Feladat: N.110 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Braun Gábor ,  Frenkel Péter ,  Gyenes Zoltán ,  Kiss Tanás ,  Kun Gábor ,  Mátrai Tamás ,  Pap Gyula 
Füzet: 1997/március, 168 - 169. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Gyökök és együtthatók közötti összefüggések, Oszthatósági feladatok, Nehéz feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/szeptember: N.110

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha λ=1 vagy λ=4, akkor létezik potitív egész megoldás, például x=y=z=v=2, illetve x=y=z=v=1. Megmutatjuk, hogy más λ esetén nincs pozitív egész megoldás.
Tegyük fel, hogy egy bizonyos λ esetén létezik megoldás, és tekintsünk egy olyan megoldást, amelyre x+y+z+v minimális. A szimmetria miatt feltehetjük, hogy xyzv.
Először bebizonyítjuk, hogy

vλxyz2ésvx2+y2+z2.(2)
Tekintsük (1)-et úgy, mint egy v-ben másodfokú egyenletet. Ennek másik gyöke a gyökök és együtthatók közötti összefüggések (Viéta-formulák) alapján
v1=λxyz-v=x2+y2+z2v.(3)
Az első képletből látható, hogy v1 is egész, a második képletből pedig az látható, hogy pozitív. Ez azt jelenti, hogy (1)-nek az x, y, z, v1 számnégyes is megoldása. Mivel azonban x+y+z+v minimális, vv1, amiből (3) alapján (2) teljesül.
A λ értékére a következő becslés ad felső korlátot:
λxyz=x2+y2+z2+v2xv+yv+zv+vλxyz2(3+λ2)xyzv;(4)
ebből λ3+λ2, vagyis λ6.
Ha x, y, z, v között nincs páros, akkor a bal oldal osztható 4-gyel, viszont a jobb oldalon xyzv páratlan, következésképpen λ osztható 4-gyel; ez csak λ=4 esetén lehetséges.
Ha x, y, z, v között egy vagy három páros van, akkor a jobb oldal páros, a bal oldal páratlan, ami ellentmondás.
Ha x, y, z, v között két páros van, akkor a bal oldal 4-gyel osztva 2 maradékot ad, viszont a jobb oldal osztható 4-gyel, ami szintén ellentmondás.
Végül, ha x, y, z, v mind páros, akkor a (4) becslést kicsit élesebben leírva
λxyzvxv+yv+zv+vλxyz2(34+λ2)xyzv;ebből  λ34+λ2, vagyis  λ=1.

Pozitív egész megoldás tehát csak λ=1 és λ=4 esetén lehetséges.
 
Megjegyzések. 1. A (3) képlet alapján mindkét λ értékre végtelen sok megoldás konstruálható, hiszen x, y, z, v közül valamelyiket ‐ például a legkisebbet ‐ kicserélhetjük egy nagyobb egész számra.
2. Egy nagyon hasonló egyenlet (x2+y2+z2=kxyz) vizsgálata megtalálható Jaglom‐Skljarszkij‐Csencov: Válogatott feladatok és tételek az elemi matematika köréből c. könyvében (1. kötet, 118. feladat, Tankönyvkiadó, 1967), és a két feladat megoldása lényegében ugyanaz. Többen az ott leírt bizonyítást írták át az (1) egyenletre. Sajnos, a könyvben leírt megoldás több pontatlanságot is tartalmaz, és a versenyzők egy része ezeket nem korrigálta. Sokan ‐ a könyv nyomán ‐ a v1 számot a v1=λxyz-v képlettel definiálták, és behelyettesítéssel ellenőrizték, hogy az x,, y, z, v1 számnégyes is megoldása (1)-nek. Viszont ‐ a könyvhöz hasonlóan ‐ elfelejtették megindokolni, hogy v1 miért pozitív. (Ezek a versenyzők 4 pontot kaptak.) Ketten még a másolás gyanújába is keveredtek, mert a legkritikusabb mondatokat szó szerint másolták ki a könyvből.