Feladat: Gy.2984 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Bérczi Gergely ,  Fejős Ibolya ,  Hangya Balázs 
Füzet: 1996/március, 151. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikai leszámolási problémák, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/április: Gy.2984

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A gróf észrevétele nem véletlen, hanem következménye annak, hogy bármely négy meghívott között van olyan, aki a másik három mindegyikével találkozott már. Lássuk ennek az állításnak a bizonyítását.
Ha a vendégek közül mindenki találkozott már egymással korábban, akkor az állítás nyilvánvalóan teljesül. Tegyük föl ezután, hogy vannak olyan vendégek, akik még nem találkoztak egymással. Válasszunk két ilyet, jelölje őket V1 és V2. Tekintsünk tetszőleges két további vendéget, V3-at és V4-et. Ekkor a V1, V2, V3, V4 négyesben ‐ a feltétel szerint ‐ van olyan vendég, aki már találkozott a többi hárommal. Ez csak V3 vagy V4 lehet, hiszen V1 és V2 még nem találkoztak. Így tehát V3 és V4 már találkozott egymással, és legalább az egyikük V1-gyel és V2-vel is.
Mivel V3 és V4 tetszőlegesen választott két vendég volt, a következőket mondhatjuk: a vendégek közül bármely kettő, ha V1 és V2 nincs köztük, ismeri egymást, és közülük legalább az egyik még V1-et és V2-t is. Ha tehát választunk négy tetszőleges vendéget, akkor lesz köztük két, V1-től és V2-től különböző meghívott, és ezek közül legalább az egyik találkozott már mindenkivel. Ezzel az állítást igazoltuk.

 Fejős Ibolya (Szekszárd, Garay J. Gimn., II. o.t.) dolgozata alapján