Feladat: Gy.2988 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Barát Anna ,  Barcza Gergely ,  Bérczi Gergely ,  Boja Bence ,  Deli Tamás ,  Formanek Csaba ,  Gáspár László ,  Hans Zoltán ,  Klausz Krisztián ,  Lénárt Zoltán ,  Lippner Gábor ,  Mátrai Tamás ,  Megyeri Csaba ,  Miszkuj Tünde ,  Molnár-Sáska Balázs ,  Nagy Ilona ,  Nyul Gábor ,  Pap Gyula ,  Pap Júlia ,  Pintér Dömötör ,  Pogány Ádám ,  Puskás Péter ,  Reviczky Ágnes ,  Ritz Attila ,  Simon Barna ,  Szabó Anett ,  Szabó Gábor ,  Székely László ,  Szepesi Zoltán ,  Szépszó Gabriella ,  Szilágyi Judit ,  Vörös Imre 
Füzet: 1996/január, 22 - 23. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kör geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/április: Gy.2988

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük RS és FB metszéspontját H-val, k középpontját O-val, PQ, illetve RS felezőpontját pedig F1-gyel, illetve F2-val (1. ábra). A PQF és az SRF háromszögek hasonlóak, mert PQF=SRF és QPF=RSF (egy ívhez tartozó kerületi szögek). Ezért a két háromszögben a megfelelő oldalak aránya megegyezik, így

FQQP=FRRS,
amiből
FQFR=QPRS=QF1RF2.
Vagyis az F1FQ és az F2FR háromszögek is hasonlóak, mert megegyeznek két oldal arányában és az azok által bezárt szögben. Tehát QF1F=RF2F. Jelöljük ezt a szöget α-val.
Egy kör húrjának felezőpontját a kör középpontjával összekötő egyenes merőleges  a  húrra,  ezért  OF1N=OFN=OF2H=OFH=90. Így az OFNF1 és az OFHF2 négyszögek húrnégyszögek. Ezekben a húrnégyszögekben viszont NOF=NF1F=α, illetve HOF=HF2F=α. Tehát az NOF és a HOF háromszögek megegyeznek egy oldalban (OF) és a rajta lévő két szögben (90, illetve α), ezért a két háromszög egybevágó, azaz NF=FH.
Ebben a bizonyításban kihasználtuk, hogy O és F különböző pontok. Ha OF (2. ábra), akkor az O-ra vonatkozó szimmetria miatt nyilvánvaló, hogy NF=FH.
Tehát az RS egyenes mindenképpen felezi az FB szakaszt.
 Szépszó Gabriella (Bonyhád, Petőfi S. Evang. Gimn., II. o.t.) dolgozata alapján

 
Megjegyzés. Teljesen hasonló módon látható be, hogy ha N nem negyedelőpont, hanem tetszőleges pont az AF szakaszon, akkor is teljesül, hogy NF=FH. Ezt a tételt ‐ az 1. ábrán látható, hogy miért ‐, pillangó tételnek nevezik.