Feladat: 1958. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló kezdők (speciális) 1. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Füzet: 1958/október, 40. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nevezetes azonosságok, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/október: 1958. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló kezdők (speciális) 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az első és második kétjegyű szám tizeseit a-val, az első szám egyeseit b-vel, a második szám egyeseit c-vel.
A fenti számítási mód akkor helyes, ha a

(10a+b)(10a+c)=10a(10a+c+b)+bc
egyenlőség azonosság. Ez azonban igaz, mert mindkét oldal rendezett polinom alakja
100a2+10ab+10ac+bc.

Megjegyzések: 1. A (10a+b)(10a+c) és a 10a(10a+c+b)+bc kifejezések egyenlőségét (tetszőleges nem negatív a, b, c esetén) szemléltetni is tudjuk.
 

 

Az ábrán látható 10a+b és 10a+c oldalú téglalap területe az első kifejezést adja. A 10a és 10a+b+c oldalú téglalap területe az első téglalap területénél (a csíkozott téglalapok egybevágósága miatt) éppen egy b és c oldalú téglalap területével kevesebb.
2. A számolási eljárás változatlanul használható, ha két olyan egyenlő nagyságrendű többjegyű (esetleg tizedesjegyet is tartalmazó) számot szorzunk össze, amelynek első számjegye vagy jegyei egyenlők. Ha a két számnak ezt a közös részét jelöljük 10a-val, a maradék részeket b-vel, illetve c-vel, a bizonyítás változatlan marad. ‐ Ez a számolási mód többjegyű számoknál persze nem mindig jelent számítási könnyebbséget.