Feladat: 1954. évi Arany Dániel matematikaverseny 2. forduló haladók (speciális) 2. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1954/november, 94 - 95. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai szerkesztések, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/szeptember: 1954. évi Arany Dániel matematikaverseny 2. forduló haladók (speciális) 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A kör minden pontjából húzzunk az i egyenessel párhuzamos egyenest, messe ez b-t a B pontban, a kört pedig másodszor az L pontban. L-ből mérjük rá a KL egyenesre mindkét irányban a KB távolságot. A keletkező mértani helynek az a egyenessel való metszéspontjaiban i-vel párhuzamosan húzott egyenesek adják a feladat megoldásait.

 
 
3. ábra
 

Jelöljük az i-vel párhuzamos körérintőket i0- és i00-val, a b-nek a i irányra merőleges t körátmérőre vonatkozó tükörképét b'-vel.
Ha KB-vel ellentétes irányú LB' távolságokat mérünk fel (lásd az ábrán az i2 és i3 egyeneseken a B'2 ill. B'3 pontokat), akkor, ha a K végigfut a körön a B' pontok kétszer futják be a b'-n ennek i0 és i00 közti szakaszát. (Az ábrán a két végpontot nyíllal jelöltük.) Ennek a szakasznak az a egyenessel való A1 metszéspontján át ‐ ha van ilyen ‐ az i-vel párhuzamosan húzott i1 egyenes szolgáltatja a feladat egyik megoldását. (Nevezhetjük >>tükrös megoldás<<-nak, mert K1A1=L1B egymásnak tükörképei t-re nézve.)
A mértani hely másik részét megkapjuk, ha az i-vel párhuzamos egyenesekre a KB szakaszokkal egyirányú LB* távolságokat mérünk. Ha K befutja a teljes kört (tehát a K és L pontok felcserélődnek) a B* pontok zárt görbét futnak be, mely görbéből minden i0 és i00 közti párhuzamoson 2‐2 pont fekszik. Ennek a görbének az a egyenessel lehetséges metszéspontjait (A2A3) kellene megszerkeszteni. Erre azonban a talált mértani hely már nem alkalmas. Hasznát vehetjük azonban itt is a b' egyenesnek.
Tegyük fel, hogy az A2-n átmenő i2 megoldás már meg van szerkesztve; ennek metszéspontja a körrel K2 és L2, a b és b' egyenesekkel és B2 és B'2, végül K2A2=L2B2 és e távolságok egyirányúak. Mivel b' szerkesztése szerint L2B2=K2B2', azért K2A2=K2B'2 és e távolságok már ellentétes irányúak, azaz K2 az A2B'2 szakasz felezőpontja. Így a K2 és hasonlóképpen a K3 is, rajta van azon a vonalon, melyet az i0 és i00 közti i-vel párhuzamos egyenesek a és b' közé eső szakaszainak felezőpontjai alkotnak. Tudjuk azonban, hogy ilyen szakaszt bárhol megrajzolva, a keletkező háromszögnek s súlyvonalán vannak az összes felezőpontok, tehát a súlyvonalnak az i0 és i00 közé eső szakaszán lesz az újabb mértani hely, melynek közös pontjai a körrel adják a K2-t és K3-at. (Ha a és b metszéspontja M a rajz keretén belül van, akkor az MM' szakasz felezőpontja M0 nyilván a t tengelyen van és az A1M0 egyenes az A1MM' keresett s súlyvonala.) A K2 és K3 pontokon át i-vel húzott párhuzamosak i2 és i3 megoldások, amelyeken K2A2=L2B2 ill. K3A3=L3B3 egyirányúak. Ilyen fajta (nem tükrös) megoldások száma 2, 1 (2 egybeeső), ill. 0 aszerint, amint s két különböző pontban metszi a kört, érinti a kört, vagy nem metszi a kört.
Az összes megoldások száma tehát 3, 2, 1 vagy 0.
 

Megjegyzés: A b* görbe úgy keletkezett az adott körből, hogy azt a b' egyenestől mindkét oldalon egy adott i irányban kétszeresre nyújtottuk. Ha speciálisan az egyenes átmérő és az irány erre merőleges (a nyújtás vagy zsugorítás pedig tetszés szerinti arányú), akkor a III. osztály tananyagában szerepel annak bizonyítása, hogy a körből így keletkező görbe ellipszis. A IV. reálosztályosok az ábrázoló-geometriai órákról azt is tudják, hogy tetszőleges egyenes, tetszőleges irányú és tetszőleges arányú nyújtás (vagy zsugorítás) esetén is, a kör ellipszisbe megy át, és a kör- és ellipszis-rendszer közötti geometriai rokonságot >>affinitás<<-nak hívjuk. A IV. reálosztályosok még azt is tudják, hogy pl. a tengelyeivel megadott ellipszisnek egy egyenessel való metszéspontjait úgy szerkeszthetjük meg, hogy az ellipszist affin vonatkozásba hozzuk egy körrel, az ellipszis-rendszerben megadott egyenesnek megszerkesztjük az affin megfelelőjét a körrendszerben, ez utóbbinak a körrel való metszéspontjait visszavisszük az ellipszis-rendszerbe. Jelen esetben tulajdonképpen az ellipszis-rendszerben megadott as* egyenesnek megszerkesztettük a körrendszerbe a megfelelőjét s-et, 1:2 arányú zsugorítással.
Figyeljük végül meg, hogy az i1 megoldáson egyszerre fennáll K1A1=L1B1 és K1B1=L1A1. Ez is és az a tény is, hogy míg K befutja a kört, B' kétszer halad végig a b' szóbajövő szakaszán (a mértani helynek ez a része egyenes szakasszá fajuló ellipszisnek tekinthető), vagyis az A1 pont, mint e mértani helynek és az a egyenesnek metszéspontja, kétszeresen számít, azt mutatja, hogy tulajdonképpen az i1 megoldás is kétszeresen számít.