Feladat: 1960. évi Matematika OKTV II. forduló 3. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1960/november, 102 - 104. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Súlyvonal, Trapézok, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/szeptember: 1960. évi Matematika OKTV II. forduló 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Húzzuk meg a négyszög AC és BD átlóit. Az AF és CE szakasz az ACD, ill. ABC háromszögben súlyvonal, tehát a háromszöget két egyenlő területű háromszögre osztja (8. ábra):

 
 
8. ábra

ADF=ACF,BCE=ACE(1)
(az idomok területét ugyanúgy jelöljük, mint magukat az idomokat). Ezekből összeadással
ADF+BCE=AECF,(2)
mert az ABCD négyszög konvexsége folytán D és B az AC-nek ellentétes partján feküsznek, és ezért ugyanez áll F és E-re is. Figyelembe véve a DE és BF egyenesekkel való felbontást is, (2)-t így írhatjuk:
ADG+DGF+BCH+BHE=AEG+CFH+EHFG(3)
(mindkét oldalon az ABCD négyszög területének fele áll).
Hasonlóan a DE és BF súlyvonalakkal két-két egyenlő részre osztott ABD és BCD háromszögekből
ADE+BCF=EBFD,(4)
amit részletesebben így írhatunk:
ADG+AEG+BCH+CFH=BHE+DGF+EHFG.(5)
Már most (3) és (5) összegéből a két oldalon fellépő egyenlő tagok elhagyásával és 2-vel való osztással a bizonyítandó egyenlőséget kapjuk:
ADG+BCH=EHFG.

II. megoldás: Ismeretes, hogy a trapézt átlói négy olyan háromszögre bontják, melyek közül a szárakra támaszkodók egyenlő területűek. Ezt a tételt fogjuk háromszor felhasználni. Feltehetjük, hogy D és C közül D van távolabb AB-től. Húzzunk D-n és C-n át AB-vel párhuzamost és jelöljük ezeknek AF meghosszabbításával, ill. BF-fel való metszéspontját D', ill. C'-vel (9. ábra), továbbá ED' és FC' metszéspontját J-vel.
 
 
9. ábra
 

AED'D és EBCC' trapézok, így
AGD=EGD'
és
BCH=EHC'.

Az EGD' és EHC' háromszögek együttesen nem takarják le az EHFG négyszöget, kinyúlik az FD'J, nincs lefedve az EC'J háromszög. Ha sikerül igazolnunk, hogy ezek egyenlő területűek, akkor a feladat tételét bebizonyítottuk. Ehhez viszont elegendő megmutatni, hogy C'D' párhuzamos EF-fel, mert ekkor az EC'D'F négyszög trapéz voltából következik állításunk.
Jelöljük CC'-nek EF és AF-fel való metszéspontját P, ill. Q-val. Így EF az AB szakasszal együtt a vele párhuzamos QC' szakaszt is felezi. Másrészt a QCF és D'DF háromszögek egybevágóságából következik, hogy QF=FD'. Tehát P, ill. F a QC'D' háromszög QC', ill. QD' oldalának felezőpontja, és így valóban PF párhuzamos C'D'-vel.
Ha D és C egyenlő távolságra esnek AB-től, akkor D' és C' egybeesnek F-fel, és így az EGD' és EHC' háromszögek együtt pontosan lefedik az EHFG négyszöget.
 

III. megoldás: Azt mutatjuk meg, hogy
AED+EBC=ABF,
illetőleg e területeket 2, 2, ill. 3 idom területének összegeként felírva
AEG+ADG+EBH+BCH=AEG+EBH+EHFG.
Innen ugyanis a két oldal egyenlő tagjainak elhagyásával a bizonyítandó tételt kapjuk.
Valóban, D, F, C-nek AB-n levő vetületét rendre D', F', C'-vel jelölve (8. ábra) a CDD'C' idom trapéz, és benne FF' a középvonal, tehát
DD'2+CC'2=FF'.
Innen pedig mindkét oldalt AE-vel szorozva, majd az AE=EB=AB/2 egyenlőségeket figyelembe véve
12AEDD'+12EBCC'=12ABFF'
adódik, ami állításunkat igazolja.
 

Megjegyzések. 1. A feladat állítása általánosítható: a kimondott területegyenlőség akkor is fennáll, ha E és F az AB, ill. CD oldalt (nem felezi, hanem) ugyanolyan q arányban osztja két-két részre: AE:EB=q, azaz AE=qEB, és ugyanígy CF=qFD (10. ábra, itt q=2).
 
 
10. ábra
 

Az állítás mindhárom fenti megoldás gondolatmenetével igazolható; alább az I. megoldás módosításával bizonyítjuk. Az ott szereplő (1)‐(3) egyenlőségek jobb oldala most a bal oldal q-szorosával lesz egyenlő, (4) és (5) bal oldala viszont a jobb oldal q-szorosával. Így a (3) és (5)-ből keletkezett egyenlőségek összegében 2 helyett (1+q)-val osztva kapjuk az általánosítás állítását. Ez az általánosítás Bollobás Béla dolgozatában szerepel.
2. Könnyű belátni, hogy a nem konvex (vagyis az egy 180-nál nagyobb belső szöggel bíró, valamint a hurkolt) négyszögekre az állítás nem igaz.