Feladat: 1960. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló kezdők (speciális) 3. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1960/október, 51 - 53. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyszögek szerkesztése, Háromszögek szerkesztése, Középpontos tükrözés, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/október: 1960. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló kezdők (speciális) 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A PAC háromszöget meg tudjuk szerkeszteni, mert ismerjük mind a három oldalát (1. ábra). A B és D pontok kitűzéséhez ismerjük a PBD háromszög PB és PD oldalát, és további adatot ad az a felismerés, hogy az AC és BD átlók F metszéspontja mindkét átlónak felezőpontja. Így a PAC háromszögből kiadódó PF szakasz PBD-nek is súlyvonala.

 
 

1. ábra
 

Adatainkból a PBD háromszög megszerkesztése, mint ismeretes, azon alapszik, hogy a háromszöget F-re tükrözve B és D egymás tükörképei lesznek, és P tükörképét P'-vel jelölve a PBP'D négyszög paralelogramma. Eszerint P'B=PD és P'D=PB, ennélfogva B-t a P körül PB és P' körül PD sugárral írt körök metszéspontja adja, D pedig a PBP'D paralelogramma negyedik csúcsa lesz.
A kapott ABCD négyszög megfelel a követelményeknek, mert csúcsai az előírt távolságokra vannak P-től, egyik átlója a kívánt AC hosszúság, végül a négyszög paralelogramma, mert átlói (F-ben) felezik egymást.
Mivel az ábrán F-re A és C, valamint P és P' tükrös párok, azért P' a PAC háromszöget paralelogrammává egészíti ki. Így P'-t F ismerete nélkül is kitűzhetjük. És mivel F-et tovább sem használjuk fel, megszerkesztése mellőzhető. Ezért F-et a diszkusszióban nem említjük.
A PAC háromszög és vele az APCP' paralelogramma egyértelműen megszerkeszthető, ha az adott AC, PA és PC szakaszok közül bármelyik kettőnek összege nagyobb a harmadiknál. A PBP'D paralelogramma megszerkeszthető, ha a létrejött PP' és adott PB, PD szakaszok közül bármelyik kettő összege nagyobb, mint a harmadik, éspedig 2 megoldást kapunk, ha PDPB, ha pedig PD=PB, akkor egyet. Eszerint ABCD-re is a megoldások száma 2. Mert bár a PBP'D-re adódó két megoldás egybevágó ‐ egymásnak PP'-re tükörképei ‐ a velük adódó ABCD paralelogrammák mégsem egybevágók, mert PP' az APCP' paralelogrammának általában nem tengelye. Ha azonban PA=PC, és így PAP'C rombusz, akkor a (PBPD mellett) adódó két ABCD paralelogramma egymásnak PP'-re tükörképe.
 
 

 

Eljárásunk akkor is használható, ha vagy az első három, vagy pedig az utóbbi három egyenlőtlenség közül az egyikben egyenlőség teljesül, mert ilyenkor P és P' az AC egyenesre, ill. B és D a PP' egyenesre esnek, de a 4 pont egy egyenesre esése csak egyszer fordul elő (2-3. ábra). Ha mindkét egyenlőtlenséghármas közül egyben-egyben egyenlőség lép fel, akkor mind a hat pont egy egyenesre esik, a paralelogramma elfajul egyenesszakasszá.
Kivétel a legutóbbi megjegyzésünk alól a PA=PC=AC/2 eset, amikor C az A pont P-re vonatkozó tükörképének adódik, és így P' egybeesik P-vel, PP'=0. Ilyenkor ugyanis a PBP'D paralelogramma is elfajult és vagy egyáltalán nem szerkeszthető még elfajultan sem, ‐ ha ti. PDPB ‐ vagy végtelen sokféleképpen szerkeszthető ‐ ha PD=PB. Ilyenkor tulajdonképpen a két átlójából kellene megszerkeszteni a paralelogrammát.
Megjegyezzük még, hogy az ABCD paralelogramma akkor is adódhat elfajultnak, ha sem az APCP', sem a PBP'D paralelogramma nem elfajult, pl. ha PA=PC(>AC/2) és PB=PD (4. ábra); sőt az egyik megoldás PAPC és PBPD esetén is lehet elfajult (5. ábra).
 
Megjegyzés: A feladat könnyen visszavezethető egy jól ismert négyszögszerkesztési feladatra. Toljuk el a PCD háromszöget úgy, hogy a CD oldal a vele párhuzamos és egyenlő AB oldalra kerüljön. Az így keletkező APBP' négyszögben adottak az oldalak. Hogy a paralelogramma AC átlóját is kapcsolatba hozzuk ezzel a négyszöggel, figyeljük meg, hogy a BCPP' négyszög paralelogramma, s így BP és CP' átlóinak E metszéspontja mindkét átlót felezi. Így az APBP' négyszög két nem szomszédos oldalának, AP'-nek és BP-nek a felezőpontjait összekötő EF szakasz egyben az ACP' háromszögnek középvonala, tehát AC felével egyenlő, s így adottnak tekinthető. A versenyfeladat tehát ekvivalens a következő ismert feladattal:* szerkesszünk négyszöget, ha adott az oldalak hossza és két nem szomszédos oldal felezőpontjának távolsága. A keletkező négyszög adódhat konkávnak vagy hurkoltnak is. (Ezért is kerültük el a ,,szemközti oldalak'' megjelölést.)
*Lásd pl. az I. o. gimn. tankönyvben (1959. évi kiadás) a 242. o. 18. feladatában.