Feladat: 1986. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 21. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kós Géza 
Füzet: 1986/november, 357 - 358. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos sokszögek geometriája, Pont körüli forgatás, Háromszögek hasonlósága, Derékszögű háromszögek geometriája, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Húrnégyszögek, Szinusztétel alkalmazása, Nemzetközi Matematikai Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/szeptember: 1986. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 21. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

4. feladat. Legyenek A és B egy O középpontú szabályos n-szög (n5) szomszédos csúcsai. Egy, az OAB háromszöggel egybevágó XYZ háromszöggel először befedjük OAB-t, majd az X pontot úgy mozgatjuk ‐ mindig az n-szög belsejében ‐, hogy eközben az Y és Z pontok állandóan az n-szög oldalain legyenek. Milyen alakzatot ír le X, ha Y befutja az n-szög határát (kerületét)?

 
 

Megoldás. Állítjuk, hogy a keresett ponthalmaz n darab zárt szakaszból áll, amelyek hossza OB(1cosπn-1), és amelyek az n-szög csúcsait O-val összekötő szakaszok O-n túli meghosszabbításai.
Ha Y és Z két szomszédos csúccsal esik egybe, akkor XO; a többi esetben X két szomszédos oldal által határolt kisebbik szögtartományban helyezkedik el (ennek igazolásától most eltekintünk).
Legyen most Y az AB, Z pedig a vele szomszédos BC oldal belső pontja. Ekkor YBZ=ABC=π-2πn, YXZ=2πn, e két szög összege tehát π, vagyis az XYBZ négyszög húrnégyszög. Mivel XY=XZ az XBY és XBZ szögekhez egyenlő ívek tartoznak, ezért XBY=XBZ; az X pont az YBZ=ABC szögfelezőjén helyezkedik el.
Vizsgáljuk most meg, mekkora lehet a BZ távolság! Először belátjuk, hogy BX>OB. Ugyanis XYB+XZB=π, így közülük az egyik legalább π2, mondjuk XZBπ2. De XBZ<π2, ezért az XZB háromszögben ezen szögekkel szemben fekvő oldalakra BX>XZ adódik XZB>XBZ miatt. És itt XZ=OB. Másodszor BX szakasz hosszára felső becslés az XYBZ húrnégyszög köré írható kör átmérője. Ez pedig a szinusztétel segítségével
YZsinYXZ=OBsin(π2-πn)=OBcosπn.
Ehhez hozzávéve a megoldás elején említett XA, YB, ZO esetet,
0OXOBcosπn-OB=OB(1cosπn-1)
adódik. Ha pedig gondolatmenetünket elvégezzük a többi szomszédos oldalpárra is, akkor kiderül, hogy X csakis a megoldás elején leírt ponthalmaz pontja lehet.
Hátravan még annak igazolása, hogy az említett halmaz minden pontja megfelelő. Legyen X' a BO félegyenesen úgy, hogy OB<BX'OBcosπn. Rajzoljuk meg a B-n és X'-n átmenő, OBcosπn átmérőjű körök valamelyikét (ha BX'=OBcosπn, akkor csak egy ilyen van). Az olvasóra bízzuk annak igazolását, hogy ez a kör metszi az AB és BC szakaszokat. Jelöljük ezen metszéspontokat Y'-vel és Z'-vel. Mivel Y'BX'=X'BZ', azért X'Y'=X'Z'. Másrészt mivel X'Y'BZ' négyszög húrnégyszög, Y'X'Z'=π-Y'BZ'=2πn. Ezért az X'Y'Z' háromszög hasonló az ABO háromszöghöz, körülírt köreik pedig ugyanakkorák, ezért a két háromszög egybevágó. Ez a meggondolás bizonyítja, hogy a megadott ponthalmaz minden pontja jó.