Feladat: 1959. évi Matematika OKTV II. forduló 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1960/január, 5 - 7. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Húrnégyszögek, Thalesz-kör, Háromszögek hasonlósága, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/szeptember: 1959. évi Matematika OKTV II. forduló 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A Q1Q2Q3Q4Q5Q6=H2 hatszög bármelyik két egymás utáni oldalát ‐ három egymás utáni csúcsát ‐ az ABCA'B'C'=H1 hatszög három egymás utáni oldala ‐ négy egymás utáni csúcsa ‐ határozza meg; és az első és a negyedik csúcs egy átmérőnek két végpontja.

 
 

Ezért az állítás első részében elég azt bizonyítanunk, hogy ha L, M, N, L' ebben a sorrendben egy k körnek egymástól különböző pontjai, LL' a k-ban átmérő, és egy a k-n fekvő P-ből az LM, MN, NL' egyenesekre bocsátott merőlegesek talppontjai rendre Q, R, S, akkor QR=q és RS=s egymásra merőlegesek. Evégett megmutatjuk egyrészt, hogy P egy bizonyos P0 helyzetében Q0R0=q0 és R0S0=s0 merőlegesek, másrészt hogy ha P elmozdul a k-n, akkor QR=q és RS=s egymással megegyező irányban ugyanakkora szöggel fordulnak el. (L, M, N és L' sorrendje megfelel H1 konvexségének.)
Valóban, P0-ként az M-en átmenő átmérőnek M' másik végpontját véve Q0 az L-be, R0 az N-be esik, így Q0R0S0=LNS0=LNL', és ez a feltevésnél fogva derékszög.
 
 

Legyen η az s (előjellel vett) hajlásszöge PR-nek attól a élegyenesétől mérve, amely MN-nek ugyanazon partján van, mint L. Az N, P, R, S pontok P bármely helyzetében húrnégyszöget határoznak meg, ebből látható, hogy η mindig egyenlő a φ=L'NP szöggel, de avval ellentétes irányú: η=-φ. Eszerint ha P a P1 helyzetből P2-be megy át, akkor a megfelelő s1-nek s2-be való δ elfordulási szögét P1R1 és P2R2 párhuzamossága folytán az η2-η1 különbség adja, és erre δ=η2-η1=-(φ2-φ1), vagyis s elfordulása egyenlő, de ellentétes irányú NP elfordulásával. (Ez nem a k-n fekvő P-re is érvényes.) ‐ Eredményünk alapján egy P2-ből szerkesztett q2-nek egy P1-ből szerkesztett q1-hez képest való ε elfordulási szöge is kiadódik: -(ψ2-ψ1), ahol ψ1 és ψ2 a ψ=NMP szög megfelelő két értékét jelöli. ‐ Most már P két helyzetének k-n P0-t és P-t véve ψ-ψ0=P0MP=P0NP=φ-φ0, eszerint ε=δ, vagyis q, s a q0, s0-hoz képest valóban ugyanannyival és ugyanazon irányban fordulnak el, és ezért SRQ=S0R0Q0, derékszög, amit bizonyítani akartunk.
 
 

H1 mindegyik szemben fekvő oldalpárja egymással párhuzamos, mert végpontjaik, mint két átmérő végpontjai, egy téglalapnak a csúcsai; ezért a P-ből rájuk bocsátott merőlegesek azonosak, így pl. a P, Q3, Q6 ponthármas egy egyenesbe esik. Ezért a Q3Q6 szakasz F3 felezőpontja egyrészt PQ3-on fekszik, másrészt az ACA'C' téglalapnak az AC-re merőleges tengelyén, amely k-nak átmérője, tehát F3-ból az OP sugár derékszögben látszik, F3 az OP átmérőjű k' Thalész-körnek pontja. (Az utóbbi akkor is áll, ha F3 éppen P-be esik.) Ugyanez áll a Q1Q4, Q2Q5 szakaszok F1, F2 felezőpontjára. Ezzel bebizonyítottuk az állítás második részét, és egyben a szóban forgó második kört közvetlen kapcsolatba hoztuk k-val és P-vel.
 

II. megoldás: A H1 hatszög oldalainak merőlegességét a következőképpen is igazolhatjuk. Elegendő P-nek a C'A íven felvehető helyzeteire szorítkozunk mert H1-nek nincs kitüntetett oldala, így a betűzés megváltoztatásával mindig elérhetjük az említett helyzetet. Másrészt elég az egymást Q6, Q1, Q2, Q3-ban metsző oldalakra megmutatni, hogy merőlegesek egymásra, mert H1 csúcsait fordított sorrendben betűzve (A,B,...,C' helyére rendre C',B',...,A-t írva) Q5 és Q1 valamint Q4 és Q2 felcserélődnek.
Q1 mint a PAB háromszög magasság talppontja az AB oldal A-n túli meghosszabbításán van, mert a PAB szög tompaszög, szárai között k-nak a C' és C pontokat tartalmazó, és ezért félkörnél nagyobb PB íve fekszik; hasonlóan Q2 a BC oldal B-n túli meghosszabbításának pontja. Ezekből a betűzés megfordításával kapjuk, hogy Q5, Q4 a C'B', B'A' oldalnak C'-n, B'-n túli meghosszabbításán van. Q3 viszont a CA' és Q6 a C'A szakaszon fekszik, mert a PCA', PC'A háromszögekben C-nél és A'-nél, C' és A-nál hegyes szögek vannak. Eszerint P a H2-höz viszonyítva a Q6, Q2, Q3-nál fekvő (180-nál kisebb) szögek terében fekszik, és a Q1-nél, Q5-nél fekvő egyik-egyik külső szög terében, ezért a Q1 szög PQ1 révén két szög különbségeként írható: Q6Q1Q2=PQ1Q2-PQ1Q6 a Q6, Q2, Q3-nál fekvő szögek pedig PQ6, PQ2, PQ3-mal két szög összegére bonthatók, pl. Q2Q3Q4=Q2Q3P+PQ3Q4.
Folytatólag a PQ1Q2B és PQ1AQ6 ,,talpponti'' húrnégyszögek, majd a PABC ,,k-beli'' húrnégyszög révén (mivel bármelyik szög egyenlő a szemben fekvő szög külső szögével) Q6Q1Q2=PBC-PAC'=PAC-PAC'=C'AC, és ez feltevésnél fogva derékszög: a CC' átmérő látószöge a k-n fekvő A pontból. ‐ Majdnem ugyanígy halad a bizonyítás a többi három szög esetében is. A megkezdett példát folytatva: Q2Q3Q4=BCP+PA'B'=BCP+PCB'=BCB', ami derékszög. (Olyan, a szereplőkkel egyenlő szögekre térünk át, melyek H1 csúcsaival vannak meghatározva, majd amelyeknek csúcsuk és egyik száruk közös, és így összegük egyetlen szögként írható.)
Ezzel az állítás első részét bebizonyítottuk.
 

III. megoldás: Megmutatjuk, hogy H2-nek egy oldala a tőle számított második oldallal párhuzamos, és a harmadikra merőleges; ebből már következik, hogy a második és a harmadik oldal egymásra merőleges, vagyis az állítás első része igaz. Valóban, egyrészt pl. Q6Q1 párhuzamos Q3Q2-vel, mert egyenlő szöget alkotnak a Q6P (másképpen Q3P) félegyenessel: PQ6Q1=PAQ1=PCQ2=PQ3Q2 továbbá Q1 és Q2 a PQ3 egyenesnek ugyanazon partján feküsznek. Másrészt Q6Q1 merőleges Q3Q4-re. Ugyanis a Q6-nál derékszögű PAQ6 és a Q3-nál derékszögű A'PQ3 háromszögek hasonlók, mert P-nél fekvő hegyes szögeik PA és PA' merőlegessége folytán egymásnak pótszögei; a PAQ6 háromszög egy +90 szögű forgatva nyújtással áll elő A'PQ3-ból (megfelelők azok a csúcsok, amelyek a két felsorolásnak ugyanannyiadik tagjai). Ugyanez érvényes a Q1-nél, Q4-nél derékszögű PAQ1 és A'PQ4 háromszögekre is, és így a PQ6AQ1, A'Q3PQ4, négyszögekre is, mert a hasonlóság aránya mindkét esetben ugyanaz: a PA, A'P átfogók aránya. Így Q6Q1 is +90-os forgatva nyújtással áll elő Q3Q4-ből (ez többet is mond annál, mint amit állítottunk), ennélfogva Q3Q2 merőleges Q3Q4 -re.
 

Megjegyzés. Egyenesek párhuzamosságára támaszkodik a következő bizonyítás is. Legyen k és a PQ6 egyenes második közös pontja P*. Ekkor CQ2Q3=CPQ3=CPP*=CBP*, eszerint P*B párhuzamos Q3Q2-vel. Hasonlóan P*B'Q3Q4, így a Q2Q3Q4 szög egyállású a BP*B' szöggel, ez pedig derékszög.