Feladat: 1962. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 24. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Szidarovszky Ferenc 
Füzet: 1963/november, 109 - 113. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos tetraéder, Tetraéderek, Hozzáírt körök, Beírt kör, Nemzetközi Matematikai Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/szeptember: 1962. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 24. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Azon, hogy egy t egyenes és egy G gömb érintik egymást a T pontban, azt értjük, hogy t-nek és G-nek egyetlen közös pontja T. Bármely a t-n átmenő S sík G-ből egy k kört metsz ki ‐ kivéve a T-hez tartozó gömbsugárra merőleges síkot, G-nek T-beli érintősíkját, amelynek G-vel egyetlen közös pontja T. Minden ilyen k kör és t ugyancsak érintik egymást T-ben. Valóban, T közös pontja t-nek és k-nak, de több közös pontjuk nincs, mert ha volna, ez t-nek és G-nek is közös pontja volna.
Legyen G1 az SABC=N tetraéder valamennyi élét érintő öt gömb egyike, legyen az érintési pont az AB, BC, CA, SA, SB, ill. SC élen rendre D, E, F, H, J, ill. K, legyen továbbá G1-nek az ABC, SAB, SBC, SCA lappal való metszésvonala rendre a ks, kc, ka, ill. kb kör. Ezek valóban körök ‐ mert pl. ks átmegy a D, E, F pontokon, ezek pedig nem eshetnek egybe, mert nincs az AB, BC, CA egyeneseknek közös pontjuk. Így a 4 kör rendre érinti az ABC, az SAB, az SBC, ill. az SCA háromszög oldalegyeneseit, és ezért rendre azonos a megfelelő háromszögbe beírt körrel, vagy valamelyik hozzáírt (külső érintő) körrel. Ismeretes, hogy a beírt kör mindegyik oldalegyenest az oldalszakaszon érinti (mind a három érintési pont belső), a 3 hozzáírt kör pedig az oldalegyenesek egyikét az oldalszakaszon érinti, a további kettőt pedig az előbbi szakasz végpontjain túli félegyenesükön (1 belső és 2 külső érintési pont).

 
 
1. ábra
 

Vegyük sorra a körök beírt, ill. hozzáírt voltára lehetséges kombinációkat. Tegyük fel, hogy ks az ABC háromszögben beírt kör ‐ vagyis D, E, F a megfelelő oldalszakaszon van ‐, és legyen H az SA szakasz A-n túli meghosszabbításán (1. ábra). Így kc az SAB háromszög AB oldalához, kb pedig az SAC háromszög AC oldalához hozzáírt külső érintő kör, ezért J az SB él B-n túli, K pedig az SC-nek C-n túli meghosszabbításán van, tehát ka ugyancsak hozzáírt kör, vagyis G1 az N lapjaiból 1 belső és 3 hozzáírt kört metsz ki. ‐ További 3 ilyen gömb (G2, G3, G4) úgy adódik, ha rendre ka-t, kb-t, kc-t vesszük beírt körnek, és egy további érintési pontot egy él meghosszabbításán választunk. ‐ Ha pedig ks ismét beírt kör és H az SA szakasz pontja (2. ábra), akkor kc és kb is beírt kör, és így ka is, ez a G5 gömb N minden lapjából beírt kört metsz ki. ‐ Nem lehet mind a négy kör hozzáírt kör, mert ha abból indulunk ki, hogy ka az SBC háromszögnek pl. a BC oldalához hozzáírt köre (1. ábra), akkor E a BC szakaszon van, J és K pedig BC-nek S-sel ellentétes oldalán, ezért kb már csak az AC oldalhoz, kc pedig csak az AB-hez hozzáírt kör lehet, viszont F az AC, D az AB szakaszon van, ezért ks beírt kör. Nincs tehát 5-nél több lehetőség az összes éleket ‐ vagy meghosszabbításukat ‐ érintő gömbre.
Megmutatjuk, hogy ha mind az 5 gömb létezik, akkor N összes élei egyenlők; így N lapjai szabályos háromszögek és N szabályos tetraéder. A körhöz külső pontból húzott érintőszakaszok egyenlősége alapján N egyes csúcsaiba befutó 3 élegyenesen az érintési szakaszokra fennáll:
SH=SJ=SK,AD=AF=AH,(1)BD=BE=BJ,CE=CF=CK.


Ezek alapján bármelyik él hossza kifejezhető más három él hosszával, és a négy él között összefüggést kapunk. G1-ből (1. ábra)
AB=AD+DB=AF+JB=(AC-CF)+(SJ-SB)==AC-SB+(SK-CK)=AC-SB+SC,
tehát
AB-SC=AC-SB,(2a)
és hasonlóan (AF helyett AH-val, JB helyett EB-vel kezdve)
AB-SC=BC-SA.(2b)

A (2), (3) egyenlőség‐pár G1 létezésének szükséges feltétele. A beírt kört tartalmazó ABC lapot alaplapnak, N többi lapjait oldallapnak véve ezt kaptuk: külső élérintő gömb létezéséhez szükséges, hogy bármelyik oldalélt a szemben fekvő alapélből kivonva ugyanaz a különbség adódjék. Legyen röviden BC=a, CA=b, AB=c, SA=a1, SB=b1, SC=c1, ekkor (2a) és (2b) így alakul:
a-a1=b-b1=c-c1.(2)

 
 
2. ábra
 

Az SBC lapból ka beírt kört, a többiekből hozzáírt kört kimetsző G2 gömb esetében az alapélek a, b1 és c1, ezért (2)-ből
a-a1=b1-b=c1-c.(3)
Ezt (2)-vel egybevetve G1 és G2 egyidejű létezésének feltétele b-b1=0, vagyis
a=a1,b=b1,c=c1.(4)

G3 és G4 létezését (G1 és G2 mellett) feltételezve már nem kapunk újabb feltételeket.
G5 létezéséből (2. ábra)
AB=AD+DB=AF+BJ=AC-CF+SB-JS==AC+SB-(CK+KS)=AC+SB-SC,


tehát AB+SC=AC+SB, és hasonlóan AB+SC=BC+SA, összefoglalva
a+a1=b+b1=c+c1.(5)

(4) és (5) szerint már G1, G2 és G5 létezéséből következik az összes élek egyenlősége, amit bizonyítani akartunk.
 
b) Legyen most N egy szabályos tetraéder. A közéje írt gömb O középpontja minden oldaléltől egyenlő távol van, mert az SO tengely körül 120-kal elforgatva N önmagába megy át, és így O és az SO egyenes minden pontja egyenlő távol van az a, b, c élektől, másrészt az a1, b1, c1 élektől is. Mivel az AO tengely körüli 120-os forgás is önmagába viszi át N-et, ezért O az a és b1 éltől is egyenlő távol van, tehát mind a 6 éltől, a fenti G5 létezik.
Ha találunk SO-n még egy pontot, amely a-tól és b1-től egyenlő távol van, az is egy kívánt gömbnek (szükségképpen egy külső élérintő gömbnek) a középpontja. ‐ Az SBC háromszög BC oldalához hozzáírt ka kör BC-t ennek E felezőpontjában érinti, SB-n levő érintési pontja legyen J, középpontja O*. O* az SE egyenesen van, mert SBC egyenlő oldalú háromszög. SE benne van N-nek OSA szimmetriasíkjában, amely merőleges az SBC lapra. Így az O*-ban SBC-re állított merőleges is benne van az OSA síkban, tehát metszi az SO tengelyt egy O1 pontban. Erre nézve O1E és O1J egyenlők, mert átfogók az O1O*E és O1O*J derékszögű háromszögekben, amelyekben az O1O* befogó közös, és az O*E, O*J befogók egyenlők. O1E adja O1-nek a-tól való távolságát, mert BC merőleges az O1-et tartalmazó OSA szimmetriasíkra; O1J pedig O1-nek b1-től való távolságát, mert SB a J-ben érinti ka-t, így az O1 körül O1J sugárral írt G1 gömböt is, amely tartalmazza ka-t.
O1-ből a szabályos tetraéder szimmetriáival az AO, BO, CO tengelyeken kapjuk a további G2, G3, G4 élérintő gömbök középpontját. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 
Megjegyzések. 1. A b) részben G5 létezéséből G1 létezését így is beláthatjuk: Vegyük a G5 által az S-ben összefutó lapsíkokból kimetszett körökhöz az AB, BC, CA egyenessel párhuzamos érintőt (2. ábra). Ezek a szimmetria miatt az SA, SB, SC éleket páronként egybeeső pontokban metszik. Ezek és S egy szabályos tetraéder csúcsai, ennek élei érintik G5-öt, éspedig 3 az élszakaszon, 3 a meghosszabbításon.
 
Szidarovszky Ferenc (Budapest, Fazekas M. gyak. g. IV. o. t.)

 
2. Láttuk, hogy G1, G2 és G5 létezése ‐ vagyis két külső és egy belső élérintő gömb ‐ már biztosítja, hogy N csak szabályos lehet. Kérdezhetjük: elég-e három külső élérintő gömb létezése a szabályosság biztosításához, lehet-e szűkíteni a feltevést?
Könnyű belátni, hogy nem lehet. kb-t beírt körnek, a többi hármat hozzáírt körnek véve (2)-ből a feltétel a1-a=b-b1=c1-c és ez (4) miatt teljesül, ekkor létezik G3 is. (4) viszont akkor is teljesül, ha a, b, c egy nem szabályos háromszög oldalai, és a szemben fekvő oldalélek hossza rendre ugyancsak a, b, c. Ilyen tetraéderben létezik 4 külső élérintő gömb, ellenben nem létezik belső élérintő gömb, mert (5) nem teljesül. (A mondott tulajdonságú tetraéder létezik, ha a, b, c hegyesszögű háromszöget határoznak meg. Ezt a több érdekes tulajdonsággal bíró négylapot a kristálytanban szfenoidnak nevezik.)
 
3. Hasonlóan nyerjük (2) és (5) egybevetéséből, hogy egy belső és egy külső élérintő gömb létezése esetén a tetraéder szabályos háromoldalú gúla: a=b=c és a1=b1=c1.