Feladat: 1954. évi Arany Dániel matematikaverseny 2. forduló kezdők (speciális) 2. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1954/október, 37 - 38. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Húrnégyszögek, Háromszögek hasonlósága, Thalesz-kör, Pont körüli forgatás, Középponti és kerületi szögek, Tengelyes tükrözés, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/szeptember: 1954. évi Arany Dániel matematikaverseny 2. forduló kezdők (speciális) 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Adva van az ABCD húrnégyszögnek AB=AD=a, BC=b és CD=c oldala. Képzeljük a feladatot megoldottnak (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Az A körül AB=AD=a sugárral rajzolt kör kimetszi a BC oldalból, vagy annak meghosszabbításából az E pontot, az AB oldal meghosszabbításából az F pontot. Ismeretes, hogy a húrnégyszögnek bármely szöge egyenlő a szemközti szög mellékszögével. Eszerint tehát a C-nél fekvő egy íves szög egyenlő az A-nál fekvő egy íves szöggel és az FBED húrnégyszögben az F-nél fekvő két íves szög egyenlő a E-nél fekvő két íves szöggel. Ebből következik, hogy a DAF és DCE háromszögek 2‐2 szöge egyenlő, vagyis e két háromszög hasonló. De AD=AF=a, és így CD=CE=c, vagyis BE=b-c. Thales tétele értelmében BEF=90.
Az FB=2a átfogóból és BE=b-c befogóból a BEF derékszögű háromszög (az 1. ábrán srafozva) egyszerűen megszerkeszthető, feltéve, hogy 2a>b-c. A BEF derékszögű háromszög birtokában az A, C és D pontok megszerkesztése már nem okoz nehézséget.
 

II. megoldás: Képzeljük a feladatot megoldottnak. A jelöléseket megtartva, forgassuk az ADC-et A pont körül úgy, hogy a D pont D' elforgatása B-be kerüljön (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Mivel húrnégyszögünk egy íves D-e egyenlő a szemközti B egy ívvel jelzett mellékszögével, azért a C pont elforgatása, C' a CB oldal meghosszabbítására kerül. Mivel AC=AC', azért az A pont egyrészt rajta van a CC' távolságot merőlegesen felező egyenesen, másrészt pedig a B középpontú a sugarú körön. A szerkesztést a 3. ábra mutatja.
 
 
3. ábra
 

Megoldás van, ha a>b-c2, vagyis 2a>b-c.
 

III. megoldás: Képzeljük a feladatot megoldva és használjuk az eddigi jelöléseket. Nem megy az általánosság rovására, ha feltesszük, hogy b>c (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

AB=AD, tehát a fölöttük levő C-t nem tartalmazó körívek is egyenlők. Így a kerületi szögek tétele alapján a CA átló felezi a C-nél fekvő γ szöget, tehát a D pontnak az AC átlóra vonatkozó tükörképe D' ráesik a b oldalra és BD'=b-c. (D' tehát azonos az I. megoldásban szerepelt E ponttal). Az ABD' egyenlőszárú háromszög (a 4. ábrán srafozva) az a és b-c szakaszokból könnyen megszerkeszthető. (E háromszögnek a keresett húrnégyszöggé való kiegészítése már triviális.)
Lényegében ugyanennek a háromszögnek megszerkesztésére vezet, ha D-nek megszerkesztjük az AC átlót merőlegesen felező egyenesre vonatkozó D'' tükörképét (4. ábra). Mivel a CAD'' a tükrözés folytán γ2, azért a váltószögek törvénye alapján AD''BC, vagyis BCD''A egyenlőszárú trapéz, amely az adatokból (a szár, bc) szerkeszthető. A szerkeszthetőség feltétele, hogy 2a>b-c.