Feladat: F.3054 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Braun Gábor ,  Gröller Ákos ,  Király Csaba ,  Mann Zoltán ,  Orbán András ,  Perényi Márton ,  Sánta Zsuzsa ,  Tóth Gábor Zsolt ,  Ugron Balázs ,  Valkó Benedek ,  Véber Miklós 
Füzet: 1995/december, 527 - 528. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egész együtthatós polinomok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/február: F.3054

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megmutatjuk, hogy ha r(x) nem nulla, egész együtthatós polinom és q(x)=r(x)p(x)+x, akkor p(q(x))-ből p(x) kiemelhető, sőt a két polinom hányadosa is egész együtthatós.
Legyen

p(x)=anxn+an-1xn-1+...+a1x+a0,
ahol a0, ..., an egész számok.
A binomiális tétel alapján tetszőleges k pozitív egészre
qk(x)=(r(x)p(x)+x)k==(k0)rk(x)pk(x)+(k1)rk-1(x)pk-1(x)x+(k2)rk-2(x)pk-2(x)x2+......+(kk-1)r(x)p(x)xk-1+(kk)xk==((k0)rk(x)pk-1(x)+(k1)rk-1(x)pk-2(x)x+(k2)rk-2(x)pk-3(x)x2+......+(kk-1)r(x)xk-1)p(x)+xk.
Az első tényezőt az egyszerűség kedvéért jelöljük mk(x)-szel:
qk(x)=mk(x)p(x)+xk,
ahol mk egész együtthatós polinom.
Ezeket az azonosságokat behelyettesítve p(q(x))-be:
p(q(x))==an(mn(x)p(x)+xn)+an-1(mn-1(x)p(x)+xn-1)+...+a1(m1(x)p(x)+x)+a0==(anmn(x)+an-1mn-1(x)+...+a1m1(x))p(x)+(anxn+an-1xn-1+...+a1x+a0)==(anmn(x)+an-1mn-1(x)+...+a1m1(x)+1)p(x).
Az első tényező most is egész együtthatós.
Ezután már csak az r(x) polinomot kell megválasztanunk, vigyázva arra, hogy p(q(x)) szorzat alakjában mindkét tényező legalább elsőfokú legyen. Ez a p(x) tényezőre biztosan teljesül. A másik tényező pedig pontosan akkor legalább elsőfokú, ha p(q(x)) foka nagyobb, mint p(x) foka. Mivel (p(q(x)) foka p(x) és q(x) fokszámainak szorzata, ez akkor igaz, ha q(x) legalább másodfokú. Ha p(x) legalább másodfokú, akkor q(x) is legalább másodfokú. Ha p(x) elsőfokú, akkor szükséges és elégséges az, ha r(x) legalább elsőfokú.
Tehát, ha p(x) elsőfokú, akkor legyen r(x)=x, azaz q(x)=xp(x)+x. Ha pedig p(x) legalább másodfokú, akkor legyen r(x)=1 és q(x)=p(x)+x.
 Tóth Gábor Zsolt (Budapest, Árpád Gimn., III. o.t.) dolgozata alapján