Feladat: 1958. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló haladók (speciális) 2. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1958/október, 43 - 45. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Terület, felszín, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/október: 1958. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló haladók (speciális) 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A megoldók egy része számítással igazolta az állítás helyességét. Bemutatunk egy ilyen megoldást. Legyen a P pont távolsága az AB és CD oldaltól m, ill. n (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Az APCP' paralelogramma t területét megkapjuk, ha az ABCD paralelogramma területéből elhagyjuk az ABCP' és APCD négyszögek területét.
Az utóbbi két terület egyenlő, mert az idomok egymás tükörképei az ABCD paralelogramma középpontjára nézve, így elegendő pl. az APCD négyszög területének kétszeresét vonni le. Ezt a négyszöget az APT és PCS háromszögekre, továbbá a PSDT paralelogrammára bontva, azt kapjuk, hogy
t=AB(m+n)-AQm-QBn-2AQn=(AQ+QB)(m+n)--AQm-QBn-2AQn=QBm-AQn.


Itt a kisebbítendő a PRBQ paralelogramma területét, a kivonandó pedig a PSDT paralelogrammáét adja. Ezzel igazoltuk a feladat állítását.
 

Megjegyzés. Az ábrán P az ACD háromszögben van. Ez esetben az APCD négyszög konkáv. Ha az ABC háromszögben levő P pontból indulunk ki, akkor számításunk negatív jellel adja a kiszámítandó paralelogramma területét, annak megfelelően, hogy az említett négyszög ez esetben konvex, és tükörképével együtt kétszeresen fedi az APCP' paralelogrammát.
Számítás nélkül, közvetlenül is belátható a feladatban szereplő területek egyenlősége. A következőkben erre mutatunk két utat.
 

II. megoldás: Húzzunk P' ponton át AB-vel és BC-vel párhuzamos egyenest, és messék ezek BC-t, ill. AB-t az R' és Q' pontban.
Az APCP' paralelogrammát körülzáró két konkáv négyszög egyikét, pl. az AP'CB négyszöget vágjuk szét az AP'Q' és P'CR' háromszögre, valamint a P'R'BQ' paralelogrammára (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Fedjük le az AP'Q' háromszöggel a PCR háromszöget. (AP'Q'=PCR, mert AP'=PC és a két háromszög szögei egyenlők.) Továbbá a P'CR' háromszöggel lefedjük APQ háromszöget, a P'R'BQ' paralelogrammával pedig a PTDS paralelogrammát (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Ezek után az ABCD paralelogrammából a két konkáv négyszöggel lefedetlen marad a PRBQ paralelogramma, kétszeresen fedett a PSDT paralelogramma. Ezért
TAPCP'=TPRBQ-TPSDT
 

III. megoldás: Messe a TR egyenes az AC átlót a P pontban. Húzzunk P ponton át AD-vel párhuzamos egyenest, mely AB-t Q-ban, CD-t pedig S-ban metszi (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

Kimutatjuk, hogy az APCP' paralelogramma területe egyenlő a QQSS paralelogramma területével, és ugyanezzel egyenlő a PQBR és PSDT paralelogrammák területének különbsége is.
PPC területe fele a PPSS paralelogramma területének, mert PP oldaluk és ehhez tartozó magasságuk megegyezik. Hasonló okból PPA területe fele a PPQQ paralelogramma területének. Eszerint az APCP' paralelogramma területe, mely az APC területének kétszerese, valóban egyenlő a QQSS paralelogramma területével.
Ismeretes továbbá, hogy
TPSDT=TPQBR.
De
TPSDT=TPSDT+TPSSP,
és
TPQBR=TPQBR-TPPQQ.
E három egyenlet alapján
TPQBR-TPSDT=TPSSP+TPPQQ=TQQSS,
és ezzel állításunk második részét is bebizonyítottuk.
Ha (az ábrától eltérőleg) a P pont az ABC belsejébe esik, akkor az előbbi gondolatmenettel arra jutunk, hogy
TAPCP'=TQQSS=TPSDT-TPQBR.

Megemlítjük, hogy egyes versenyzők a területeket szerkesztéssel négyzetekké alakították, és ezeket hasonlították össze. Területek szemlélettel, vagy méréssel történő összehasonlítása nem tekinthető bizonyító erejűnek!