Feladat: 1977. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 13. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ivanyos Gábor 
Füzet: 1977/november, 121 - 123. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Indirekt bizonyítási mód, Skatulyaelv, Konstruktív megoldási módszer, Maradékos osztás, Maradékosztályok, Nemzetközi Matematikai Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/szeptember: 1977. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 13. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az alábbiakban közöljük Ivanyos Gábornak a 3. feladatra adott megoldását, amelyért a zsüritől különdíjat kapott.*

 
Feladat: Legyen n adott, 2-nél nagyobb természetes szám! Jelöljük Vn-nel azt a halmazt, amelynek elemei: 1+kn, ahol k=1,2,.... Egy mVn számot Vn-ben felbonthatatlannak mondunk, ha nincsenek olyan p,qVn számok, amelyekre pq=m.
Bizonyítsuk be, hogy van olyan rVn szám, amely több, mint egyféleképpen állítható elő Vn-ben felbonthatatlan számok szorzataként! (Azokat a felbontásokat, amelyek csak a Vn-ből vett tényezők sorrendjében különböznek egymástól, azonosaknak vesszük.)
 
Megoldás. a) Először azt fogjuk bizonyítani, hogy végtelen sok olyan prímszám van, amely n-nel osztva 1-től különböző maradékot ad.
Tegyük fel, hogy csak véges sok van, és szorozzuk ezeket össze. Az így kapott szorzatot szorozzuk meg még n-nel, majd vonjunk ki belőle 1-et. (n>2 miatt ez nem 1 maradékot ad ((modn)).). Az így kapott szám nem osztható a véges sok prím egyikével sem, tehát összes prímtényezői (1+mn) alakúak lehetnek csak, azaz előállítható (1+mn) alakú számok szorzataként. Azonban az (1+mn) alakú számok szorzata szintén ilyen alakú, s a mi számunk nem 1 maradékot ad ((modn)), tehát ellentmondásra jutottunk.
Ebből következik, hogy létezik végtelen sok olyan prímszám, amely n-nel osztva nem 1-et ad maradékul, tehát alkalmazható az adott bizonyítás.
b) Ismeretes, hogy végtelen sok prímszám van, ebből, és hogy ((modn)) véges sok maradékosztály van, következik, hogy van olyan maradékosztály ((modn)), amelybe legalább 2(n+1) prím esik.
Legyenek ezek
p1,p2,...,pn,pn+1,pn+2=q1,pn+3=q2,...,qn+1=p2n+2,
melyek tehát ((modn)) ugyanazt az a maradékot adják.
Segédtétel: van olyan αn kitevő, hogy
aα1((modn)).

Tekintsük az a1,a2,...,an,an+1 hatványokat, a skatulyaelv szerint van köztük kettő, amely azonos maradékosztályba esik, azaz van olyan n+1α1>α2 természetes számpár, hogy
aα1aα2((modn)),
azaz
n|aα2(aα1-α2-1).

De a maradékot ((modn)) legalább 2(n+1) prím ad, tehát van ezek között olyan, amely n-hez relatív prím, azaz (a,n)=1.
Így csakis n|aα1-α2-1 lehet, azaz aα1((modn)), nα=α1-α21 (egész) mellett.
c) Legyen a legkisebb ilyen α kitevő az r (ilyen létezik, mert αn miatt az ilyen α számok véges sokan vannak).
Ekkor
P=pi1pi2...pir=ar1((modn)),
tehát PVn. P a Vn-ben felbonthatatlan, mert 1-től és P-től különböző osztói pj1pj2...pj1ai((modn)), de r minimális volta miatt ai1((modn)), tehát a felírt szorzat nem eleme Vn-nek, így az egyetlen lehetséges felbontás 1P lenne, de 1<1+mn (mn=1,2,...) miatt 1Vn. Mivel a a1((modn)), ezért r>1.
Válasszunk két Vn feletti felbonthatatlan számot:
P=p1p2...pr,Q=q1q2...qr,
ekkor PQVn és
PQ=p1p2...prq1q2...qr=q1q2...prp1q2...qr=P'Q'.

(P'=q1p2...pr,Q'=p1q2...qr), r>1 miatt P'P, Q'Q. Az előbb láttuk hogy P' és Q'Vn-ben felbonthatatlan, így beláttuk a feladat állítását.
*A megoldás megszövegezése helyenként nem elég csiszolt, de ez érthető is. A rövid versenyidő nem ad lehetőséget arra, hogy a megoldók gondolataikat szépen fogalmazzák meg. Az értékelésnél itt az ötletek szépségét és egyszerűségét jutalmazzák a bírálók. (A szerk.)