Feladat: F.3141 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Berki Csaba 
Füzet: 1997/április, 218 - 219. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tetraéderek, Terület, felszín, Térfogat, Szabályos tetraéder, Háromszögek nevezetes tételei, Középvonal, Paralelogrammák, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/október: F.3141

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Használjuk az ábra jelöléseit. Jelölje a tetraéder térfogatát V, felszínét F. Könnyen látható, hogy pl. a D csúccsal együtt levágott tetraéder hasonló az eredetihez. Mivel a hasonlóság aránya 12, a levágott térfogat 18V. A másik három csúcsnál hasonló a helyzet, ezért a megmaradó test térfogata V-418V=12V. Ugyancsak a hasonlóságból következik, hogy pl. az F1F2F3 háromszög, illetve az F4F5F6 háromszög területe az ABC háromszög területének 14-e. A tetraéder többi lapjával egyállású lapok esetén hasonló eredményre jutunk. Így a megmaradó test felszíne F-24F=12F.
A háromszög középvonalára vonatkozó tétel szerint az F1F3F6F5 és F2F3F4F5 négyszögek paralelogrammák. Ezeknek a paralelogrammáknak az F3F5 átlója egybeesik, ezért ennek az átlónak a felezőpontjára a keletkezett test ‐ egyéb feltételek nélkül ‐ szimmetrikus lesz.
A megmaradó test 8 lapú, minden lapja háromszög. Ezért akkor és csak akkor lesz szabályos, ha lapjai egybevágó szabályos háromszögek. Ennek feltétele az eredeti tetraéder szabályossága.
 
II. megoldás. Az a) kérdésre adott választ nem módosítjuk. Jelöljük pl. a tetraéder A csúcsának helyvektorát a-val. Így F1, illetve F6 helyvektora a+d2, illetve b+c2, és az F1F6 szakasz S felezőpontjának helyvektora s=a+b+c+d4. Hasonlóan megmutatható, hogy a keletkezett test bármelyik két szemközti csúcsát összekötő szakasz felezőpontjának helyvektora s. Ez azt jelenti, hogy ez a test S-re középpontosan szimmetrikus. Fölismerjük, hogy S a tetraéder súlypontja.
A maradék test akkor és csak akkor lesz szabályos oktaéder, ha testátlói nemcsak felezik egymást, hanem páronként merőlegesek és páronként egyenlők. Ez pl. F1F2=12AB miatt azt kívánja, hogy a tetraéder szabályos legyen.
 Berki Csaba (Székesfehérvár, Teleki B. Gimn., IV. o.t.) dolgozata alapján