Feladat: Gy.3061 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gáspár Merse Előd ,  Gueth Krisztián ,  Gyenes Zoltán ,  Hajdufi Péter ,  Kőhalmi Dóra ,  Szabó Gábor ,  Szalai-Dobos András 
Füzet: 1996/december, 529 - 530. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Köréírt gömb, Szabályos sokszögek által határolt testek, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/április: Gy.3061

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel a hatszögek síkjai párhuzamosak, azért minden háromszög pontosan az egyik hatszöggel érintkezik élben, harmadik csúcsa pedig egybeesik a vele élben nem érintkező hatszög egy csúcsával. Ezért egyetlen, a feltételeknek megfelelő test van, ez látható az ábrán (a következő oldalon).

 

A háromszögek szabályossága miatt a hatszögek minden csúcsára igaz, hogy a másik hatszög két csúcsától egyenlő ‐ egységnyi ‐ távolságra van, azaz benn van a másik hatszög egy élének felező merőleges síkjában. Így ezek a felező merőleges síkok a két hatszög középpontját összekötő egyenesben metszik egymást. Ez az egyenes merőleges a hatszögek síkjaira, ezért a két hatszög középpontját összekötő szakasz felezőpontja a test minden csúcsától egyenlő távolságra van. Ezzel beláttuk, hogy a test köré gömb írható.
Jelöljük a hatszögek középpontját T-vel és S-sel, TS felezőpontját ‐ ami a gömb középpontja ‐ O-val, a T középpontú hatszög két szomszédos csúcsát A-val és B-vel, az AB élt tartalmazó háromszöglap harmadik csúcsát G-vel, G merőleges vetületét az ABT síkon M-mel, végül AB felezőpontját F-fel. Ekkor TF=GF=32 (egységnyi oldalú szabályos háromszög magassága), FM=TM-TF=SG-TF=1-32. A GMF háromszög derékszögű, mert GM merőleges a TAB síkra, ezért merőleges annak FM egyenesére is. Így alkalmazhatjuk Pitagorasz tételét: GM=GF2-FM2=3-1. A hatszögek síkjainak párhuzamossága miatt ST=GM, tehát OT=123-1. Végül a keresett sugarat az OTA derékszögű háromszögből határozhatjuk meg, ugyancsak Pitagorasz tételével:
OA=OT2+TA2=14(3-1)+1=123+3.
Tehát a test köré gömb írható, és annak sugara 123+31,088.
 Hajdufi Péter (Budapest, Baár-Madas Ref. Gimn., II. o.t.) dolgozata alapján