Feladat: 1959. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló kezdők (speciális) 2. feladata Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Füzet: 1959/október, 42 - 43. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos sokszögek geometriája, Paralelogrammák, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/október: 1959. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló kezdők (speciális) 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás: Legyen az ABCDE szabályos ötszög AC és BD átlóinak metszéspontja F. Az AF=AB egyenlőséget abból mutatjuk meg, hogy az ABF háromszögnek BF-en fekvő két szöge egyenlő (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Minden (konvex) ötszög szögeinek összege 3180=540. A szabályos ötszög szögei egyenlők, így egy-egy szöge 108. Az ötszög köré írható körből az oldalak, mint egyenlő húrok, egyenlő íveket metszenek le. Az ötszög mindegyik szögének szárai között három ilyen ív fekszik, ezért mindegyik ív az ötszög csúcsaiból 108:3=36-nyi szögben látható. Eszerint BAF=BAC=36, ABF=ABD=236=72, így AFB=180-(36+72)=72=ABF, amit bizonyítani akartunk.
Az AF szakasz az AC átlónak nagyobbik darabja: AF>FC, mert az ABF háromszögben AF, az egyik 72-os szöggel szemben fekvő oldal, nagyobb BF-nél, a 36-os szöggel szemben fekvő oldalnál, BF pedig egyenlő FC-vel, mert a BCF háromszög ‐ két 36-os szöge révén ‐ ugyancsak egyenlő szárú.
Hasonlóan látható be, hogy DF=DC, és hogy DF>FB. ‐ Ezzel a bizonyítást befejeztük.
 
Megjegyzések. 1. A bizonyítás első része csak azt használta fel, hogy a (rövidebb) BC ív egy, és hogy a (rövidebb) DA ív két ötödrésze a kör kerületének. Eszerint az AF=AB egyenlőség érvényes marad akkor is, ha a DA ívet a körön elforgatjuk (2. ábra). ‐ Vegyük észre, hogy az E csúcs a bizonyítás egyik részében sem szerepel.
 
 
2. ábra
 

2. Az AFB=ABF egyenlőséget a mértékszámok kiszámítása nélkül is megmutathatjuk. Az ABD szög két ötszögoldalhoz tartozó íven nyugvó kerületi szög, a CBD és ACB kerületi szögek pedig egy-egy ilyen íven nyugszanak. Így az utóbbiak összege egyenlő az ABD szöggel, másrészt ez az összeg a BCF háromszög külső szögeként a BFA szöggel is egyenlő. ‐ Itt viszont csak azt használtuk fel, hogy az ABCD húrnégyszög oldalai által lemetszett körívekre fennáll az AB^+CD^=AD^ egyenlőség. Tehát tulajdonképpen a következő általánosabb tételt bizonyítottuk be: ha az ABCD húrnégyszögben fennáll az AB^+CD^=AD^ egyenlőség, akkor AF=AB és DF=DC, ahol F az AC és BD átlók metszéspontja. (Mindkét átlónak van egy oldallal egyenlő darabja, ahogyan az eredeti tétel is állítja.)
Ennek a tételnek egy más bizonyítása: az A körül AB sugárral írt k1 körnek az ABCD négyszög k körülírt körével való második közös pontját E-vel jelölve (3. ábra) DE^=AD^-AE^=AD^-AB^=DC^, tehát a D körül DC sugárral írt k2 kör szintén E-ben metszi k-t.
 
 
3. ábra
 

Így EDA=BDA=FDA és EAD=CAD=FAD, tehát az AE egyenes az AF-nek, DE a DF-nek tükörképe AD-re, vagyis E az F tükörképe AD-re. Eszerint AF=AE=AB és DF=DE=DC; egyszersmind F a k1 és k2-nek második közös pontja. (Az E pont megfelel a szabályos ötszög ötödik csúcsának.) ‐ Az állítás hurkolt négyszögre is érvényes, hacsak B és C a k ugyanazon AD ívének pontjai (4. ábra; a 3-4. ábrákon A, B, C, D egy-egy szabályos 7-, ill. 9-szög csúcsai közül valók).
 
 
4. ábra
 

II. megoldás: A kívánt egyenlőséget abból bizonyítjuk, hogy az AFDE négyszög paralelogramma. Az I. megoldás szerint a CDE szög 108, a DCA szög 72, egymásnak kiegészítő szögei. Ámde tudjuk, hogy ha két szög egymást 180-ra egészíti ki, és egyik pár száruk párhuzamos ‐ vagy egybeeső ‐, második száraikba pedig az elsőkből ellentétes irányú forgással jutunk ‐ amint az említett szögek közös CD szárából DE-be negatív (az óramutató forgásával egyenlő irányú) forgás visz át, CA-ba pedig pozitív ‐, akkor a második szárak ‐ itt DE és AC ‐ szintén párhuzamosak. Ugyanígy a BD átló párhuzamos az AE oldallal. Az így létrejövő AFDE paralelogrammából AF=ED és DE=AE, amit bizonyítani akartunk.
 
Megjegyzés. Számos versenyző szemlélet alapján elfogadta, hogy a szabályos ötszög mindegyik átlója párhuzamos egy oldallal, vagy más szóval, hogy pl. az ACDE négyszög trapéz. Ezt valamivel indokolni kellett volna. Lehet így is: az ED oldal f felező merőlegese szimmetriatengelye az ötszögnek, tehát A és C egymásnak tükörképei f-re. Ezért AC merőleges f-re, és így párhuzamos ED-vel.