Feladat: F.3114 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bérczi Gergely ,  Braun Gábor ,  Gyukics Mihály ,  Lippner Gábor ,  Naszvadi Péter ,  Nyakas Péter ,  Pap Júlia ,  Papp Ágnes ,  Pintér Dömötör ,  Prause István ,  Salamon Gábor ,  Sánta Zsuzsa ,  Sári Nóra ,  Szabó Gergely ,  Szabó Jácint ,  Szente Márk Zsombor ,  Szita István ,  Szobonya László ,  Tóth Zoltán Péter ,  Várkonyi Péter ,  Übelhart István ,  Zakariás Ildikó ,  Zaupper Bence 
Füzet: 1996/október, 420. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számelrendezések, Sakk, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/március: F.3114

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel a táblára csak véges sok számot írtunk, van közöttük legnagyobb; legyen ez M. Tekintsük az egyik olyan mezőt, amelybe M-et írtunk. A szomszédos mezőkbe írt számok M-nél kisebbek vagy egyenlők, ugyanakkor a feltétel szerint az átlaguk legalább M. Ez csak úgy lehetséges, ha mindegyikük egyenlő M-mel. Tehát ha egy mezőbe M-et írtunk, akkor a szomszédaiba is M-et kellett írjunk.
Ugyanezt elmondva a szomszédos mezőkre, azt kapjuk, hogy a szomszédos mezők szomszédaiba, azok szomszédaiba stb. is M-et kellett írnunk, tehát az összes mezőbe M-et írtunk. Mivel a sarkokban 0 áll, ez azt jelenti, hogy a táblázatot csupa 0-val töltöttük ki.