Feladat: 1963. évi Matematika OKTV I. forduló 3. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1963/november, 100 - 102. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Síkra vonatkozó tükrözés, Gúlák, Derékszögű háromszögek geometriája, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/november: 1963. évi Matematika OKTV I. forduló 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a tégla csúcsait A, B, C, D, E, F, G, H-val (ABCD egy határlap és AEBFCGDH); a, b, c legyen rendre az AB, AD, AE élek hossza. A testátlók hosszát jelöljük d-vel, a tégla középpontját O-val; tudjuk, hogy d2=a2+b2+c2.
Állapítsuk meg először az átlókra merőleges síkok közt keletkező T test alakját. Az AB, AD, AE élek T1, T2, T3 felező merőleges síkjaira tükrözve a téglát, az önmagába megy át, testátlói ismét testátlókba, így az azokra merőleges síkok is egymásba mennek át, tehát a T test is szimmetrikus T1, T2, T3-ra.
A szimmetriasíkok létesítette térnyolcadok mindegyike egy téglacsúcsot tartalmaz. Az ebben a megfelelő testátlóra merőlegesen állított sík a szimmetriasíkokkal egy-egy 3-oldalú gúlát határoz meg, melynek egyik csúcsa, O, és az ebben találkozó lapjai, amelyek a szimmetriasíkokban vannak, páronként merőlegesek. A testátlóra merőleges sík valóban a szimmetriasíkok metszésvonalainak a térnyolcadot határoló félegyeneseit metszi, mert a testátló átmegy O-n, ami a félegyenesek közös pontja és hegyes szöget alkot a félegyenesekkel. Egy ilyen gúla a szimmetriasíkokra való tükrözéssel sorra átvihető az összes többibe, és a 8 gúla együttesen alkotja T-t, amelynek határfelülete így 8 egybevágó háromszögből áll, élei a szimmetriasíkokban vannak, csúcsai ezek metszésvonalain.

 
 

4. ábra
 

Könnyű belátni (ezt számításainkban nem fogjuk felhasználni), hogy az egy szimmetriasíkban levő élek egy-egy rombuszt alkotnak, ezen mint alapon nyugvó két egyenes gúlából tevődik össze T. Az ilyen testet a kristálytanban rombos bipiramisnak nevezik.
T térfogata a szimmetriasíkok közti egy nyolcadba eső háromoldalú gúla térfogatának 8-szorosa, felszíne pedig a téglacsúcson átmenő határlap t területének 8-szorosa. Jelöljük a szóban forgó gúlának a tégla AB, AD, AE éleivel párhuzamos éleinek hosszát j, k, l-lel, akkor térfogatát kétféle úton is kiszámíthatjuk: mint a merőleges élek hossza szorzatának a hatodát, és mint t-nek és a rá merőleges téglaátló felének 1/3-szoros szorzatát:
16jkl=16dt.
Így T térfogatára, V-re, ill. felszínére, F-re
V=86jkl=43jklésF=8t=8jkld,
tehát a kettő között a következő összefüggés áll fenn:
F=6Vd.
Elég tehát F és V egyikét meghatározni. V-t lesz könnyebb, illetőleg a kiszámításához szükséges j, k, l szakaszokat.
Jelöljük az A-t tartalmazó térnegyedbe eső gúla j hosszúságú élének O-tól különböző végpontját J-vel, az él metszéspontját az ADHE lappal (e lap középpontját) O1-gyel. Ekkor OO1=a/2, továbbá JA az OA-ra A-ban emelt merőleges sík egy egyenese, s így merőleges OA-ra. Az AJO és O1AO derékszögű háromszögek hasonlók, mert O-nál levő hegyesszögük közös; így
jd/2=OJOA=OAOO1=d/2a/2,j=d22a=a2+b2+c22a.
Ugyanígy látható, hogy
k=d22b,l=d22c.
Így a keresett mennyiségek
V=43d68abc=16(a2+b2+c2)3abc,F=6Vd=d5abc=(a2+b2+c2)5abc.