Feladat: 1964. évi Arany Dániel matematikaverseny 2. forduló haladók (speciális) 3. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1965/február, 55 - 56. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Téglalapok, Thalesz-kör, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/szeptember: 1964. évi Arany Dániel matematikaverseny 2. forduló haladók (speciális) 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen egy az ABC háromszög köré írható, A csúcsú téglalapok közül ADEF úgy, hogy a DE oldal B-n, EF pedig C-n halad át (5. ábra). Így BEC derékszög, ezért E a BC átmérő fölötti Thalész körön van, éspedig ennek azon a félkörén, amelyet a BC egyenes elválaszt A-tól. Jelöljük a kör középpontját (BC felezőpontját) K-val.

 
 
5. ábra
 

a) Megmutatjuk, hogy a keresett legnagyobb területű körülírt téglalapot akkor kapjuk, ha E a mondott félkörív E0 felezőpontjában adódik. Ekkor a körülírt AD0E0F0=N0 téglalap négyzet, mert az AE0 egyenes merőleges BC-re, így felezi a BE0C=D0E0F0 szöget.
Ha ADEF=T egy N0-tól különböző, az ABC háromszög köré írt téglalap, akkor átlója rövidebb, mint AE0, mert
AE<AK+KE=AK++KE0=AE0


Így minden AE átlójú téglalap területe is kisebb, mint N0-é, ugyanis e téglalapok másik két csúcsa az AE átmérőjű körön van, ennek pedig AE-től legtávolabbi pontjai az AE-re merőleges átmérő végpontjai, vagyis az egyenlő átlójú téglalapok közül a négyzet területe a legnagyobb; de még az AE átlójú négyzet területe is kisebb, mint N0-é.
 

b) Az ABC háromszög keresett legkisebb területű körülírt téglalapját akkor kapjuk, ha a téglalap egyik oldala AB vagy AC (e két téglalap szimmetrikus az ABC háromszög tengelyére, így területeik egyenlők). Ekkor ugyanis a téglalap területe 2-szer akkora, mint az ABC háromszögé, és könnyű belátni, hogy körülírt téglalap területe ennél nem lehet kisebb. Ugyanis a B-n át EF-fel párhuzamosan húzott egyenes a körülírt téglalapot és az ABC háromszöget két részre vágja. Mindegyik rész‐téglalapba be van írva egy rész‐háromszög, amelyiknek egyik oldala a téglalap egy oldalán fekszik, és nem nagyobb ennél a téglalapoldalnál, az ehhez tartozó magasság a téglalap szomszédos oldala. Így a két rész‐téglalap területe nem kisebb a rész‐háromszögek területe 2-szeresénél, ugyanez áll tehát az ABC háromszögre és a köré írt téglalapra is. Épp kétszer akkora is csak akkor lehet a körülírt téglalap területe, mint a háromszögé, ha a téglalap egyik oldala egybeesik a háromszög egyik szárával.
 

II. megoldás. Használjuk ismét az I. megoldás jelöléseit, legyen továbbá AC=AB=b, BAC=α, AD=u,AF=v, és BAD=φ. Az utóbbi szög legkisebb értéke 0, ha ti. T egyik oldala AB; legnagyobb értéke 90-α, ha ti. T egyik oldala AC:
0=φ90-α.(12)
T területe, az ABD és ACF derékszögű háromszögek felhasználásával
t=uv=bcosφbsin(α+φ),
ugyanis ACF=CAD=α+φ.
A két szögfüggvény szorzatát a sinzcosw=[sin(z+w)+sin(z-w)]/2 azonosság alkalmazásával összeggé alakítjuk:
t=b22[sin(α+2φ)+sinα].(13)
A zárójelben csak az első tag változik, és (12)-t 2-vel szorozva, valamint mindenütt α-t hozzáadva a változó szögre
α+2φ=180-α.(14)
A talált intervallum bal végpontja a feltevés szerint hegyesszög, jobb végpontja tompaszög, közrezárják 90-ot. Itt veszi fel (13) első tagja a legnagyobb értékét, 1-et, tehát φ-nek a maximális t-t adó értékére
α+2φ=90-bólα2+φ=45,
vagyis tmax akkor adódik, ha AD az ABC háromszög AE0 tengelyével 45-os szöget zár be. Ekkor a rá merőleges AF oldalegyenes is 45-ot zár be AE0-lal, a körülírt téglalap tükrös AE0-ra, tehát négyzet.
Az y=sinx függvény a (14) intervallum (α, 90) részintervallumában nő, (90, 180-a) részintervallumában fogy, így (13) legkisebb értéke az a és 180-α végpontokban felvett értékek kisebbike. A két végpontban y=sinx értéke egyenlő, tehát t-nek az
α+2φ=α,azazφ=0és azα+2φ=180-α,azazφ=90-α


értékek esetén egyaránt minimuma van. Az első esetben AD azonos AB-vel (és D azonos B-vel), a másodikban AF azonos AC-vel (és F azonos C-vel).
Ezzel a legnagyobb és legkisebb területű körülírt téglalapok meghatározását befejeztük.