Feladat: 1958. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló kezdők (speciális) 3. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1958/október, 41 - 42. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/október: 1958. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló kezdők (speciális) 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Jelöljük OB-nek, ill. OC-nek az AD-vel való metszéspontját B1-gyel, ill. C1-gyel (1. ábra).

 
 


A körívet harmadoló pontokhoz húzott sugarak az O-nál levő középponti szöget is három egyenlő részre osztják. Húzzuk meg a CB1 szakaszt. Az így keletkezett OCB1 háromszög egybevágó az OAB1, háromszöggel, mert annak OB-re vonatkozó tükörképe, ugyanis az OA és OC sugarak egyenlő szöget zárnak be OB-vel.
Ha megmutatjuk, hogy a B1C1C háromszögben a C1-nél levő szög tompaszög, s így a háromszög legnagyobb szöge, ebből következni fog, hogy B1C a háromszög leghosszabb oldala; ennek következtében B1C1 kisebb B1C-nél, tehát az utóbbival egyenlő AB1-nél is. A két sugár a húrt ezek alapján nem osztja egyenlő részekre.
A B1C1C szög azonban az egyenlő szárú OB1C1 háromszög két egyenlő szöge közül az egyiknek, tehát mindenképpen egy hegyesszögnek a kiegészítő szöge, s így valóban tompaszög. Ezzel, mint láttuk, a feladatot meg is oldottuk.
Szimmetria okokból világos, hogy a C1D szakasz az AB1-gyel egyenlő.
 

II. megoldás: Jelöljük ismét B1-gyel és C1-gyel az OB és OC körsugarak metszéspontját az AD húrral (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Az OB sugár az ABC szög szögfelezője, ABB1=B1BC. Az AOD szög szögfelezőjére a B1 és C1, valamint a B és C pontok tükrös helyzetűek, így B1C1 párhuzamos BC-vel, tehát B1BC=OB1C1. Az utóbbi szög csúcsszöge: AB1B szög eszerint az ABB1 szöggel egyenlő. Az ABB1 háromszög tehát egyenlő szárú, s ezért AB1=AB. Az AB mint ugyanakkora középponti szöghöz tartozó húr a BC húrral egyenlő. A BOC szög szárait metsző B1C1 és BC párhuzamos szakaszok közül a távolabbi BC a hosszabb. Így az utóbbival egyenlő AB1 szakasz hosszabb, mint B1C1.
 

Megjegyzések: 1. Azok számára, akik már ismerik egy háromszög szögfelezőjének osztásarányára vonatkozó tételt (ált. gimn. II. oszt. tananyag), közöljük a feladatnak következő egyszerű megoldását.
Az OAC1 háromszögnek az OB1 szögfelezője. A szögfelezők osztásarányára vonatkozó tétel alapján
AB1:B1C1=AO:C1O.

Mivel C1O feltétlenül kisebb, mint a kör sugara, ami AO-val egyező nagyságú, ezért AB1 és B1C1 közül a B1C1 a kisebb.
2. Ha a bizonyítottakkal ellentétben az ívet harmadoló sugarak az ívhez tartozó húrt is harmadolnák, ez lehetőséget adna egy szög harmadolására körzővel és vonalzóval, ami pedig lehetetlen (l. pl. Középisk. Mat. Lapok XIV. köt. 4. és 5. sz. 97‐107. és 129‐134. o.). ‐ Sok versenyző a szögharmadolás lehetetlenségére hivatkozva cáfolta meg a keletkező szakaszok egyenlőségét. Ez a megoldás természetesen jó, de a fenti bizonyításoknál összehasonlíthatatlanul nehezebben bizonyítható, mélyebben fekvő tételt használ fel egy ilyen egyszerű feladat megoldására.