Feladat: Gy.3085 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Babos Attila ,  Gueth Krisztián ,  Gyenes Zoltán ,  Hangya Balázs ,  Keszegh Balázs ,  Lukács László ,  Naszódi Gergely 
Füzet: 1997/május, 279. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térgeometria, Poliéderek súlypontja, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/október: Gy.3085

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az L lapjára állított konvex poliéder akkor nem billen fel, ha S tömegközéppontjának az L síkján lévő merőleges vetülete az L konvex sokszög belső pontja.


Jelölje K azt a konvex sokszöglapját a poliédernek, amely a legközelebb van S-hez (ha több ilyen van, akkor ezek egyikét). Legyen S1 az S-nek K síkján lévő merőleges vetülete. Tegyük fel, hogy S1 nem belső pontja K-nak. Ekkor a testnek a konvexség miatt van egy olyan M lapja, amely az SS1 szakaszt annak egy belső T pontjában metszi. Jelölje R az S-nek M síkján lévő merőleges vetületét. Ekkor SRST, továbbá feltevésünk miatt ST<SS1, azaz SR<SS1, ami ellentmond annak, hogy S1 az S-hez legközelebbi lapon lévő merőleges vetülete S-nek.
Ezzel azt mutattuk meg, hogy ha az S tömegközéppontot a K síkra merőkegesen levetítjük, akkor a vetület a K konvex sokszöglap belsejébe esik, ez pedig az egyensúly feltétele, vagyis a súlypontjához legközelebb lévő lapjára állított poliéder nem billen fel.
 Gyenes Zoltán (Budapest, ELTE Apáczai Csere J. Gimn., III. o.t.)
 
  dolgozata alapján