Feladat: 1955. évi Arany Dániel matematikaverseny 2. forduló kezdők (speciális) 1. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1955/október, 36 - 38. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szögfelező egyenes, Középponti és kerületi szögek, Deltoidok, Tengelyes tükrözés, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/szeptember: 1955. évi Arany Dániel matematikaverseny 2. forduló kezdők (speciális) 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a C-ből induló szögfelező és DE metszéspontja F, a szögfelezők metszéspontja O. (2. ábra. ‐ Felhasználjuk tehát azt a tételt, amely szerint a belső szögfelezők egy pontban metszik egymást.)

 
 
2. ábra
 

Ekkor, mint az AOC külső szöge
CODFOD=α2+γ2.

A kerületi szögek tétele szerint
ADEODF=β2.

Így a DFO háromszögből
DFO=180-(ODF+FOD)=180-α+β+γ2=90.



DE tehát merőleges a C-ből induló szögfelezőre.
 

II. megoldás: A D ill. E pont felezi a körülírt körnek a BC, ill. AC oldalak fölötti ívét. Így az egyenlő íveken nyugvó kerületi szögek egyenlő volta miatt a CDOE négyszögben a DE átló felezi a végpontjainál levő szögeket (3. ábra), tehát szimmetria-tengelye a négyszögnek. (A négyszög deltoid.)
 
 
3. ábra
 

Mivel C és O egymás tükörképei DE-re nézve, azért
DECO,
de CO a C-ből induló szögfelező, mert O-n kell átmennie a harmadik szögfelezőnek is.
 

III. megoldás: A CDOE négyszög deltoid voltát a következőképpen is bizonyíthatjuk:
Ha a B és C pontokat rögzítjük és A végigfut a BEC^ íven, akkor O annak a körnek BC ívén fut végig, amelynek középpontja D (3. ábra ‐ lásd a tavaly A. D. verseny I. forduló 1. feladatát a K. M. L. 1954 októberi számában). Hasonlóképpen A és C rögzítése és a B pont mozgása esetén O mértani helye az E középpontú AC körív. Tehát
DC=DOésEC=EO,
ami bizonyítandó volt.
*

 

A további megoldások nem használják fel a szögfelezők metszéspontjára vonatkozó tételt.
 

IV. megoldás. Jelölje G a C-ből húzott szögfelező metszéspontját a körrel (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

D, E és G felezik a háromszög oldalai feletti köríveket. Húzzunk D-ből párhuzamost CG-vel. Legyen ennek második metszéspontja a körrel H. Ekkor
CH=CD,
így az EAGH^ körív a három oldal fölötti körívnek felerészeiből tevődik össze, vagyis félkör.
Ebből következik, hogy
EDH=90,
és így a DH||CG összefüggés folytán
DECG.

Megjegyzés: Tulajdonképpen azt az általános tételt bizonyítottuk az itt szereplő speciális esetre, hogy két húr szöge akkora, mint a szög és csúcsszögével szemközti ívek összege fölötti kerület szögek a körben. Az itt használt bizonyítás tetszés szerinti húrokra átvihető.
A feladat néhány további megoldása lényegében e tétel más segédvonalak alapján történő bizonyításaiban állt. (Ezeket itt nem közöljük.)
 

V. megoldás: Messe a DE egyenes az AC és BC oldalt K-ban és L-ben. Több versenyző azt mutatta ki, hogy a CKL háromszög egyenlő szárú. Ebből következik, hogy DE merőleges a C-ből induló szögfelezőre, mert egyenlőszárú háromszögben az alap és a csúcsnál levő szög szögfelezője merőlegesek egymásra.
 
 
5. ábra
 

Az egyenlőszárúság például így látható be egyszerűen: Mivel E felezi az AC körívet, D a BC körívet (5. ábra), azért
CED=BCDésACE=CDE,
mint egyenlő köríveken nyugvó kerületi szögek. Ebből következik, hogy a CKE és DLC harmadik szögei is egyenlők, amelyek egyben a CKL háromszög K-nál és L-nél levő külső szögei.
Így a CKL háromszög egyenlő szárú.
 

VI. megoldás: Legyen C0 az AB fölötti C-t tartalmazó körív felezőpontja. Az ABC0 egyenlőszárú háromszőg C0-ból induló szögfelezője az ábrának szimmetriatengelye s így az ABC0 másik két szögfelezőjének, D0 és E0 metszéspontjait összekötő egyenes merőleges rá (6. ábra).
 
 
6. ábra
 

Ha most C0 elmozdul a kör mentén C-be, akkor D0 és E0 ugyanolyan irányban feleakkora körívvel mozdulnak el. Legyen D0 E0 és DE metszéspontja H. A mondottak szerint
D0E0D=EDE0=12C0GC.

Ennek folytán, mint az E0DH háromszög külső szöge
E0HE=HE0D+HDE0=C0GC,


vagyis a DE egyenes ugyanakkora szöggel fordult el, mint a C csúcsból induló szögfelező, merőlegességük tehát megmaradt.