Feladat: Gy.2970 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Fejős Ibolya ,  Frenkel Péter ,  Gueth Krisztián ,  Juhász András ,  Lipusz Gabriella ,  Maláti István ,  Nyul Gábor ,  Pintér Dömötör ,  Puskás Péter ,  Szabó Anett ,  Szabó Gábor ,  Székely László 
Füzet: 1995/december, 524 - 525. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kör geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/február: Gy.2970

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha két kör két pontban metszi egymást, akkor a körökhöz a metszéspontokban húzott érintők szöge a szimmetria miatt nyilván megegyezik (1. ábra). Ezért a P-től különböző metszéspontokban húzott érintők szögei megegyeznek a P-beli érintők szögeivel. Feladatunk tehát az, hogy három darab egy ponton ‐ P-n ‐ átmenő egyenes páronként vett szögeinek összegét meghatározzuk (2. ábra).
Két egyenes szöge definíció szerint nem tompaszög. (Ezt nem minden versenyző tudta). Ezért a feladatban szereplő három szög összege pontosan akkor lesz 180, ha a három egyenes közül bármelyiknek a másik kettővel bezárt szögeinek összege legalább 90 (3. ábra). Míg, ha van olyan egyenes, amely a másik kettővel összesen α<90 szöget zár be, akkor a három szög összege 2α (4. ábra).
A feladat kérdésére adott válasz: nem igaz.

 
Megjegyzés. Természetesen azok a megoldók is teljes pontszámot kaptak, akik egy olyan példát mutattak, amikor a szögösszeg nem 180.