Feladat: 1962. évi Matematika OKTV I. forduló 3. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1962/szeptember, 9 - 10. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/szeptember: 1962. évi Matematika OKTV I. forduló 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az a és b félegyenesek közös kezdőpontját jelöljük C-vel, a két kör középpontját O1-gyel és O2-vel, e három pont vetületét az AB egyenesen T-vel, F1-gyel és F2-vel. A vizsgálandó húrok egyenlősége helyett nyilván elegendő a felüknek, AF1-nek és BF2-nek az egyenlőségét kimutatni.

 
 
1. ábra
 

Ha O1 nem esik az AB egyenesre (azaz BAC90, akkor az AO1F1 és a CAT derékszögű háromszögekben az A-nál, illetőleg C-nél levő szögek merőleges szárú hegyes szögek, ezért egyenlők, s így a két háromszög hasonló, tehát megfelelő oldalaik aránya egyenlő:
AF1:AO1=CT:CA,
ebből
AF1=AO1CACT.(1)
Ugyanígy a BO2F2 és CBT háromszögek hasonlósága alapján (hacsak ABC90)
BF2=BO2CBCT.(2)

Az állítás igazolásához most már elegendő az AO1/CA és BO2/CB arányok egyenlőségét belátnunk. Ez viszont fennáll, mert tagjaik a CAO1 és a CBO2 derékszögű háromszögek befogói, e háromszögek pedig hasonlók, mert C-nél levő szögük az a és b félegyenesek hajlásszögének negyedrésze.
Az ábrán az ABC háromszög A-nál és B-nél levő szöge hegyesszög, meggondolásunk azonban akkor is helyes marad, ha valamelyik (pl. az A-nál levő) szög tompaszög.
Abban az esetben viszont, ha pl. CAO190, az AB egyenes átmegy O1-en, a T pont egybeesik A-val, így
AF1=AO1=AO1CACA=AO1CACT,
tehát az (1) összefüggés ebben az esetben is fennáll. A bizonyítás további része változatlanul alkalmazható ebben az esetben is.
 
 
2. ábra
 

Megjegyzés. Az (1) és (2) összefüggések levezetésében nem használtuk ki, hogy f szögfelező; ezek még akkor is fennállnak, ha f az a és b határolta konkáv szögtérben van. (Ekkor a két kör érintési pontja f-en közrefogja C-t.) AO1/AC, ill. BO2/BC általában azon szögek felének a tangense, amelyet f-nek k1-et érintő félegyenese a-val, ill. k2-t érintő félegyenese b-vel zár be. Ezeket a félszögeket δ-val, ill. ε-nal jelölve (1) és (2) alapján a két körből kimetszett húrok hosszának arányára (ismét a húrok felével számolva)
AF1BF2=tg δtg ε.