Feladat: 1960. évi Matematika OKTV I. forduló 3. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1960/szeptember, 14 - 16. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Háromszögek hasonlósága, Teljes indukció módszere, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/szeptember: 1960. évi Matematika OKTV I. forduló 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a BAC szög nagysága φ, így az ABC szög nφ. Ezek különbözők, ezért a háromszög szárai vagy A-ban, vagy B-ben futnak össze. Az állítást a két esetre külön-külön bizonyítjuk.
I. eset: a szárak AB és AC, tehát a C csúcsnál levő szög nagysága nφ, a szögek összegéből φ=180/(2n+1), ez hegyesszög, mert 2n+15, és nφ ugyancsak hegyesszög. ‐ Elegendő egy olyan A0B0C0 háromszöget adnunk, amely n-1 egyenes vágással n egyenlő szárú háromszögre bontható egyenlő hosszú szárakkal és hasonló az ABC háromszöghöz. Nyilvánvaló ugyanis, hogy az A0B0C0-t ABC-be átvivő hasonlósági transzformációval valamennyi vágásszakasz megfelelőjét ABC-ben megszerkesztve és e háromszöget a kapott szakaszok mentén szétdarabolva ebből is n egyenlő szárú háromszög áll elő egyenlő hosszú szárakkal.
Egy a kívánt tulajdonsággal bíró A0B0C0 háromszöget egy A0 csúcsú, φ nagyságú szögből kiindulva a következő, n+1 lépésből álló és lépésenként 1‐1 újabb segédpontot előállító szerkesztéssorozattal kaphatunk. A segédpontokat rendre A1,A2,...,An,An+1-gyel jelöljük. Első lépésül A0-ból egy tetszés szerinti A0A1=d szakaszt mérünk a szög egyik szárára (1. ábra, ezen n=4).

 
 
1. ábra
 

A 2. lépésben A1 körül d sugárral kört írva A2-ként vesszük e körnek a szög másik szárán levő, A0-tól különböző metszéspontját. A további pontokat váltakozva a szög egyik és másik szárából metsszük ki az utoljára kapott pont körül d sugárral írt körívvel és mindig úgy, hogy azok a korábbi metszéspontoktól különbözők legyenek. Így A3 gyanánt az A2 körül d sugárral írt körnek a szög első, A0A1 szárán levő, A1-től különböző metszéspontját vesszük. Az n+1-edik lépés után An-t B0-nak, An+1-et C0-nak véve előttünk áll a kívánt A0B0C0 háromszög, és ezt az A1-től An-ig terjedő egymás utáni n-1 segédpontpárt összekötő n-1 egyenlő szakasz darabolja fel a kívánt módon.
Mivel az A0-nál levő φ szög hegyesszög, azért A2 valóban a másik száron jön létre. Az A1A0A2=H1 háromszög egyenlő szárú, így A2-nél levő szöge is φ, tehát A1-nél levő külső szöge φ+φ=2φ. ‐ Ez is hegyesszög, ezért A3 az A0-tól távolabb jön létre, mint A1. Így az említett külső szög az A2A1A3=H2 egyenlőszárú háromszögnek belső szöge, tehát H2-nek A3-nál levő szöge is 2φ, továbbá H2 kívül áll H1-en, A1A2 oldaluk közös, A1-be befutó A1A3 és A1A0 oldalaik egymás meghosszabbításai, így együtt kitöltik az A0A2A3=J2 háromszöget. Ezért az A1A3A2 szög J2-nek is szöge, ennélfogva J2-nek A2-nél levő külső szöge φ+2φ=3φ. ‐ Ha n>2, vagyis n3, akkor 3φ is hegyesszög, így A4 távolabb van A0-tól, mint A2. Ezért az A3A2A4=H3 egyenlő szárú háromszög kívülről csatlakozik J2-höz és A4-nél levő szöge is 3φ, egyenlő az utóbbi külső szöggel. Az A3A4A2 szög a J2 és H3-ból összetevődő A0A3A4=J3 háromszögnek is szöge, így J3-nak A3-nál levő külső szöge φ+3φ=4φ.
Teljes indukcióval minden kn-re könnyű belátni, hogy az AkAk-1Ak+1= =Hk egyenlő szárú háromszögben AkAk-1Ak+1=AkAk+1Ak-1=kφ (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Ennek helyességét k=1,2-re és n3 mellett k=3-ra az előzőkben láttuk. Ha már most k olyan az n-nél kisebb szám, amelyre állításunk érvényes, akkor érvényes k+1-re is. Ugyanis k<n folytán k+1n, és így a műveletsorozat még folytatódik. Az A0AkAk+1=Jk háromszög Ak-nál levő külső szöge (k+1)φnφ<90, ezért az Ak+1 körüli d sugarú körrel az A0Ak szárból kimetszett Ak+2 távolabb van A0-tól, mint Ak, tehát az Ak+1AkAk+2=Hk+1 egyenlő szárú háromszög kívülről csatlakozik Jk-hoz. Így Jk-nak Ak-nál levő (k+1)φ nagyságú külső szöge Hk+1-nek belső szöge, tehát AkAk+2Ak+1=Ak+2AkAk+1=(k+1)φ. Ezek szerint állításunk érvényessége valóban öröklődik minden az n-nél kisebb k-ról k+1-re.
Tekintsük most már a Jn=A0AnAn+1=A0B0C0 háromszöget. Ebben a fentiek szerint A0C0B0=A0An+1An=An-1An+1An=nφ, és ezért A0B0C0=180-φ-nφ=(2n+1)φ-(1+n)φ=nφ. Így Jn egyenlő szárú, a szögek egyenlősége folytán hasonló az adott ABC háromszöghöz és maradéktalanul szétvágható a H1,H2,...,Hn egyenlő szárú háromszögekre. A szerkesztéssorozat első és utolsó lépése, az A0A1 és AnAn+1 szakasz nem vágandó, tehát a vágások száma (n+1)-2=n-1. Mindezek szerint Jn-nek megvan a kívánt tulajdonsága. Ezt kellett megmutatnunk.
Továbbhaladás előtt vegyük észre, hogy az A0B0C0 háromszögben B0C0=AnAn+1=d. Ennek alapján megtakaríthatjuk a hasonlósági transzformációt: a fenti szerkesztéssorozatot az adott háromszögben A-ból kezdve és d=BC-vel végrehajtva azonnal a kívánt felbontást kapjuk. Így An és An+1 kitűzése elmarad. A szerkesztéssorozatot fordított sorrendben, azaz B vagy C-ből kezdve is végrehajthatjuk, ilyenkor An-1 az első szerkesztett pont.
Vegyük észre azt is, hogy szerkesztéssorozatunk első k+1 lépésével, ill. az A1A2...Ak-1Ak vágássorozat k-1 vágásával, az A0AkAk+1=Jk (nem egyenlő szárú) háromszöget is az előírt tulajdonságú háromszögekre daraboltuk (itt AkAk+1 nem vágandó, mert Jk határának tekintjük). A felhasznált feltételeket áttekintve látjuk, hogy a következő általánosabb tételt bizonyítottuk be: Minden olyan ABC háromszög, melyben a B csúcsnál hegyes szög van és ez k-szor akkora, mint az A csúcsnál levő szög, ‐ ahol k az 1-nél nagyobb egész szám, ‐ szétvágható k-1 egyenes vágással k számú olyan egyenlő szárú háromszögre, hogy valamennyi rész-háromszög szárai egyenlők; a vágásszakaszok hossza a BC oldallal egyenlő. (Az első vágást célszerű C-ből indítani; de indulhat páros k esetén az AB oldal, páratlan k esetén az AC oldal azon A1 pontjából is, melyre AA1=BC.
II. eset: a szárak BA és BC, a C-nél levő szög φ. Az állítást n párossága szerint két alesetben bizonyítjuk.
 

II/1. aleset: n páratlan. Legyen n=2j-1, ahol j>1, egész szám, így a szögek összegéből φ=180/(2j+1). A bizonyítást visszavezethetjük az I. esetre. Mérjük fel az AB szárat A-tól az AC alapra (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Az előálló B1 végpont az AC szakaszon van, mert nφ>φ folytán AC>AB. A háromszöget BB1 mentén kettévágva az ABB1=L1 és CBB1=L2 háromszögekre már alkalmazhatjuk a fenti általános tételt. Ugyanis L1 egyenlő szárú, és a BB1 alapon levő szögeinek nagysága (180-φ)/2=(2j+1-1)φ/2=jφ=jpBAB1. Ennélfogva L2-ben CBB1=CBA-B1BA=(2j-1)φ-jφ=(j-1)φ=(j-1)BCB1. Továbbá a B-nél levő részszögek hegyesszögek, mert az ABB1 szög egy egyenlő szárú háromszögnek alapon levő szöge, a CBB1=(j-1)φ pedig kisebb ABB1=jφ-nél. A vágásszakasz hossza L1 és L2-ben egyaránt BB1, mint az A, ill. C-nél levő φ szöggel szemben fekvő oldal. A vágások száma 1+(j-1)+(j-2)=2j-2=n-1, a létrejövő háromszögek száma pedig j+(j-1)=2j-1=n, amint bizonyítanunk kellett.
II/2. aleset: n páros: n=2j, ahol j1, egész szám. Vágjuk ketté az ABC háromszöget a B csúcsból induló BB2 magasságvonallal (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

A létrejött egybevágó ABB2 és CBB2 derékszögű háromszögek B-nél levő szögei hegyesszögek és n/2=j-szer akkorák, mint az A, ill. C-nél fekvő szögek. Így a két rész-háromszög a fenti tétel szerint az előírásnak megfelelően feldarabolható (ill. j=1, azaz n=2 esetén már fel is van darabolva), tehát az eredeti háromszög is. A vágásszakaszok hossza BB2, a vágások száma az egész háromszögben 1+2(j-1)=2j-1=n-1, és az egyenlő szárú rész-háromszögek száma 2j=n az állításnak megfelelően. Ezzel a bizonyítást befejeztük.
 

Megjegyzés. A feldarabolhatóság bizonyításában az I. esetben a B-nél levő nφ, szög csúcsából kiinduló vágással is kezdhettük volna vágási sorozatunkat. Így be kellett volna bizonyítanunk, hogy az utolsó vágás utáni maradék-háromszög ugyancsak egyenlő szárú.