Feladat: 1962. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló haladók (speciális) 3. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1962/november, 105 - 106. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/szeptember: 1962. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló haladók (speciális) 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az oldalak érintésén a szokásnak megfelelően az oldalszakaszok érintését értjük. Így a keresett körök a háromszög belsejében vannak. Nem érintheti két különböző kör, amelyek sugara egyenlő, ugyanazt a két oldalt, így az egyik oldalt mindkét kör érinti, a másik kettőt egy‐egy kör.
Legyen a két kör középpontja K1 és K2, érintsék egymást az E pontban, érintse mindkettő az ABC háromszög BC oldalát, az első az E1, a második az E2 pontban. A háromszög B-ből, ill. C-ből induló szögfelezője legyen fb, ill. fc, ezen van a K1, ill. K2 középpont; a két szögfelező metszéspontja legyen O.

 
 

A követelmény alapján K1E1#K2E2, a két szakasz merőleges BC-re és K1K2=2K1E=2K1E1. Ezek szerint a K1E1E2K2=T négyszög olyan a BCO háromszögbe írt téglalap, melyben a BC-n levő és a rá merőleges oldalak aránya 2:1.
Ezek szerint T-t hasonlósági transzformációval szerkeszthetjük meg, pl. a következőképpen: Legyen K1* a BO szakasz egy tetszés szerinti pontja. Bocsássunk K1*-ból K1*E1* merőlegest BC-re és mérjünk E1*-ból 2K1*E1* hosszúságú szakaszt ‐ legyen ez E1*E2* ‐ a BC egyenesre úgy, hogy az E1*E2* irány megegyezzék a BC iránnyal, végül egészítsük ki e pontokat egy K1*E1*E2*K2* télalappá. Ekkor a BK2* egyenesnek CO-val való metszéspontja a keresett K2, és az ezen át BC-vel párhuzamos egyenes BO-ból kimetszi K1-et.
Valóban, a K2*E1*K1* és K2E1K1 derékszögű háromszögek hasonlók, mert a megfelelő csúcsaikat összekötő egyenesek B-ben metszik egymást és két pár megfelelő oldaluk párhuzamos és egyenlő irányú (a befogók), ennélfogva hasonló helyzetűek. Így
K1K2:K1E1=K1*K2*:K1*E1*=2:1.
A K1 és K2 körül K1E1 sugárral írt körök érintik egymást és a BC oldalt, továbbá a BA, ill. CA oldalt is, mert ezek BC-vel tükrös párok fb-re, ill. fc-re nézve.
A BK2* egyenes minden háromszögben metszi CO-t, mert K2* az OBC konvex szögtérbe esik, tehát a szerkesztés egyértelműen végrehajtható.
BC helyére a BA, majd a CA oldalt választva a két kör közös érintője gyanánt ‐ további két, a követelménynek megfelelő körpárt kapunk. Egyenlő szárú háromszögben a 6 kör közül kettő a szimmetria miatt nyilván azonos, azok, amelyek a két szárat érintik, amikor közös érintőnek az egyik szárat vesszük. Egyenlő oldalú háromszögből kiindulva pedig összesen 3 kör adódik.
 

Megjegyzések. 1. A hasonlósági transzformációt sok másféleképpen is felhasználták a versenyzők. Pl. a BC oldalt és egymást is érintő két egyenlő sugarú körhöz szerkesztettek AB-vel, ill. AC-vel párhuzamos érintőt úgy, hogy a keletkezett háromszög a köröket tartalmazza; vagy a BC szakaszra mint hosszabb oldalra kifelé szerkesztettek T-hez hasonló téglalapot, ennek BC-vel párhuzamos oldala fb-vel és fc-vel ad az OBC-hez hasonló helyzetű háromszöget stb. Ezek a háromszögek azután alkalmas nagyítással vagy kicsinyítéssel átvihetők az adott ábra megfelelő részébe.
2. Észrevehetjük azt is, hogy a K1K2 szakasz E felezőpontja a BCO háromszögnek BC-hez tartozó súlyvonalán van. Ezért az OF súlyvonal által kettéosztott BCO háromszögnek egyik felébe négyzetet szerkeszteni: szintén a kitűzött feladattal egyenértékű feladat.