Feladat: C.444 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Füzet: 1997/március, 154 - 155. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos sokszög alapú gúlák, Térbeli szimmetrikus alakzatok, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/október: C.444

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelölje A, B, C, D a gúla csúcsait, ABC az alapháromszög, amelyről tudjuk, hogy szabályos, D a negyedik csúcs. Az oldallapok hajlásszögét a két sík metszésvonalának egy pontjában a metszésvonalra állított merőleges egyenesek szöge méri. Álllítsunk A-ból és B-ből merőlegeseket a CD élre; mivel a gúla szabályos, az AB él felezőpontján és a CD élen átfektetett sík a gúla szimmetriasíkja, s így a két merőleges egy közös E pontban metszi a CD élt. Az AEB=120.


A szimmetria miatt AEB egy 120-os egyenlő szárú háromszög, amelynek alapja egységnyi. Az AE oldal hosszát könnyen ki tudjuk számítani:
Húzzuk meg az EF magasságot, és vegyük észre, hogy az AEF egy szabályos háromszög fele, amelynek magassága 12, s mivel tudjuk, hogy a szabályos háromszögben a magasság az oldal 32-szerese, felírhatjuk, hogy 12=a32, ahonnan AE=a=33. Ennek ismeretében az ACE derékszögű háromszögből
EC=12-(33)2=63.
 

A CD él kiszámítására sokféle lehetőségünk van (pl. hasonlóság, Pitagorasz-tétel stb.).
Az ADC háromszög egyenlő szárú (mivel a gúla szabályos). Jelölje x a CD él hosszát, a D pont merőleges vetülete az AC-re legyen D', az E vetülete az AC-re E'.
  

Mivel AE'=33<EC=63, azért E' közelebb van A-hoz, mint D', ami egyben felezőpontja AC-nek, vagyis E a C-től távolabb van, mint D. Az ADE háromszögben felírhatjuk Pitagorasz tételét:
(x-63)2+(33)2=x2,
ahonnan a gúla élére x640,6123 egység adódik.
 
Megjegyzések. A hiányos dolgozatok nagy része onnan adódott, hogy sokan csak ábrákat rajzoltak és számításokat végeztek, de hiányzott annak indoklása, hogy miért éppen azt számolták. Csak nagyon kevesen írták le a a két sík hajlásszögének definícióját, vagy hogy esetünkben a két merőleges miért találkozik egy pontban.
Sokan számoltak koszinusztétellel vagy használtak szögfüggvényeket. Természetesen, ha megoldásuk egyébként jó volt, ők is megkapták a maximális pontot. De a megoldások során törekedjünk egyszerűségre, ahol lehet elemi módon számolni, nem érdemes elbonyolítani a számolásokat, mert esetleg úgy könnyebben hibázhatunk.