Feladat: 1953. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló haladók (speciális) 2. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1953/október, 38 - 40. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Terület, felszín, Pont körüli forgatás, Háromszögek egybevágósága, Arany Dániel
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1953/szeptember: 1953. évi Arany Dániel matematikaverseny 1. forduló haladók (speciális) 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A leírás különböző ábrákhoz vezethet (1., 2. és 3. ábra), aszerint, hogy hol vesszük fel az E pontot. Az 1. ábrán a BD a 2.-on DA negyedkörön vettük az E pontot. A két ábrán, csak a trapéz helyzete tükrös egymáshoz képest az AB átmérőre vonatkozóan. Ez a területekre nincs befolyással. Ha ellenben E átjut az AC ívre (3. ábra), akkor az ABFG négyszög hurkolt négyszög két párhuzamos oldallal: >>hurkolt trapéz<<.

 
 
1. ábra    2. ábra    3. ábra
 

Az állítás erre az esetre is igaz, ha a hurkolt trapéz területét megfelelően értelmezzük, de hogy egyáltalán mit értsünk egy önmagát metsző négyszög területén, az eleve nem világos és ezért hibáztatható is a feladat megfogalmazása.
Az ABGF trapéz területét venni, vagy akár a két háromszög területének összegét, ez a feladat szempontjából nem megfelelő, hiszen a keletkezett kettős háromszögből az AB oldalhoz csatlakozó hasonló a CEH háromszöghöz, de már egymagában is nagyobb nála, mert AB>EH. Hogy a terület milyen értelmezése mellett érvényes az állítás ebben az esetben is, az bizonyítás közben fog adódni. Ha E a CB ívre kerül, akkor lényegesen új esetet nem kapunk, csak a >>hurkolt trapéz<< kerül ismét az AB átmérő másik partjára. Térjünk ezután a feladat megoldására.
 

I. megoldás: Alakítsuk először a trapézt téglalappá úgy, hogy az F-ből AB-re bocsátott FK merőlegessel elvágott BFK háromszöget a GA oldalhoz illesztjük (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

Az így keletkezett AMFK téglalapot az AF átlóval két egyenlő részre osztjuk, és megmutatjuk, hogy a keletkezett AFK egybevágó a CEH háromszög felét kitevő CEL háromszöggel, ahol L az EH húr középpontja (mely nyilván CD-re esik). Valóban forgassuk el utóbbit a kör középpontja körül az óra járásával ellenkező irányban 90-kal. Ekkor C átmegy A-ba és mivel D az elforgatás után B-be kerül, így L az AB átmérőre fog kerülni. Azt kell csak belátnunk, hogy az E pont F-be megy át, ez pedig teljesül, mert a BC és EF ívet párhuzamos húrok metszik ki a körből, tehát az EF ív is negyedkör.
A bizonyítás lényegtelen változtatással alkalmazható arra az esetre is, ha E a BD negyedkörön van (a következő megoldásból látható lesz, hogy hogyan), nem világos azonban, hogy hogyan vihető át a hurkolt esetre. Ez sokkal könnyebben lesz látható a következő megoldásból, amely szoros rokonságban van az elsővel.
 

II. megoldás: Az előbbi jelöléseket használva (4. ábra) nyilvánvaló, hogy AK a trapéz középvonalával egyenlő, tehát a trapéz ill. háromszög t1 ill. t2 területe
t1=AKFK,t2=CLEH2=CLEL.
Megmutatjuk, hogy
FK=ELésAK=CL,
ill. utóbbi helyett, hogy BK=DL. Mindkét egyenlőség következik abból, hogy
BFKDEL.

Forgassuk el az utóbbi háromszöget 90-kal az óra járásával ellenkező irányban a kör középpontja körül. Ekkor D átmegy B-be, EL pedig a B-hez húzott sugárra merőleges helyzetbe kerül, E pedig átmegy F-be, amint azt az I. megoldásban láttuk. Ezzel állításunkat igazoltuk.
 

Megjegyzés: A bizonyítás >>hurkolt trapéz<< (5. ábra) esetén is azt adja, hogy
EL=FK,DL=BK,amibőlCL=AK,
tehát
ELCL=FKAK=FK.AB-FG2=FKAB2-FKFG2.
 
5. ábra
 

Baloldalt ismét a CEH területe áll, a jobboldal viszont felfogható az AFB és AFG háromszögek területei különbségének. Ebből a különbségből kiesik a két háromszög közös részének a területe és marad a >>hurkolt trapéz<< nagyobb és kisebb háromszöge területének különbsége. A hurkolt esetben tehát e területkülönbség egyezik meg a CEH háromszög területével.
Számítás nélkül is bebizonyíthatjuk ezt az eredményt. Ugyanis a közönséges trapézra fentebb már bebizonyított tétel alapján az 5. ábrában a DEH területe egyenlő az ABGF közönséges trapéz területével, továbbá ugyancsak az előbbiek alapján ABFCDECDHBGA.
Tehát (területekről beszélve)
CEH=CEDH-DEH=CEDH-ABGF==CEDH-(ABF+ABG-ABN+FGN)==CDE+CDH-ABF-ABG+ABN-FGN=ABN-FGN.



Könnyű a feladatot úgy fogalmazni, hogy a kettősség ne is lépjen fel. (L. 4. és 5. ábrát). Ha a BF és AG egyenesek metszéspontját mindenkor N-el jelöljük, akkor a CEH háromszög területe ‐ minden esetben ‐ az ABN és GFN háromszögek területének különbségével egyenlő.
A III. osztályosok más szempontból is érthetőnek fogják tartani a nyert eredményt. A koordináta-geometriában ugyanis kiderült, bizonyos szempontból előnyös lehet a területet előjeles mennyiségnek tekinteni, oly módon, hogy minden idomhoz megadjuk, hogy hogyan járjuk körül a kerületét (sokszögeknél ez például a csúcsok sorrendjével már meg van adva) és akkor azon idomok területét, melyek körüljárásban a jobbkezünk felé esnek, ellenkező előjelűnek nevezzük, mint amelyek körüljáráskor balról fekszenek. (Bármelyik lehet pozitív, de a másik minden esetben negatív lesz.) Ilyen értelmezés mellett hurkolt négyszög területéül mindig azon két háromszög területének különbsége adódik, melyekből a hurkolt négyszög áll.
 

III. megoldás: Mivel mindkét szóban forgó idom tükrös a CD átmérőre, mint tengelyre, így elég azt megmutatni, hogy a háromszög fele és a trapéz fele egyenlő területű, tehát ha az FG és EH húrok felezőpontjai J és L (6. ábra), akkor azt kell megmutatnunk, hogy a CEL háromszög és a BFJO trapéz egyenlő területű.
 
 
6. ábra           7. ábra
 

Húzzuk meg az EC húr OM felező merőlegesét és forgassuk a CMO háromszöget az M pont körül az EM szakasz mellé. Az így keletkezett ELOP derékszögű trapézban
EPO=OBF
mint merőlegesszárú szögek, mert PO merőleges a CE-vel párhuzamos BF húrra is. EP és OB, a trapézok hosszabb párhuzamos oldalai sugárnyi hosszúságúak és ugyancsak sugárnyi hosszúságú az EO ill. OF átló is. Így a BFJO trapéz egybevágó, tehát egyenlő területű is, a POLE trapézzal, tehát egyenlő területű a CEL háromszöggel is.
A hurkolt esetben is igaz, hogy az CEO háromszög átalakítható a PEO háromszöggé (7. ábra) és utóbbi egybevágó a BOF háromszöggel. Viszont előbbiből most el kell hagyni az ELO háromszöget, hogy a CEL háromszöget kapjuk. Ennek megfelelően BFO-ból OJF-fel egyenlő területet kell elvennünk. A közös rész elhagyása után a hurkolt négyszög OB-hez csatlakozó nagyobb háromszöge marad meg. Ebből kell még az FJ-hez csatlakozó kisebb háromszöget elvenni, hogy CEL-lel egyenlő területet kapjunk.