Feladat: Gy.3022 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Maitz Balázs ,  Szabó Gábor ,  Varga Csilla 
Füzet: 1996/május, 279 - 280. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb feladványok, Lefedések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/december: Gy.3022

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsünk egy 20×100-as táblázatot, ahol a sorok a 20 szobát, az oszlopok pedig a 100 napot jelentik. Ha egy szobát valaki kivesz két napra, az ábrázolható úgy, hogy a szobához tartozó sor megfelelő két mezőjére leteszünk egy 2×1-es ,,fekvő'' dominót. Amikor pedig két szomszédos szobát adnak ki egy napra, az a megfelelő mezőkre egy 1×2-es ,,álló'' dominó elhelyezését jelenti.
Az állítás így fogalmazható át: ha egy 20×100-as táblát 2×1-es dominókkal akarunk lefedni úgy, hogy a bal fölső és a jobb alsó mezőre ne kerüljön dominó, akkor még további két mező is fedetlen marad ‐ ez ugyanis éppen azt jelenti, hogy legfeljebb 20×100-4=1996 mező lehet fedve, és az ilyen mezők száma megegyezik a szálloda bevételével.
A bizonyításhoz színezzük ki a táblázatot sakktáblaszerűen fehérrel és feketével. A bal fölső és a jobb alsó mező színe megegyezik, legyen mondjuk fekete. Mivel egy dominó pontosan egy fehér és egy fekete mezőt fed le, azért ha egy fedésnél két fekete mező kimarad, akkor szükségképpen két fehér is. Ezzel már be is láttuk, hogy legfeljebb 1996 mező fedhető le. Arra pedig, hogy ez valóban el is érhető, igen könnyű példát mutatni, egy lehetőség látható az ábrán.