Feladat: 1955. évi Arany Dániel matematikaverseny 2. forduló haladók (speciális) 2. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1955/november, 81 - 84. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek szerkesztése, Szögfelező egyenes, Háromszögek hasonlósága, Trapézok, Négyszögek középvonalai, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/szeptember: 1955. évi Arany Dániel matematikaverseny 2. forduló haladók (speciális) 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A feladatot megoldhatjuk számítás segítségével. Jelöljük az érintőkörök középpontját Ob és Oc-vel, érintési pontjukat a BC egyenesen Tb és Tc-vel (5. ábra).

 
 
5. ábra
 

Ismeretes, hogy BTb=CTc=s, ahol s a háromszög kerületének felét jelenti. B-t összekötve a körközéppontokkal tudjuk, hogy BOb és BOc a háromszög B-nél levő belső és külső szögfelezői, és így egymásra merőlegesek.
Ebből következik, hogy
BOcTc=ObBTb,
mint merőlegesszárú szögek egyenlők, következőleg BOcTc és ObBTb háromszögek hasonlók. A befogók arányát felírva
OcTcTcB=BTbTbO,azazϱcs-a=sϱb,s2-as-ϱbϱc=0.
Innen s-et kiszámítva (a pozitív gyököt véve)
s=a2+(a2)2+ϱbϱc.

Ez a távolság megszerkeszthető; a második tag pl. a következő módon: mérjük fel egy egyenesre közös P pontból ellenkező irányban a PQ=ϱb,PR=ϱc távolságot (6. ábra).
 
 
6. ábra
 

Az egyenesre P-ben emelt merőleges messe a QR, mint átmérő fölé emelt félkört S-ben akkor ‐ mint ismeretes ‐ PS=ϱbϱc. P-ből felmérve a QR egyenesre (bármelyik irányban) a PT=a2 távolságot
ST=PT2+PS2=(a2)2+ϱbϱc

s=BTb=CTc, alapján a BC egyenesen megszerkeszthetjük a Tb és Tc, pontokat. A többi már triviális.
 

II. megoldás: Az előző megoldás jelöléseit használva, ott azt láttuk be, hogy az ObOc szakasz a B pontból ‐ és természetesen ugyanúgy a C pontból is ‐ derékszögben látszik. Ezt az előbbinél sokkal egyszerűbben is felhasználhatjuk a háromszög megszerkesztésére. A nyert összefüggés szerint az ObOc, mint átmérő fölé emelt félkör átmegy B-n és C-n (7. ábra).
 
 
7. ábra
 

A kör K középpontjából a BC egyenesre bocsátott merőleges egyrészt felezi a BC szakaszt, mint a kör húrját, másrészt hossza, mint az ObTbTcOc trapéz középvonala ϱb+ϱc2 hosszúságú.
Ennek alapján a szerkesztés a következőképpen történhetik: Egy a hosszúságú BC szakasz D felezőpontjában DK=ϱb+ϱc2 hosszúságú merőlegest emelünk (8. ábra).
 
 
8. ábra
 

Megrajzoljuk a K középpontú B-n és C-n átmenő kört és ennek a KD egyenestől a C pont felé eső félkörét elmetsszük a BC egyenestől ϱb távolságban. Az Ob pont körüli, BC egyenest érintő kör B-ből és C-ből húzott érintője lesz a háromszög másik két oldala.
Be kell látnunk, hogy a háromszög megfelel a feltételeknek, tehát hogy c oldalához hozzáírt kör ϱc, sugarú. Azt mutatjuk meg, hogy e hozzáírt kör középpontja a K középponttal rajzolt kör Ob pontjával átelenes Oc, pont és ez a BC egyenestől ϱc távolságra van. Az előbbi következik abból, hogy Oc, a háromszög C pontban levő belső szögének és a B csúcsú külszögnek a szögfelezőin van. Ennek igazolására tekintsük az Ob középpontú ϱb sugarú kört. Ez szerkesztés szerint hozzáírt köre a háromszögnek, tehát ObC felezi a C csúcsnál levő külső szöget, ObB pedig a B-nél levő belső szöget. Így a COc és BOc egyenesek, amelyek az előbbiekre merőlegesek, valóban felezik a C-nél levő belső szöget, ill. a B-nél levő külső szöget. Másrészt Ob-ből és Oc-ből merőlegest bocsátva a BC egyenesre trapézt kapunk, amelynek Ob-ből induló párhuzamos oldala ϱb hosszúságú, K-ból induló középvonala pedig ϱb+ϱc2 hosszúságú. Így az Oc-ből induló oldal hossza valóban ϱc.
 

III. megoldás: Készítsünk vázlatot (7. ábra). A CA oldalhoz hozzáírt ϱb sugarú kör érintse a BC egyenest D-ben, CA-t E-ben, az AB oldalhoz hozzáírt ϱc sugarú kör CA-n levő érintési pontja legyen F; a háromszög kerületének felét jelöljük s-sel.
Ekkor
BD=CF=s,CD=CE=s-a,
tehát
EF=CF=CE=s-(s-a)=a.

Ennek alapján a következő szerkesztés nyerhető: EF=a hosszúságú szakaszhoz rajzoljunk ellenkező oldalról E-ben érintő ϱb sugarú és F-ben érintő ϱc sugarú kört (9. ábra).
 
 
9. ábra
 

Szerkesszük meg a második belső közös érintőt és egy külső közös érintőt. Az érintők zárják közre a kívánt háromszöget. Jelöléseket az ábra szerint választva azt kell igazolnunk, hogy BC=a, ez pedig a fenti számoláshoz hasonlóan következik:
a=EF=CF-CE=s-CE=DB-DC=CB.

Megjegyzés: A helyes megoldók többsége csak bonyolult számításokkal oldotta meg a feladatot.