Feladat: 1961. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló haladók (speciális) 3. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1961/november, 100 - 102. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mértani helyek, Háromszögek hasonlósága, Thalesz-kör, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/szeptember: 1961. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló haladók (speciális) 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az ABC derékszögű háromszög CB, CA befogója fölé írt kör p, ill. q, és messe ezeket a C-n átmenő s egyenes másodszor P, Q-ban. PQ mint átfogó fölé a CB, CA-val párhuzamos befogókkal két derékszögű háromszöget szerkeszthetünk, legyenek ezek csúcsai U és V úgy, hogy PUCA és QUCB, ill. PVCB és QVCA. A keresett mértani helyet mindazok és csak azok a pontok alkotják, amelyek akár U, akár V gyanánt fellépnek, mialatt s minden lehetséges helyzetét felveszi, azaz C körül 180-kal elfordul.

 
 

Tekintsük az U csúcsok mértani helyét. Néhányukat megszerkesztve mindegyiket az AB átfogón kapjuk. Megmutatjuk, hogy az U pontok mértani helye az AB szakasz. E szakasz meghosszabbításaira nem eshet U pont, hiszen a p-n fekvő P, és vele U sem juthat távolabb CA-tól, mint B és CA-nak csak azon az oldalán lehet, mint B, továbbá a q-n fekvő Q-val együtt U nem juthat távolabb CB-től, mint A, a CB-nek azon az oldalán van, mint A.
Legyen U vetülete CA-ra, CB-re U', U''. Megmutatjuk, hogy s helyzetétől függetlenül U'U:U'A=CB:CA; ebből következik, hogy U'AU és CAB derékszögű háromszögek hasonlók, és ebből U'AU=CAU=CAB, tehát AU egyenes egybeesik AB-vel. ‐ Thalész tétele szerint BP és AQ merőlegesek s-re, és ezért a PCU'', BCP, CAQ, QAU' derékszögű háromszögek hasonlók, mert megfelelő hegyes szögeik vagy közösek, vagy párhuzamos, vagy merőleges szárúak, és így egyenlők. Másrészt a CU'UU'' négyszög téglalap, ezért
U'UU'A=CU''U'A=CPAQ=CBAC,


amit bizonyítani akartunk.
Ha sCA, akkor PC és QA, tehát PQCA, e helyzetben UAQ, a PQU háromszög nem létezik, tehát az A pont csak tágabb értelemben tartozhat a mértani helyhez. Hasonlóan sCB esetén sincs háromszög, mert PQBC és UC. Végül akkor sem jön létre a PQU, ha s átmegy p és q második közös pontján ‐ ami nyilván C-nek AB-re való C1 vetülete ‐, mert ekkor PQ.
Fordítva megmutatjuk, hogy ha U az AB szakasznak C1-től különböző tetszés szerinti belső pontja, akkor van s-nek olyan helyzete, amely éppen ezen U-hoz vezet, éspedig 2 ilyen helyzet is van és ezek CA-ra (egyszersmind CB-re is) tükrösek. Legyen p, q-nak a 90-os ACB szögtartományba ‐ röviden: γ-ba ‐ eső félköre p1, q1, és a másik félköre p2, q2. Messe az U-n átmenő, CA-val párhuzamos egyenes p1-et, CB-t, p2-t rendre P, U'', P2-ben. A mértani helynek az s egyenes CP és CP2 helyzetéhez tartozó pontja rajta van PU''-n és a már bizonyítottak szerint az AB egyenesen, tehát éppen a kiindulásul választott U pont.
Mivel P és P2 a BC tengelyre tükrös pontpár, azért P2C a PC tükörképe a BC tengelyre s ekkor egyben a BC-re merőleges AC tengelyre is.
UA esetén PP2C; QA, PQCA; ugyanígy UB esetén PQBC, e helyzetekhez nem tartozik PQU háromszög. Bizonyításunknak a P2-re vonatkozó része azonban UC1-re is érvényes.
Ezek szerint az U pontok mértani helye valóban az AB átfogószakasz, kétszer számítva, de a végpontok nélkül, és C1-et csak egyszer számítva.
Egész hasonlóan járhatunk el a V pontok mértani helyének meghatározására is. Jelöljük V-nek CA, CB-re való vetületét V', V''-vel. Ekkor a fenti hasonlóságok felhasználásával
V'CV'V=PU''U'Q=PCQA=CBCA,
tehát a VCV' és ABC derékszögű háromszögek hasonlók, és így VCV'=ABC=C1CA.
Ha már most P a p1 félkörön van, és így Q a q1-nek pontja, akkor V a γ-ban fekszik, V' a CA-n van, tehát a nyert egyenlőségből VCA=C1CA, vagyis VC azonos a C1C egyenessel, V a C1C-n fekszik. Ha P a p2 félkörön, és ezért Q a q2-n van, akkor V a γ csúcsszögtartományában van, V' a CA-nak C-n túli meghosszabbításán, tehát egyenlőségünk szerint VCV' és C1CA csúcsszögek, ezért V ekkor is a C1C egyenesen van. C1C merőleges AB-re.
Legyen p-nek CA-val, q-nak CB-vel párhuzamos átmérője DE, ill. FG, E a p1-en, G a q1-en. Ekkor P-nek és vele V-nek CB-től legnagyobb távolsága mindkét oldalon DE/2=BC/2. Ha PE, akkor PCB=45=PCA, ezért CP a q1-et QG-ben metszi, amely q-nak CA-tól ugyancsak legtávolabbi pontja; az ezekhez tartozó V-helyzet legyen V1. Ha pedig P a D-ben van, akkor Q az F-be jut, az ezekhez tartozó V2 a másik oldalon van a lehető legtávolabbra CB, ill. CA-tól. Ezekkel a fentiekhez hasonlóan megmutatható, hogy a V pontok mértani helye a V1V2 szakasz, kétszer számítva, de kihagyva C-t, és csak egyszer számítva a C1, V1, V2 pontokat. Könnyű belátni, hogy V1V2=AB és C felezi V1V2-t. Ha az ABC háromszög egyenlő szárú, akkor C1EG, és ez a pont nem szerepelhet V gyanánt.
Mindezek szerint valamennyi vizsgált derékszögű háromszög harmadik csúcsának mértani helye ‐ míg s minden lehetséges helyzetét felveszi ‐ tágabb értelemben az AB átfogó és az a rá merőleges, vele egyenlő hosszú V1V2 szakasz, melynek felezőpontja C, mindkettő kétszer számítva. Szigorúan véve ‐ ha ti. az egyenesszakasszá, ponttá fajuló háromszögeket nem tekintjük ‐ A, B, C nem tartoznak a mértani helyhez, V1 és V2 csak egyszer számítandók, a két szakasz C1 metszéspontja általában összesen kétszer, kivéve a CA=CB esetet, amikor C1V1, és ezért csak egyszer számítható.
 

Megjegyzések. 1. A verseny rövid ideje alatt természetesen nem volt várható, hogy a versenyzők a fenti finomabb diszkussziót is kidolgozzák. Mulasztás lenne viszont, ha itt erre nem tértünk volna ki.
2. Azt, hogy U az AB-n, V a V1V2 -n van, ugyancsak szögek egyenlősége alapján, de hasonló háromszögek felhasználása nélkül is beláthatjuk. Ezt csak U esetére és olyan helyzetre vázoljuk, amelyben P a p1-beli CC1 íven van, és így Q a q1-beli AC1 ív pontja. AQC1C és BC1PC húrnégyszögek, ezért PC1Q=PC1A+AC1Q=PCB+ACQ=ACB=90. Másrészt szerkesztésnél fogva PUQ=90, így PUQC1 húrnégyszög. Ennélfogva UC1Q=UPQ, és ez folytatólag egyenlő ACQ-gel ‐ mert PUCA ‐, végül AC1Q-gel. Eszerint C1Q-val C1U és C1A egyenlő szöget zár be, tehát U a C1A egyenesen van. ‐ Húrnégyszögek felhasználásával igazolható fordítva az is, hogy AB és V1V2 bármely pontja hozzátartozik a mértani helyhez. Ezt és a további helyzetek vizsgálatát az olvasóra bízzuk.