n-edik számhármas (anbn,cndn,enfn), amelyben cn=an+en és dn=bn+fn.
Ekkor anbn<q<cndn esetén
gn+1=(sbn-tan)+(tcn-sdn)=ten-sfn<gn,
a cndn<q<enfn esetben pedig
gn+1=(sdn-tcn)+(ten-sfn)=sbn-tan<gn.

 
Megjegyzések. 1. A megoldás kis módosításával az is igazolható, hogy ha nem a (01,12,11), hanem tetszőleges (ab,a+cb+d,cd) számhármasból indulunk ki, akkor is tetszőleges ab<q<cd racionális szám egyértelműen állítható elő.
 Braun Gábor (Budapest, Szent István Gimn., IV. o.)

2. Az, hogy az eljárás előállítja q-t, bebizonyítható a lépések egyszerű megfordításával is. Ha q=st és ez a tört nem egyszerűsíthető, akkor egyértelműen léteznek olyan a,b,c,d nemnegatív egész számok, amelyekre bs-at=et-fs=bc-ad=1, ezekkel a számokkal az utolsó számhármas csak (ab,st,cd) lehet. Nem nehéz bebizonyítani, hogy egy ilyen számhármasból mindig lehet visszafelé lépni, kivéve a (01,12,11) számhármast. A visszafelé lépegetés közben a törtek nevezői csökkennek, ezért az eljárás csakugyan megadja q előállítását.
3. Ha nagyság szerint sorbarendezzük azokat a [0,1]-beli, nem egyszerűsíthető törteket, amelyek nevezője legfeljebb n, akkor az úgynevezett n-edik Farey-sorozatot kapjuk. Például az 5-ödik Farey-sorozat:
01,15,14,13,25,12,35,23,34,45,11.
Ebben a sorozatban bármely két szomszédos ab, cd elemre bc-ad=1, továbbá, ha valamelyik tört nevezője nagyobb, mint a két szomszédjáé, akkor a tört a két szomszédjának a mediánsa. (A Farey-sorozatokról bővebben lásd pl. Niven‐Zuckermann: Bevezetés a számelméletbe, 6. fejezet)