Feladat: 1954. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló haladók (speciális) 1. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1954/november, 82 - 86. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Háromszögek hasonlósága, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Középponti és kerületi szögek, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/szeptember: 1954. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló haladók (speciális) 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Nem megy az általánosság rovására, ha egyszer és mindenkorra feltételezzük, hogy a>b. Pythagoras tétele szerint

a2+b2=c2,(1)
feltételünk szerint (mivel a súlyvonal c2)
2ab=c22(2)
(1) és (2)-t összeadva, ill. kivonva nyerjük
(a+b)2=3c22,(a-b)2=c22,
amiből
a+b=c32=c62,(3)a-b=c22(4)

A szerkesztés ezek alapján többféleképpen is történhetik.
α) (3) és (4) összeadásából nyerjük, hogy a=c6+c24, amely szakasz könnyen szerkeszthető (c6 mértani középarányos 2c és 3c között, c2 pedig c és 2c között). a és c birtokában a keresett háromszög szerkesztése triviális.
β) (3) alapján a+b, mint mértani középarányos c és 32c között megszerkeszthető. Az a+b és c szakaszok birtokában a háromszög szerkesztése a tankönyvből ismeretes (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

γ) (4) szerint a-b olyan négyzet átlója, melynek oldala c2. a-b és c birtokában a derékszögű háromszög ismert módon (2. ábra) megszerkeszthető.
 
 
2. ábra
 

Mindhárom esetben könnyen kimutatható, hogy az így megszerkesztett háromszög tényleg eleget tesz követelményünknek. Pl. az utóbbi esetben Pythagoras-tétele alapján
(a-b)2=a2+b2-2ab=2c24=c22,
amiből
2ab=a2+b2-c22=c2-c22=c22,
és így tényleg
ab=c24.
Oldalak helyett szögeket is kiszámíthatunk, mint azt az alábbi II‐V. megoldások mutatják.
 

II. megoldás: Képzeljük a feladatot megoldottnak. A betűzést a 3. ábra mutatja.
 
 
3. ábra
 

Jelöljük az AB átfogó felező pontját F-fel, tehát FA=FB=c2. Az F-ben az átfogóra emelt merőleges messe a BC=a befogót D-ben. Legyen AD=DB=x.
A szögek egyenlősége miatt
ABCDBF,
és így
x:c2=c:a,
amiből
x=c22a.
De a feltétel szerint
c2=4ab,
és így
x=2b

Az ACD derékszögű háromszögben sinCDA=sin2β=bx=b2b=12, amiből
2β=30,vagyisβ=15,
mely szög könnyen szerkeszthető.
 

III. megoldás: A jelöléseket megtartva
a=csinα,b=ccosα.
A feltétel szerint
ab=c2sinαcosα=c24,
vagyis, 2c2-tel szorozva
2sinαcosα=12,
azaz
sin2α=12,
ahonnan (0<2α<180)
2α=30ill.150,
a>b miatt
α=75.

IV. megoldás: Az előbbi jelöléseket megtartva jelöljük az AFC-et φ-vel (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

Az AFC területe a fele az ABC területének. Tehát
12c2c2sinφ=ab4,
vagyis c2sinφ=2ab, amiből sinφ=2abc2.
De a feltétel szerint ab=c24, vagyis 2ab=c22, és így sinφ=12, vagyis φ=30. A C pont megszerkesztése a körülírt körön egyszerűbb már nem lehet.
 

V. megoldás: A legegyszerűbb megoldáshoz (ha nem is a legegyszerűbb szerkesztéshez) jutunk, ha feltételünket >>helyesen<< olvassuk.
Feltételünk szerint
ab=c24=cc4.
ab a háromszög kétszeres területe, tehát cc4 is az, vagyis c4 a háromszögnek az átfogóhoz tartozó magassága. A szerkesztést az 5. ábra mutatja.
 
 
5. ábra
 

Az utóbbi megoldásnál közvetlenül nyilvánvaló, hogy a megszerkesztett háromszög teljesíti a feladatban kirótt feltételt: ab=cc4=c24. A II‐IV. megoldásnál (ahol tulajdonképpen kiszámítottuk, hogy α=75 és β=15) a következőképpen igazolhatjuk szerkesztésünk helyességét:
a=ccos15,b=csin15,
és így
ab=c2sin15cos15=c2sin302=c24.

De anélkül, hogy a háromszög oldalait vagy szögeit kiszámítanánk, is megoldhatjuk feladatunkat, amint azt az alábbi VI‐VII. megoldások mutatják.
 

VI. megoldás: Képzeljük a feladatot megoldottnak. A betűzést a 6. ábra mutatja.
 
 
6. ábra
 

Szerkesszük meg azt a kört, amely a CF egyenest F-ben érinti és a B csúcsponton is átmegy. Legyen ennek a körnek középpontja O és messe ez a kör a BC befogót másodszor D-ben. Mivel CF2=CBCD, vagyis (c2)2=aCD, azért a feladat szerint CD=b. Ha kimutatjuk, hogy O rajta van az AB fölé, mint átmérő fölé rajzolt körön és BO=c2, továbbá, hogy a D pont rajta van az AO egyenesen, akkor lényegében a II. megoldásban nyert szerkesztéshez jutottunk, de más indokolással.
Mivel BFC egyenlőszárú háromszögből
FCD'=FBD=β,
másrészt CFD=β, mint az FD^ ív fölötti húr-érintőszög, azért CDF egyenlő szárú háromszög és
FD=CD=b.
Az FB^ ívhez tartozó húr-érintő szög, mint a BFC külső szög 2β, tehát ez az ív kétszerese az FD^ ívnek. Az E felezőpontját berajzolva, a húrokra FE=EB=b és FEDB.
Az ABC-et téglalappá egészítve ki FE ennek a középvonalán fekszik. Így C'E=EB=b, másrészt BC'=AC=b, tehát a BEC' szabályos háromszögből C'BE=60, s így
EBD=2β=30,

Ugyanekkorák az FB^ íven nyugvó kerületi szögek, és így a középponti szög
BOF=60ésBO=FO=BF=c2
a kör sugara. A BOD egyenlőszárú háromszög alapján nyugvó szög
DBO=60-β=60-15=45=BDO.

Ebből következik, hogy ez a háromszög derékszögű, továbbá A, D és O egy egyenesbe esnek és O (a C-vel együtt) az AB fölötti félkörön van.
Eszerint a szerkesztés menete: az AB=c átmérő fölötti félkört a BO=c2 távolsággal elmetszve, majd az AO egyenest az OD=c2 távolsággal elmetszve, a BD egyenes metszi ki az AB fölötti félkörből a keresett háromszög C csúcsát.
A szerkesztés igazolása: Mivel az ABO szögei 30, 60 és 90, azért az O körüli c2 sugarú körnek az AB-vel való F metszéspontjára FOB szabályos, mert FBO=60, tehát F felezőpont, CF=c2, mint a derékszögű háromszög súlyvonala, továbbá BFO=60. BOD egyenlőszárú derékszögű háromszög, tehát ADC=DAC=45, CD=CA=b; másrészt az AFC egyenlőszárú háromszögben CAF=45+30=75, s így az AFC=30. Ebből következik, hogy
CFO=180-30-60=90.
Így CF érinti az O középpontú kört, s így
CF2=CDCB=ba,
tehát az ABC megfelel a kívánalmaknak.
 

VII. megoldás: Az adott AB=c átfogó fölé rajzolt F középpontú Thales-körben az AB átmérőre merőleges sugár végpontját jelöljük O-val (7. ábra).
 
 
7. ábra
 

O körül OF=c2 sugárral rajzolt kör metszi ki a Thales-körből a keresett C pontot. (Ez tulajdonképpen az V. megoldásban nyert szerkesztés, ismét más megindokolással.)
Forgassuk el a BC=a befogót O körül 90-kal az óra járásával megegyező irányban, akkor a B elforgatása a B' az A pontba kerül, C elforgatása pedig C', és B'C'AC'BC. Mivel AC is merőleges BC-re, azért a C' pont az AC befogó meghosszabbításán fekszik.
A szerkesztés szerint az AF=c2 az O körül rajzolt körnek az A pontból húzott érintője, és így
AC'AC=ab=(c2)2.