Feladat: C.416 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Badics Balázs ,  Berki Csaba ,  Bosznay Tamás ,  Czirok Levente ,  Fejős Ibolya ,  Gueth Krisztián ,  Hajdú Gábor ,  Hajdú Viktória ,  Harrach Nóra Viola ,  Horváth Gábor ,  Kocsis Pál ,  Lengyel Tímea ,  Méder Áron ,  Megyeri Csaba ,  Nagy Andrea ,  Papp Dávid ,  Terpai Tamás ,  Varga Eszter ,  Zaupper Bence 
Füzet: 1996/szeptember, 347 - 349. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tetraéderek, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/december: C.416

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a P pont vetületét az ABC alapsíkra P'-vel, az ABC háromszögben a C-ből induló magasság talppontját N-nel, az ABP háromszögben a P-ből induló magasság talppontját M-mel, a C-ből induló testmagasságnak az ABP síkkal való metszéspontját T-vel.
A tetraéder térfogata V=atm3; tekintsük először alapnak az ABC háromszöget, az ehhez tartozó testmagasság PP'; másodszor legyen az alap az ABP háromszög, az ehhez tartozó testmagasság a CT. A térfogatok egyenlőségéből és abból, hogy PP'<CT, (a feltétel szerint) következik, hogy

V=tABCPP'3=tABPCT3,teháttABC>tABP.
A két háromszögben az AB oldal közös, ezért CN>PM, vagyis a C pont messzebb van az AB szakasztól, mint a P pont.
Az AB egyenestől CN távolságra lévő pontok a síkban egy, az AB-től CM távolságra húzott párhuzamos egyenespáron vannak, P vetülete tehát ezen a sávon belül lesz. Hasonlóképpen kapunk egy sávot a BC, ill. AC egyenesek körül. A három sáv közös részébe, az A1B1C1 háromszögbe (esetleg határára) esnek azok a pontok, amelyek eleget tesznek a feladat követelményének.
A szakaszok párhuzamosságából könnyen igazolható, hogy az A1, B1, C1 metszéspontok létrejönnek és egy, az ABC-hez hasonló háromszöget alkotnak.
 
 

Az A1B1C1 háromszög tetszőleges P' belső-, (vagy határ-) pontjának az AB, BC, CA oldalaktól való távolságai rendre kisebbek a háromszög megfelelői magasságainál, hiszen P' benne van mindhárom sávban.
Fordítva, állítsunk P'-ben merőlegest az ABC síkra és vegyünk fel ezen egy P pontot úgy, hogy P-nek az AB, BC, CA egyenesektől való távolságai még mindig kisebbek legyenek az ABC háromszög megfelelő magasságainál.
Ha az ABP háromszögben PM<CN, akkor tABP<tABC, ami azt jelenti, hogy PP'<CT, ugyanígy bizonyítható, hogy PP' a tetraéder másik 2 magasságánál is kisebb, tehát valóban PP' a legkisebb a 4 testmagasság közül. A keresett mértani hely tehát az A1B1C1 háromszög belső és határon lévő pontjai.
 Horváth Gábor (Debrecen, Fazekas M. Gimn., I. o.t.)