Feladat: Gy.3062 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Horváth László 
Füzet: 1997/február, 79. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb feladványok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/május: Gy.3062

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A kiránduláson összesen 2n ember vett részt, és saját magával, valamint a házastársával senki sem fogott kezet, ezért a túravezető kérdésére a következő válaszok hangozhattak el: 2n-2, 2n-3, ..., 1, 0. Ez 2n-1 szám, és ugyanennyi válaszadó volt, vagyis mindegyik számhoz pontosan egy válaszadó tartozik.
Tekintsük azt a túrázót, aki a legtöbb másikkal fogott kezet, azaz 2n-2-vel: ez azt jelenti, hogy magán és a házastársán kívül mindenkivel. Így a 0 számot válaszoló túrázó csak az ő házastársa lehetett. Gondolatban válasszuk most külön ezt a házaspárt, és a túravezető ismételje meg a kérdést: ekkor a 2n-4, 2n-5, ..., 1, 0 válaszok fognak elhangozni, és továbbra is mindenki más-más választ ad. Jegyezzük meg azt is, hogy a külön vett párpól mindenki ‐ a túravezetőt is beleértve ‐ pontosan eggyel fogott kezet.
Ezután a 2n-4 és a 0 választ adó két túrázóval ismételjük meg az előbbi gondolatmenetet..., stb. Végül már csak egy ember marad, aki ekkor szükségképpen a túravezető felesége. Így tehát összesen ugyanannyi emberrel fogtak kezet: mindketten n-1-gyel. Sőt, még az is igaz, hogy pontosan ugyanazokkal.

 Horváth 413 László (Csurgó, Önkormányzati Gimn., 8. o.t.) dolgozata alapján