Feladat: F.3104 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kutalik Zoltán ,  Szobonya László ,  Zakariás Ildikó 
Füzet: 1996/december, 530 - 531. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Kombinatorikai leszámolási problémák, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/január: F.3104

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A kijelölt n pont legyen a derékszögű koordináta-rendszer n rácspontja. Ekkor a pontok koordinátái egész számok. A koordináták paritása alapján a pontokat négy osztályba soroljuk:
1. Mindkét koordináta páros, az osztályba tartozó pontok száma n1,
2. az első koordináta páros, a második páratlan, a pontok száma n2,
3. az első koordináta páratlan, a második páros, a pontok száma n3,
4. mindkét koordináta páratlan, a pontok száma n4.
Nyilván n1+n2+n3+n4=n, és az is világos, hogy az egy osztályba tartozó pontpárok ,,jó'' szakaszokat határoznak meg, két különböző osztályba tartozó pont pedig nem.
Nézzük most példaként azt az esetet, amikor n1n2+2. Hagyjunk el az első osztályból egy pontot, és helyette vegyünk fel egy új pontot a második osztályba. Így az első osztályban n1-1 ,,jó'' szakasszal kevesebb lesz, a másodikban pedig n2-vel több. Ezért a ,,jó'' szakaszok száma változatlan n mellett csökkent. Ugyanezt mondhatjuk el bármilyen ninj+2 (i, j=1, 2, 3, 4; ij) esetén. Minimális számú ,,jó'' szakaszt tehát akkor kapunk, ha |ni-nj|<2.
Ezek szerint, ha n=4k (k pozitív egész), akkor a legkevesebb ,,jó'' szakasz az n1=n2=n3=n4=k esetben lesz, és a ,,jó'' szakaszok száma: 4(k2). Ez n-nel kifejeze: n(n-4)8.
Ha n=4k+1, akkor a ,,jó'' szakaszok száma úgy lesz minimális, ha három osztály mindegyikében k darab pont van, egyben pedig k+1, a ,,jó'' szakaszok száma most 3(k2)+(k+12)=(n-1)(n-3)8.
Az n=4k+2 esetben az előbbihez hasonlóan a ,,jó'' szakaszok számának minimuma: 2(k2)+2(k+12)=(n-2)28.
Végül az n=4k+3 esetben: (k2)+3(k+12)=n-1)(n-3)8.

 Zakariás Ildikó Székesfehérvár, (Teleki Blanka Gimn., III.o.t.)

 

Megjegyzés: A függvény megfogalmazható az r-dimenziós tér pontpárjai meghatározta szakaszokra is. Ekkor egy osztályba soroljuk azokat a rácspontokat, amelyek első, második, stb. koordinátája azonos paritású. Ezért összesen 2r osztály lesz. Egy szakasz akkor és csak akkor lesz ,,jó'', ha végpontjai ugyanabba az osztályba tartoznak. Minimális számú ,,jó'' szakaszt kapunk, ha |ni-nj|<2 (i, j=1, 2, ..., 2r; ij), n1+n2+...+n2r=n. A további számolások ugyanúgy végezhetők, mint az eredeti feladatban.