Feladat: F.3122 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bakos Péter ,  Barát Anna ,  Bérczi Gergely ,  Borsi Zsolt ,  Braun Gábor ,  Brezovich László ,  Czirok Levente ,  Fazekas Borbála ,  Frenkel Péter ,  Gueth Krisztián ,  Gyenes Zoltán ,  Gyukics Mihály ,  Hadházi Márton ,  Hans Zoltán ,  Huszár Gergely ,  Kiss Ádám ,  Lippner Gábor ,  Lolbert Tamás ,  Makai Márton ,  Mátrai Tamás ,  Méder Áron ,  Prause István ,  Salamon Gábor ,  Sánta Zsuzsa ,  Szabó Előd ,  Szabó Jácint ,  Szepesi Zoltán ,  Szobonya László ,  Terék Zsolt ,  Tóth Ádám ,  Tóth Éva ,  Tóth Péter ,  Tóth Zoltán Péter ,  Várkonyi Péter ,  Végh László 
Füzet: 1997/január, 25 - 26. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek nevezetes tételei, Magasságvonal, Beírt kör, Hossz, kerület, Háromszögek hasonlósága, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/április: F.3122

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ABC háromszög A-ból induló magassága legyen ma, a beírt kör sugara r. Használjuk az ábra további jelöléseit. Mivel C2B3BC, az AC2B3 háromszög és az ABC háromszög hasonlóak. Ezért C2B3a=ma-2rma, amiből C2B3=a(1-2rm). Ismeretes, hogy r=ts=ama2s, és így 2rma=as. Ezért C2B3=a-a2s.
Hasonlóan A2C3=b-b2s, és B2A3=c-c2s. A hatszög középpontosan szimmetrikus, ezért kerülete:

K=2(C2B3+A2C3+B2A3)=2(a+b+c-a2+b2+c2s).
Azt kell bebizonyítanunk, hogy 2(a+b+c-a2+b2+c2s)2(ab+bc+ca)a+b+c. Némi számolás után azt látjuk, hogy ez ekvivalens a 0(a-b)2+(b-c)2+(c-a)2 egyenlőtlenséggel, ami nyilván igaz.
Egyenlőség pontosan akkor áll fenn, ha a háromszög szabályos.
 Bérczi Gergely Szeged, Ságvári E. Gimn., II.o.t.
 Szabó Jácint Győr, Révai M. Gimn., III.o.t.

 

Megjegyzés. Legyen a hatszög területe T és kerülete K, a háromszögé t, illetve k. Szabó Jácint megállapította, hogy T=t(2-a2+b2+c2s2), továbbá Tt=Kk23. Az utóbbi relációban egyenlőség pontosan akkor lesz, ha a háromszög szabályos. Ez pl. azt is jelenti, hogy a hatszög akkor fedi le a háromszög területének legnagyobb hányadát ‐ számszerűen a kétharmadát ‐ ha a háromszög egyenlő oldalú.