Feladat: 1966. évi Matematika OKTV I. forduló 3. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1966/december, 195 - 196. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszög-egyenlőtlenség alkalmazásai, Trigonometrikus függvények, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/december: 1966. évi Matematika OKTV I. forduló 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen az adott szakaszok közös kezdőpontja O, végpontjaik egy bizonyos helyzetben A, B, C, D, a betűzést úgy választva, hogy ABCD ne hurkolt négyszöget adjon.

 
 
2. ábra
 

Ennek területe, mint ismeretes (2. ábra)
t=12ACBDsinφ,(2)
ahol φ az AC és AD átlók által bezárt szög.
A szakaszok kölcsönös helyzetét változtatva mindig fennáll
ACAO+OC,BDBO+OD,(0)sinφ1,
tehát
t12(AO+OC)(BO+OD).

Itt az egyenlőség teljesül, (2) tényezői (egymástól függetlenül) elérik legnagyobb értéküket, ha az OA és OC, valamint OB és OD szakaszok egymás meghosszabbításába esnek ‐ más szóval, ha O az AC és BD átlók metszéspontjává válik ‐, és ha még φ=90, vagyis az átlók merőlegesek egymásra. Ekkor t legnagyobb értéke csak a szakaszok hosszától és azok két párba rendezésétől függ.
A 4 szakasz 2 párba állítása háromféleképpen lehetséges, mert az elsőnek kiválasztott szakasz meghosszabbításába a további 3 bármelyikét állíthatjuk, és ezután mindig a maradó 2 szakasz alkotja a másik párt. Legyen a 4 szakasz hossza p, q, r, s úgy, hogy pqrs(>0), így a kétszeres terület legnagyobb értéke a következő 3 szorzat valamelyike:
2t1=(p+q)(r+s),2t2=(p+r)(q+s),2t3=(p+s)(q+r).
A harmadikból az elsőt, majd a másodikat kivonva a különbség így alakítható:
2(t3-t1)=(p-r)(q-s),2(t3-t2)=(p-q)(r-s).
Ezek egyike sem negatív, tehát t3t1, t3t2, így p-nek s-sel ‐ vagyis a leghosszabb szakasznak a legrövidebbel ‐ egy átlóba állítása esetén kapunk legnagyobb területű négyszöget (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

II. megoldás. A fentebbi jelölésekkel az OAB, OBC, OCD és ODA háromszög területe külön-külön akkor a legnagyobb, ha O-ból kiinduló két oldaluk merőleges egymásra. Ez a 4 feltétel egyidejűen teljesíthető úgy, hogy a négy háromszög O-nál levő derékszögeivel kitöltjük az O pont körüli 360-os szögtartományt, és ekkor az ABCD négyszög területe is a legnagyobb, egyenlő a négy derékszögű háromszög területének összegével. Ebben az elhelyezésben 2‐2 szakasz egymás meghosszabbításába esik, és az ABCD négyszög egy-egy átlóját alkotja.
A szakaszok fenti 3 párosításából akkor kapunk legnagyobb területet, ha az egyik átló a legkisebb és a legnagyobb szakasz összege. Ismeretes ugyanis, hagy két egyenlő kerületű téglalap közül annak nagyobb a területe, amelyikben az oldalak különbsége (abszolút értékben) kisebb. Más szóval, ha két (két-tényezős) szorzatban a tényezők összege ugyanakkora, akkor az a szorzat nagyobb, amelyikben a tényezők kevesebbel térnek el egymástól. Esetünkben a két tényező a 4 adott szakaszból alkotott két páros összeg, és ezek eltérése akkor a legkisebb, ha a legkisebb szakaszt a legnagyobbikkal állítjuk párba.