Feladat: 1986. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 13. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kós Géza 
Füzet: 1986/november, 356 - 357. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konstruktív megoldási módszer, Nemzetközi Matematikai Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/szeptember: 1986. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 13. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

3. feladat. Egy szabályos ötszög csúcsaihoz egy-egy egész számot rendelünk úgy, hogy összegük pozitív legyen. Megengedett a következő művelet: ha három szomszédos csúcs X, Y, Z és a hozzájuk rendelt számok x, y, z, és y<0, akkor az x, y, z számok helyére ugyanilyen sorrendben az x+y, -y, z+y számokat írjuk. Ezt a műveletet ismételgetjük addig, amíg csak található negatív y. Döntsük el, vajon minden esetben véget ér-e az eljárás véges sok lépés után!

 

Megoldás. Az eljárás véges sok lépés után minden esetben véget ér, függetlenül attól, hogy milyen sorrendben végezzük el a lépéseket. Legyen az ötszög csúcsaihoz rendelt öt szám kezdetben a0, b0, c0, d0, e0, az n-edik "művelet'' elvégzése után pedig an, bn, cn, dn, en. Világos, hogy bármely lépés után a számok egészek maradnak, és összegük nem változik, tehát pozitív marad. Definiáljuk az Sn nem-negatív egész számot így:
Sn=(an-cn)2+(bn-dn)2+(cn-en)2+(dn-an)+(en-bn)2.
Ha valamely k természetes számra az ak, bk, ck, dk, ek számok között van negatív (mondjuk ck<0), akkor a következő lépés után nyert ak+1=ak, bk+1=bk+ck, ck+1=-ck, dk+1=dk+ck, ek+1=ek számokra Sk+1<Sk. Ugyanis behelyettesítéssel
Sk+1-Sk=2ck(ak+bk+ck+dk+ek),
és itt ck<0, ak+bk+ck+dk+ek>0, mint azt már említettük. Ez pedig azt jelenti, hogy S0, S1, S2, ... szigorúan csökkenő nem negatív egész számok. Így sorozatuk csak véges hosszúságú lehet, vagyis az eljárás véges sok lépésben mindig véget ér.