Feladat: F.3109 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Barát Anna ,  Bérczi Gergely ,  Braun Gábor ,  Cheri Enikő ,  Gyenes Zoltán ,  Gyukics Mihály ,  Hans Zoltán ,  Harrach Nóra Viola ,  Kiss Ádám ,  Kiss László ,  Kocsis Zoltán ,  Nagy Margit ,  Pap Júlia ,  Pintér Dömötör ,  Rozmán András ,  Salamon Gábor ,  Szántó Richárd ,  Szobonya László ,  Terék Zsolt ,  Tóth Ádám ,  Vaszil Krisztina 
Füzet: 1996/december, 531 - 533. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek nevezetes tételei, Terület, felszín, Vektorok vektoriális szorzata, Paralelogrammák, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/február: F.3109

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Tekintsük a hatszög oldalvektorait az 1. ábra szerinti irányítással. Jelöljük pl. az ACE területét tACE-vel. A vektoriális szorzat definíciója szerint (lásd pl. Reiman István: A geometriai és határterületei c. könyvének 46. oldalán):
2tACE=|(c+d)×(-a-b)|
és
2tBDF=|(d+e)×(-b-c)|.
Tekintve, hogy mindkét vektoriális szorzat ugyanolyan irányú, elegendő azt bizonyítani, hogy
(c+d)×(-a-b)=(d+e)×(-b-c).(1)
A vektoriális szorzat tulajdonságai szerint (1) így alakítható:
(a+b)×(c+d)=(b+c)×(d+e),a×c+b×c+a×d+b×d=b×d+c×d+b×e+c×e,
ebben b×d mindkét oldalon szerepel, továbbá a×d=b×e=0, ezért azt kell megmutatni, hogy
a×c+b×c-c×d-c×e=0,azaz(a+b+d+e)×c=0.

Ez pedig nyilván igaz, hiszen a+b+c+e=-c-f, és ez párhuzamos a c-vel. Mivel átalakításaink megfordíthatók, igaz a feladat állítása.
Nyilvánvaló, hogy megoldásunk nemcsak konvex, hanem bármilyen, a feltételeknek megfelelő hatszögre alkalmazható, azaz a hatszög lehet akár hurkolt, vagy akár nem síkbeli hatszög is.
 Gyukics Mihály (Szolnok, Varga Katalin Gimn., IV. o.t.) és
 
 Kiss László (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.) dolgozata alapján

 
II. megoldás. A 2. ábrán egy konvex hatszög van. Ennek A, B, C csúcsai és az R pont egy AC átlójú paralelogrammát határoz meg. Hasonlóan szerkesztettük a CE átlójú CDEP, illetve az EA átlójú EFAQ paralelogrammát. A 3. ábra paralelogrammái úgy készültek, hogy egy-egy átlójuk a BD, DF, illetve az FB szakasz, tehát a BDF oldalai, és a paralelogrammáknak a hatszögcsúcsoktól különböző csúcsai S, T, U. Könnyen látható, hogy RP=ST=AB-ED, és hasonlóan PQ=TU és QR=US. Ezért RPQSTU, tehát tRPQ=tSTU, amely állítás akkor is igaz, ha az R, P Q, illetve az S, T, U pontok egybeesnek. Ez azt is jelenti, hogy a 3‐3 paralelogramma területösszege egyenlő. Ennek folytán az ACE területe is, és a BDF területe is a megfelelő paralelogrammák félterületének és a köztük lévő háromszög területének az összege, és ez a két esetben egyenlő.
Ha a hatszögnek van 180-nál nagyobb szöge, akkor két ilyen is van. Ilyen konkáv hatszöget látunk a 4. és 5. ábrán. Könnyen leolvasható, hogy a tCDEQ+tEFAP-tABCR-tRPQ és a tBCDT+tABUF-tFEDS-tSTU területek egyenlőek, és tRPQ=tSTU, ezért 12(tCDEQ+tEFAP-tABCR)-tRPQ=12(tBCDT+tABUF-tFEDS)-tSTU. utóbbi éppen azt jelenti, hogy tACE=tBDF.
Hasonlóan járhatunk el hurkolt hatszög esetén is.
 Tóth Ádám (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., II. o.t.) dolgozata alapján