Feladat: 1962. évi Matematika OKTV II. forduló 1. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1962/december, 193 - 194. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térelemek és részeik, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Koszinusztétel alkalmazása, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/szeptember: 1962. évi Matematika OKTV II. forduló 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen az a félegyenes egy S-től különböző pontja A. Emeljünk a-ra az A pontban merőlegest a és c síkjában. Mivel α hegyesszög, ez metszi a c félegyenest egy C pontban. Hasonlóan c-re C pontjában merőlegest állítva c és b síkjában, ez metszi b-t egy B pontban (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Az A, B, C-n átmenő Σ sík merőleges a-ra, ugyanis AC egyenese szerkesztés szerint merőleges a-ra, a CB egyenes pedig az SAC síkra merőleges SCB síkban van és merőleges a két sík SC metszésvonalára, így CB merőleges az SAC síkra, tehát annak minden egyenesére, így a-ra is. AC és CB tehát a Σ sík két a-ra merőleges egyenese, amelyek nem párhuzamosak. Így Σ merőleges a-ra, és az SAC szög mellett, ami szerkesztés szerint derékszög, derékszög az SAB szög is, és az ACB szög is, mert AC szára az SAC síkban van, CB pedig merőleges erre a síkra. Az SCB szög a szerkesztés szerint ugyancsak derékszög. A feladat feltételei szerint BSC=α, CSA=β, és az ASB=γ szöget kell kiszámítanunk.
Most már az SBC, illetőleg SCA háromszögből SC=SBcosα, SA=SCcosβ, és így az SBA háromszögből
cosγ=cosASB=SASB=SCSBcosβ=cosαcosβ.

 
 
2. ábra
 

Megjegyzés. A felhasznált összefüggéseket még világosabbá tehetjük ábrázoló geometriai meggondolással. Tekintsük az a, c síkot első képsíknak, a b, c síkot második képsíknak, ekkor c a képsíkrendszer tengelyében van. A képsíkoknak az a, ill. b félegyenest tartalmazó félsíkjait, vegyük pozitívnak. Az a és b félegyenesekkel meghatározott síkot a ‐ mint a sík első nyomegyenese ‐ körül az első képsíkba leforgatva a 2. ábrát kapjuk, ezen mindhárom felhasznált derékszögű háromszög valódi nagyságban látható. (B)-et ‐ különbségi háromszög mellőzésével ‐ kimetszhetjük a C-n át a-ra állított merőlegesből az SB=S(B) egyenlőség alapján, ugyanis az SB szakasz mind a második képsíkon, mind a leforgatásban valódi nagyságban látszik.
A legtöbb versenyző több trigonometriai ismeret felhasználásával ‐ de viszont kevesebb diszkusszióval ‐ végezte el a számítást. Ilyen a következő
 
 
3. ábra
 

II. megoldás. Legyen a c félegyenes egy S-től különböző pontja D, és emeljünk c-re merőlegest mind az a, c, mind a b, c síkban. Mivel α és β hegyesszögek, ezek metszik a-t E-ben, ill. b-t F-ben (3. ábra). Az EDF szög az SDE és SDF síkok hajlásszöge, tehát a DEF háromszögben D-nél derékszög van, továbbá az SED és SFD háromszögek is derékszögűek. A keresett γ szöget tartalmazó SEF háromszög mindhárom oldalát kifejezhetjük SD-vel és az ismert szögekkel:
SE=SDcosα,SF=SDcosβ,

továbbá DE=SDtgβ, DF=SDtgα,

és így
EF=DE2+DF2=SDtg2α+tg2β.
Ezekkel a koszinusz-tétel alapján
cosγ=cosESF=SE2+SF2-EF22SESF.
A számláló jól ismert azonosságok felhasználásával így alakítható:
SE2+SF2-EF2=SD2(1cos2α+1cos2β-tg2α-tg2β)==SD2(sin2α+cos2αcos2α-tg2α+sin2β+cos2βcos2β-tg2β)=2SD2,
tehát
cosγ=2SD2:2SD2cosαcosβ=cosαcosβ.

Megjegyzés. Több versenyző rámutatott, hogy hasonlóan számíthatjuk γ-t akkor is, ha az a, c és b, c félegyenes-párokkal meghatározott síkok szöge tetszés szerinti ε szög. Az EDF szög éppen ezt a lapszöget méri, tehát
EF2=DE2+DF2-2DEDFcosε,
és így DE/SE=sinβ, DF/SF=sinα figyelembevételével
cosγ=cosαcosβ+sinαsinβcosε.
Ezt az összefüggést a gömbháromszögtan oldal-koszinusz-tételének szokás nevezni; érvényességének feltételeivel itt tovább nem foglalkozunk.