Feladat: 1961. évi Matematika OKTV II. forduló 2. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1962/január, 2 - 3. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Húrnégyszögek, Középponti és kerületi szögek, Háromszögek hasonlósága, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/szeptember: 1961. évi Matematika OKTV II. forduló 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.



 

Megmutatjuk, hogy a feladat követelményeit kielégítő minden pontból ugyanakkora szög alatt látszik az AB alap. Legyen az ABC háromszögben CA=CB, és P egy a feltételnek megfelelő pont, azaz ha vetülete az AB alapra Pc, és a CA, CB szárra Pb, Pa, akkor
PPaPPb=PPc2.

PPaBPc és PPcAPb a PB, ill. PA átmérő fölötti Thalész-körbe írt húrnégyszögek. Ezért
PaPPc=180-PaBPc=180-CBA=180-CAB==180-PbAPc=PcPPb.



Másrészt a feltevésből átalakítással
PPa:PPc=PPc:PPb.
Ezek szerint a PaPPc és PcPPb háromszögek hasonlók, tehát PcPaP=PbPcP.
Ebből ismét az említett húrnégyszögekre tekintettel PcBP=PbAP, vagyis ABP=CAP. Így az ABP háromszögben
PAB+ABP=CAB-CAP+ABP=CAB,
tehát APB=180-CAB, állandó. Eszerint P az AB szakasz ω=180-CAB nyílású látószög-körívének pontja. Csak arról az i körívről lehet szó, amely AB-nek C-vel megegyező oldalán van, mert P-nek az ABC háromszög belsejében kell lennie.
Mivel CAB<90, azért ω>90; így i-nek O középpontja AB-nek C-vel ellentétes oldalán van, és az i-hez tartozó középponti szög AOB=360-2ω=2CAB. Ezért az ABO háromszögből BAO=ABO=90-CAB, tehát OACA. Eszerint az AC, BC szár A, ill. B-ben érinti i-t, vagyis A és B-t nem tekintve i minden pontja az ABC háromszög belsejében van.
Megmutatjuk, hogy i minden Q pontja megfelel a követelménynek. Legyen Q vetülete az AB, AC, BC oldalon Qc, Qb, Qa. Mivel Q az i íven van, AQB=180-CAB. Így az ABQ háromszögből
QBA=180-AQB-QAB=CAB-QAB=CAQ,
másrészt QQaBQc és QQcAQb húrnégyszögek, ezért
QQaQc=QBQc=QBA=CAQ=QbAQ=QbQcQ,
és ugyanígy QBC=QAB-ből QQcQa=QQbQc. Eszerint a QQaQc és QQcQb háromszögek hasonlók, ebből QQa:QQc=QQc:QQb és QQaQQb=QQc2, amit bizonyítani akartunk.
Ezek szerint az előírt tulajdonságú pontok mértani helye az adott egyenlő szárú háromszög szárait az alap végpontjaiban érintő körnek az érintési pontok közé eső kisebb íve, az érintési pontokat nem számítva.
 

Megjegyzések. 1. Több versenyző kimondta és bebizonyította, hogy az említett kör minden pontjára nézve a száraktól mért távolságok mértani közepe egyenlő az alaptól mért távolsággal.
2. Többen trigonometriai számításokon keresztül jutottak arra, hogy az APB szög független a P pont helyzetétől.