Feladat: 1966. évi Matematika OKTV I. forduló 2. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1966/december, 193 - 194. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trapézok, Thalesz-kör, Derékszögű háromszögek geometriája, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/december: 1966. évi Matematika OKTV I. forduló 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A megszerkesztendő ABCD trapéz egyenlő szárú, mert húrtrapéz, és szárai a hosszabb párhuzamos oldal szemben levő végpontjából mindenesetre hegyes szögben látszanak, így kisebbek a kör átmérőjénél. A trapéznak a kör átmérőjével egyenlő AB oldala tehát a hosszabb párhuzamos oldal.

 
 
1. ábra
 

A szár hosszát számítással határozzuk meg. Legyen AB=1, AD=BC=x, D vetülete az AB oldalon G (1. ábra). Az ABD háromszög Thalész tétele alapján derékszögű, így az ismert mértani középarányos tétel szerint AD2=ABAG, azaz AG=x2. Ezért DC=AB-2AG=1-2x2. Mivel továbbá a trapézba kör írható, azért AD+BC=AB+DC, vagyis
2x=1+(1-2x2),(1)
aminek pozitív gyöke
x=52-12.

Ennek alapján a szerkesztés a következő. Az adott kör O középpontján át tetszés szerint felvett AB átmérő B végpontjában meghúzzuk az érintőt, felmérjük rá a BH=BO=1/2 szakaszt, ekkor AH=5/2. Az AH szakaszt metszük a H körül HB sugárral írt körrel J-ben, ekkor AJ=x. Végül az A és B körül AJ sugárral írt körívvel az adott körből kimetsszük a D, illetőleg C csúcsot.
Így a csúcsok a körön vannak, másrészt teljesül (1) is, ezért a trapézba érintő kör írható, tehát megfelel a követelményeknek.
 
Megjegyzés. A fenti szerkesztést felére kicsinyítve végezhetjük el, a kör AB-re merőleges sugarai egyike, OK fölé kört írva. Ennek középpontját L-lel, AL-lel való metszéspontjait M-mel és N-nel jelölve (AM<AN)AM=AJ/2, ennek alapján az AO átmérőjü Thalész körből kimetszhetjük az AD oldal E felezőpontját.
Az N metszéspont alapján viszont a szárak P metszéspontját jelölhetjük ki a trapéz szimmetriatengelyén. Ugyanis OE, mint az OAD egyenlő szárú háromszög magassága, merőleges AP-re, így a PAO derékszögű háromszögből
AP=AO2AE=14AE=14AM=15-1=54+14=AL+LN=AN.