Feladat: 1966. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló kezdők (speciális) 1. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1967/január, 1 - 3. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Paralelogrammák, Középpontos tükrözés, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/január: 1966. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló kezdők (speciális) 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelölje az egyik (P) paralelogramma csúcsait A, B, C, D, az AB, BC, CD, DA oldalak felezőpontját rendre E, F, G, H, az átlók metszéspontját J. A másik (P') paralelogramma ebből eltolással kapható meg; legyenek a megfelelő megjelölt pontjai A', B', C', D', E', F', G', H', J' (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Mind a két paralelogramma megjelölt pontjaiból egymástól függetlenül 9-féleképpen választhatunk ki 1-1 pontot, ezek 99=81 szakaszt határoznak meg. A különböző felezőpontok számának megállapításában P és P' megjelölt pontjaiból egyszerre mindig olyan 3-at-3-at veszünk figyelembe, melyek egy az AB oldallal párhuzamos oldal vagy középvonal pontjai.
Az A, E, B és A', E', B' pontok 9 szakaszt határoznak meg, ezek közül az ABB'A' paralelogramma K középpontja felezi a két átlót és az EE' középvonalat, tehát 3 szakaszt; az AEE'A' és EBB'E' paralelogrammák középpontja L1, illetőleg L2 e paralelogrammák átlóit, tehát 2-2 tekintetbe veendő szakaszt feleznek; az AA' és BB' oldalak felezőpontjai, I1, illetőleg I2 csak ezt az 1-1 szakaszt. A felsorolt pontok az ABB'A' paralelogramma I1I2 középvonalának különböző pontjai és azt 4 egyenlő szakaszra osztják.
Hasonlóan 5 különböző pontot kapunk az A, E, B és H', J', F' pontok közül egyet-egyet összekötő 9 szakasz felezőpontjaiból, az ABF'H' paralelogramma II1 II2 középvonalán. Ez az AH' szakasz felezőpontján megy át és párhuzamos AB-vel, így különbözik az előbbi 5 pontot tartalmazó egyenestől.
Ugyanez az öt. pont adódik a H, J, F és az A', E', B' pontok közül egyet-egyet összekötő szakaszok felezőpontjaiból, hiszen pl. az AA'H'H paralelogrammában az AH' és HA' átlók felezőpontja egybeesik, hasonlóan a többi megfelelő szakaszpárok felezőpontjai is. így ez az 5 pont rendre 2, 4, 6, 4, 2 megrajzolandó szakaszt felez.
5-5 különböző pont adódik az alább felsorolt két-két ponthármas felezőpontjaiként is, egy-egy az AB-vel párhuzamos egyenesen:

III.A,E,BésD',G',C',IV.H,J,FésD',G'C',V.D,G,C,ésD'G'C';H,J,FésH',J'F',D,G,CésH',J',F';D,G,CésA',E',B';
és az egy oszlopban álló ponthármas-párok ugyanazt az 5 pontot adják, mert pl. az ADD'A' paralelogramma AD' és DA' átlóinak, valamint HH' középvonalának felezőpontja közös, a III1 pont. A III1 és III2 pontokkal meghatározott szakaszon levő 5 pont rendre 3, 6, 9, 6, 3 figyelembe veendő szakaszt felez, a IV1-gyel és IV2-vel meghatározott szakasz pontjai 2, 4, 6, 4, 2 szakaszt, végül az V1V2 szakasz 5 pontja 1, 2, 3, 2, 1 pontot. A sorra vett 9 ponthármas-párban mind a 81 szakasz felezőpontját figyelembe vettük.
A III1- ből kiinduló pont-ötös különböző az I1-ből és II1- ből kiindulótól, hiszen a kezdőpontok az AA', AH', AD' szakaszok felezőpontjai, és összekötő egyenesük AD-vel párhuzamos. Ugyanígy IV1 és V1 is különbözik a többi kiindulópontoktól. Mindezek szerint 55=25 különböző felezőpontot kaptunk.
 
Megjegyzések. 1. Elindulhatunk a különböző felezőpontok megszámlálásában úgy is, hogy egy kiszemelt pontpár felezőpontjára tükrözzük P'-t- ami által a P'-ből kiszemelt pont képe mindenesetre a P-ből kiszemelt pontba esik -, és számba vesszük, hogy P' további megjelölt pontjainak tükörképei közül hány esik egybe P-nek egy további megjelölt pontjával. így a JJ' szakasz O felezőpontjára való tükrözéssel P' mindegyik megjelölt pontjának képe P-nek egy megjelölt pontjába esik, az O pont 9 szakaszt felez, vagyis ugyanerre a fedésre vezet az A és C', az E és G', ... , a H és F' pontpárból való kiindulás. A JE', JF', JG' és JH' szakaszok felezőpontjai 6-6 szakaszt feleznek, mert pl. a JE'-nek M felezőpontjára való tükrözés A'B'-t FH-ra, H'F'-t BA-ra viszi, s így tovább. - Ezen az úton kissé nehézkes a már számba vett pontpárok nyilvántartása.
Egy további elindulási lehetőség: tekintsük az A-ból P' összes megjelölt pontjaiba vezető szakaszok felezőpontjait, ezek P' felére kicsinyített képét adják, vagyis 9 különböző pontot. P'-nek egymás után E-ből, B-ből, F-ből és C-ből való hasonló kicsinyítésekor egybeesések miatt csupán 3-3 új felezőpont adódik, a G-ből és D-ből való kicsinyítéskor már csak 2-2, végül a H-ból és J-ből való kicsinyítéskor már egy sem. Ennek lépésről lépésre való pontos átgondolása szintén hosszadalmasabb a fentinél.
 
2. Könnyű belátni, hogy megállapításaink akkor is érvényesek, ha a két eredeti paralelogramma két különböző síkban van.