Feladat: 1965. évi Arany Dániel matematikaverseny 2. forduló kezdők (speciális) 1. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1966/február, 49 - 52. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Transzformációk szorzata, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/február: 1965. évi Arany Dániel matematikaverseny 2. forduló kezdők (speciális) 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Vázlatot készítve azt találjuk, hogy a kérdéses metszéspont a körön van. Könnyebb lesz ezt a többet mondó állítást bebizonyítani.

 
 
1. ábra
 

Mivel átmérőre tükröztünk, A1, B1 és C1 is a körön van. Azt fogjuk megmutatni, hogy az A1-en át BC-vel és a B1-en át AC-vel párhuzamosan húzott e1, illetőleg e2 egyenes a körön metszi egymást. A harmadik egyenesre már könnyen átvihető lesz eredményünk.
Messe az e1 egyenes a kört másodszor A2-ben, az e2 egyenes B2-ben, így azt akarjuk belátni, hogy A2 azonos B2-vel. Egyelőre feltesszük, hogy A1 és A2 különböző pontok, úgyszintén B1 és B2 is (1. ábra).
A BC és A1A2 szakaszok a kör párhuzamos húrjai, ezért végpontjaik egy szimmetrikus trapéz (húrtrapéz) csúcsai, páronként egymás tükörképei a mindkét húrra merőlegesen álló da átmérőre mint tengelyre nézve. Így a CA2 és BA1 húrok egyenlők, mert egymás da-ra vonatkozó tükörképei. Hasonlóan egy húrtrapéz csúcsai az A, Al, B és B1 pontok ‐ az először végzett tükrözések miatt, mert AA1 és BB1 merőlegesek a felhasznált d0 átmérőre ‐, valamint A, C, B1 és B2 is, a másodszorra szerkesztett párhuzamos miatt, itt a szimmetriatengely az AC-re merőleges db átmérő. Ezért
BA1=B1A=B2Cés ígyCA2=B2C(1)

Eszerint A2 és B2 a körnek C-től egyenlő távolságra levő pontjai, tehát vagy egymás tükörképei a C-ből kiinduló átmérőre nézve, vagy egybeesnek. Csak azt kell már belátnunk, hogy az utóbbi eset áll fenn.
Mozgassunk egy M pontot a körön C-ből A2-be a köztük levő két körív valamelyikén, és tekintsük azt a mozgást, amit M-nek da-ra való Ma tükörképe végez, továbbá Ma-nak d0-ra való M0 tükörképe, végül amit M0-nak db-re való Mb tükörképe végez. Az (1) alatti egyenlő húrok mindegyikének végpontjai a kört úgy osztják két-két ívre, hogy a részívek páronként egyenlők, és az M, Ma, M0, Mb pontok az egyenlő hosszú íveket írják le. A pontok mozgása mindig a kör középpontja körüli forgás, amelynek iránya az egymás utáni párokban a tükrözés miatt ellentétes. Igy M és M0 forgási iránya megegyező, mert mindegyik ellentétes irányú Ma forgásával, és hasonlóan Mb iránya is ellentétes M-ével. Ezért az M és Mb által befutott CA2 és B2C ívek ellentétes irányúak, az utóbbinak a végpontja viszont azonos az előbbinek a kezdőpontjával, ezért a B2 kezdőpont is azonos az A2 végponttal. Ezt akartuk belátni.
Akkor is érvényes (1), valamint meggondolásunk záró része is, ha e1 érinti a kört. Ekkor ugyanis A2 helyén csak maga A1 vehető, másrészt az A1-ből kiinduló átmérő merőleges BC-re, az A1BC háromszög egyenlő szárú, és így CA2=CA1=BA1. Hasonlóan okoskodunk, ha e2 érinti a kört. Ezzel az első két párhuzamosra vonatkozó állításunkat bebizonyítottuk.
Meggondolásunkban az A, B, C; A1, B1; A2, B2 pontok szerepét rendre a B, C, A, B1, C1, B2, C2 pontoknak adva át, úgyszintén e1, e2, da, db, Ma, Mb szerepét rendre e2, e3, db, dc, Mb, Mc-nek ‐ ahol C2-t, e3-at, dc-t és Mc-t a fentiekhez hasonlóan értelmezzük ‐, azt kapjuk, hogy e2 és e3 a körön metszik egymást, C2 egybeesik B2-vel, tehát az eredeti meggondolás szerint A2-vel is. Ezzel állításunkat bebizonyítottuk.
 
Megjegyzés. M és tükörképei mozgásának elképzelése tulajdonképpen mellőzhetővé tette az (1)-re vezető meggondolást, hiszen megismételte azt, de többet mondott nála. Az ábra azonban csak nyugalmi helyzetet mutat, szemlélete előkészítette a később mondottakat.
 

II. megoldás. Ismét azt bizonyítjuk, hogy a feladatban szereplő egyenesek a körön metszik egymást. Elég megmutatni, hogy az A1-en át BC-vel és B1-en át AC-vel húzott párhuzamosok a körön metszik egymást. A feltételeket leírhatjuk csupán a kör O középpontján átmenő tengelyekre való tükrözésekkel.
 
 
2. ábra
 

Jelöljük a körnek a feladat szövegében említett átmérőjét t-vel, a BC-re és a CA-ra merőleges átmérőt t1-gyel, ill. t2-vel (2. ábra). Ekkor A-ból a kérdéses körpontba úgy juthatunk, hogy A-t tükrözzük t-re, majd a tükörkép-pontot (A1-et) t1-re; hasonlóan B-ből a megfelelő metszéspontba a t-re, majd t2-re való tükrözéssel juthatunk. Megfordítva, a kétszeri tükrözéssel kapott pontból B-be a t2-re, majd t-re való tükrözéssel jutunk ‐ és csak ebből a pontból, hiszen B1 az egyetlen pont, amelyet t-re tükrözve B-t kapjuk, és olyan pont is egyetlenegy van, amelynek t2-re vonatkozó tükörképe B1, ugyanis B1-nek a t2-re vonatkozó tükörképe. Így, ha állításunk igaz, akkor A-t sorra tükrözve t-re, t1-re, t2-re, majd újra t-re, B-be jutunk, de fordítva is, ha utolsó állításunk igaz, akkor A-t t-re, majd t1-re tükrözve ugyanazt a pontot kapjuk, mint ha B-t tükrözzük t-re, majd t2-re.
Elég tehát azt megmutatni, hogy A a fent említett négy tükrözéssel B-be megy át.
Ehhez megmutatjuk, hogy két egymást metsző tengelyre történő, egymás utáni tükrözés eredménye ugyanaz, mint ha metszéspontjuk körül egy kétszer akkora forgatást végzünk, mint ami az első tükrözés tengelyét a másodikéba viszi át.
Ebből átfogalmazott állításunk helyessége következik, hiszen A-t a t, majd. a t1 tengelyre tükrözve az eredmény a kör O középpontja körül a t-t t1-be vivő forgás kétszeresével való elforgatással helyettesíthető. Az ez utáni tükrözés t2-re, majd t-re annak a forgatásnak a kétszeresével helyettesíthető, amely t2-t t-be viszi át. A két forgatást egymás után elvégezve a forgatások szögei összeadódnak, és ez a forgásszög-összeg független a forgatások sorrendjétől. Így a négy tükrözés együtt annak a forgatásnak a kétszeresét adja, amellyel t2, a t-be, majd innen t1-be forgatható. Az utoljára említett forgatás a t2-t t1-be vivő forgatás, vagy ennél 180 egy többszörösével nagyobb. Így kétszerese a t2-t t1-be vivő forgatás kétszeresétől csak 360 egy többszörösével különbözhet, azonban 360 egy többszörösével való forgatás minden pontot önmagába visz át.
A négy egymás utáni tükrözés eredménye tehát az O körül a t2-t t1-be vivő forgatás kétszerese, ez pedig A-t éppen B-be viszi át; ezt akartuk bizonyítani.
A két tükrözés összetételére vonatkozó állítást kell tehát még belátnunk. Legyen a két egymást metsző tükörtengely a és b, metszéspontjuk O.
 
 
3. ábra
 

Egy P pont a-ra vonatkozó tükörképét megkaphatjuk úgy is, hogy az OP szakaszt O körül pl. az óramutató járásával ellentétes irányban ‐ ezt szokás pozitív forgásiránynak tekinteni ‐ a-ig forgatjuk, majd innen ugyanekkora szöggel tovább. az OP' helyzetbe. Ekkor P' a P tükörképe a-ra (3. ábra). A P-t P'-be vivő forgás szöge függ P helyzetétől. P'-t a b-re vonatkozó P" tükörképébe ismét átvihetjük úgy, hogy OP'-t pozitív irányban b-ig forgatjuk, majd innen még ugyanekkora szöggel továbbforgatva jutunk az OP" szakaszhoz. Így végül OP-t annak a forgásnak a kétszeresével forgattuk el (a 3. ábra vastagabban jelölt ívei), amely a-t P'-n áthaladva b-be viszi át. Ez vagy az a-t pozitív irányban b-be vivő legkisebb forgás, vagy az annál 180-kal nagyobb forgás kétszerese; eredménye tehát minden esetben ugyanaz, mint az a-t b-be vivő forgatás kétszereséé, mért a 360-kal való továbbforgatás nem okoz változást. Ezzel segédtételünket, s így a feladat állítását is bebizonyítottuk.
 
Megjegyzések. 1. Itt nem kellett különválasztanunk azt az esetet, ha pl. az A1-en át BC-vel párhuzamosan húzott egyenes érinti a kört. Ekkor t1 átmegy A1-en, s így a rá való tükrözés A1-et helyben hagyja.
2. Meggondolásunkban felhasználtuk, hogy egy középpont körüli egymás utáni forgatások felcserélhetők, így segédtételünk értelmében egy ponton átmenő tengelyekre vonatkozó tükrözéspárok is felcserélhetők. (Tükrözések nem cserélhetők fel, hiszen a b-re, majd a-ra való tükrözés azt a forgást adja, ami az a-ra, majd b-re való tükrözéssel egyenértékű forgatást teljes körülforgássá egészíti ki.) Így a t-re, t1-re, t2-re, majd t-re vonatkozó tükrözés ugyanazt eredményezi, mint ha t2-re, t-re, újra t-re, majd t1-re tükrözünk. Azonban a t-re való kétszeri tükrözés minden pontot helyben hagy, tehát az eredmény ugyanaz, mint ha t2-re, majd t1-re tükrözünk. Lényegében ezt láttuk be a megoldás során geometriailag.
3. A bizonyítandó állítást tovább alakíthatjuk, megfigyelve, hogy B-t ismét t1-re, majd t2-re tükrözve C-be, majd A-ba jut, és B az egyetlen pont, aminek megvan ez a tulajdonsága. Elég tehát azt megmutatni, hogy A-t sorra a t, t1, t2, t, t1, t2 tengelyekre tükrözve eredeti helyzetébe jut vissza. Ez azonnal látható, ha ‐ előző megjegyzésünk értelmében ‐ az első és második tükrözéspárt megcseréljük. Eszerint a hat tükrözés eredménye ugyanaz, mintha, A-t sorra a t2, t, t, t1, t1, t2 tengelyekre tükrözzük. De a t-re és újra t-re való tükrözés helyben hagyást eredményez, úgyszintén a t1-re és ismét t1-re való tükrözés, tehát a hat tükrözés egymásutánja ugyanazt eredményezi, mint a t2-re, majd t2-re való tükrözés, vagyis a helyben hagyást.
4. Az előző átfogalmazás azt jelenti, hogy a t, t1, t2 tengelyekre való tükrözések egymásutánja olyan transzformációt eredményez, amelyet kétszer egymásután alkalmazva minden pont eredeti helyzetébe kerül vissza. Valóban, a három tükrözés eredménye egyetlen tükrözéssel helyettesíthető. A t-re és t1-re való tükrözés ugyanis annak a forgatásnak a kétszeresével helyettesíthető, amelyik t-t pozitív irányban t1-be viszi át. Ugyanerre a forgatásra vezet azonban minden olyan O-n átmenő tengelypárra vonatkozó tükrözés is, amelyek elsőjét a másodikba ugyanakkora forgás viszi át, mint t-t t1-be. Legyen t* az a tengely, amelyet t2-be ugyanaz a forgatás viszi át, mint t-t t1-be. Ekkor a t-re, t1-re, majd t2-re való tükrözés eredménye ugyanaz, mint a t*-ra, t2-re, majd t2-re való tükrözésé, ezé pedig ugyanaz, mint a t*-ra való tükrözésé. Ezzel állításunkat igazoltuk.