Feladat: F.3140 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Bérczi Gergely ,  Czirok Levente ,  Jakabfy Tamás ,  Lobozár Ferenc ,  Pogány Ádám ,  Terék Zsolt ,  Terpai Tamás ,  Zsombori Gabriella 
Füzet: 1997/április, 216 - 218. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kör geometriája, Koszinusztétel alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/október: F.3140

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Legyen az érintő kör sugara x. Használjuk az 1. ábra további jelöléseit. Az O2O1O és O1O3O háromszögekre a koszinusztételt fölírva:
(R+x)2=(R+r-x)2+r2+2(R+r-x)rcosγ,(r+x)2=(R+r-x)2+R2-2(R+r-x)Rcosγ.
Szorozzuk meg az első egyenletet R-rel, a másodikat r-rel, majd adjuk össze őket:
(R+x)2R+(r+x)2r=(R+r-x)2(R+r)+r2R+rR2,(1)
amiből némi számolással:
x=Rr(R+r)R2+Rr+r2.

 Lobozár Ferenc (Szeged, Csonka J. Műsz. Szki., III. o.t.)

 
II. megoldás. R. Descartes-tól származik a következő tétel: ha négy kör bármelyike érinti a másik hármat, akkor görbületeik négyzetösszegének kétszerese egyenlő a görbületeinek összegének négyzetével.
Az r sugarú kör görbülete 1r, az egyenes görbülete zérus. A tétel akkor is érvényes, ha valamelyik kör helyett egyenes szerepel. Alkalmazása szempontjából az egymást kívülről érintő körök görbülete azonos előjelű, a belülről érintőké egymással ellentétes. Bizonyítása megtalálható H. S. M. Coxeter: A geometriák alapjai c. könyv 31‐32. oldalán. A tétel alapján:
2(1r2+1R2+1(r+R)2+1x2)=(1r+1R-1r+R+1x)2.
Ezt az 1x-re másodfokú egyenletet megoldva x meghatározható:
x=Rr(R+r)R2+Rr+r2.

 Terék Zsolt (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.)

 
Megjegyzések. 1. Descartes idézett tétele az idők során feledésbe merült, majd többen is újra felfedezték, pl. 1936-ban Sir Frederick Soddy ‐ Nobel-díjas fizikus ‐, aki azt is megmutatta, hogy analóg tétel érvényes a térben 5 gömbre. A tételekről Precíz csók címmel verset írt, amelynek egyik versszaka így fogalmazza meg a 2. megoldásban felhasznált tételt:
 

 

Egymásnak négy kör csókot ad, a kisebbik hajlik jobban; a görbület a központból mért táv, de reciprokban. Nem bírt vele Euklid' esze, az ujjszabály sem szól bele; mert nem görbül az egyenes s a konkáv hajlás mínusz lesz, a négy görbület négyzetösszege épp a görbületösszeg négyzetének a fele.
 

2. Zsombori Gabriella (Csíkszereda, Márton Á. Gimn., IV. o.t.) megoldása a Stewart-tételen alapul. A tétel a 2. ábra jelöléseivel így fogalmazható meg: b2p+c2q-ar2=apq. Bizonyítása megtalálható H. S. M. Coxeter‐S. L. Greitzer: Az újrafelfedezett geometria c. könyv 21‐22. oldalán. A tételt az 1. ábra OO2O3 háromszögére alkalmazva az (1) egyenletet kapjuk, amiből x meghatározható.
3. Lobozár Ferenc második megoldásában az 1. ábra B pontját választotta egy inverzió pólusául. Az inverzió alapkörének sugarát d2=BCBA=2r(2r+2R)=4r(r+R) összefüggéssel definiálta. Így a B ponton átmenő két kör képe egy-egy egyenes lett, és a lényegesen egyszerűbb ábra alapján számolta ki a keresett sugarat.