Feladat: 1959. évi Matematika OKTV II. forduló 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1960/január, 2 - 5. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Háromszögek egybevágósága, Trapézok, Négyszögek középvonalai, Forgatva nyújtás, Háromszögek hasonlósága, Párhuzamos szelők tétele, Thalesz-kör, Egyenesek egyenlete, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/szeptember: 1959. évi Matematika OKTV II. forduló 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Legyen g-nek az f-re merőleges helyzete g0, ennek metszéspontjai e, f-en E0, F0. Ekkor a kérdéses merőleges maga f, így az e-vel való metszéspont nem létezik, P nem szerkeszthető egyértelműen; azonban f-nek F0-tól OE0=a távolságra fekvő P01 és P02 pontjait tágabb értelemben a mértani helyhez tartozóknak tekinthetjük. ‐ Elegendő g-nek azon helyzeteivel foglalkoznunk, amelyek f-et az F0P01 félegyenesén metszik, mert a mértani helynek az így mellőzött pontjait a figyelembe vettekből g0-ra való tükrözéssel megkaphatjuk, hiszen g minden mellőzött helyzetének megvan a tükörképe a figyelembe vett helyzetek között.

 
 

Legyen a forgó egyenesnek egy g helyzetében OP felezőpontja K, P és K vetülete f-en P', K'. Ekkor az FPP' és OEE0 derékszögű háromszögek egybevágók, mert FP=OE, továbbá F, ill. O-nál levő szögeik merőleges szárú hegyes szögek, és ezért egyenlők. Így FP'=OE0=a=F0P01 és F a P'-től ellentétes irányban van, mint P01 az F0-tól (ugyanis az F0FP szög nagyobb az OFP szögnél, ez pedig derékszög). Ezért P01 és F tükrös párok az F0P' szakasz felező merőlegesére ‐ ami egyben az OF0P'P trapéz KK' középvonala ‐, és így KP01=KF. Másrészt K az OFP derékszögű háromszög köré írt kör középpontja. Ezek szerint e kör átmegy P01-en és ezért az OP01P szög (g bármely helyzete mellett) derékszög; más szóval P csak a P01-ben OP01-re állított merőlegesen fekhet. Tegyük hozzá: az FP szakaszok felmérési irányára tekintettel P a merőlegesnek csak azon a h1 félegyenesén lehet, amely f-nek ugyanazon partján van, mint e (és O).
Megmutatjuk, hogy a figyelembe vett g helyzetekre a keresett mértani hely éppen h1, vagyis h1 bármely P01-től különböző P1 pontja előáll g valamely helyzetéből.
g1-nek a P1-et előállító helyzetére, ill. a vele adódó E1, F1-re egyrészt a P1F1O szögnek derékszögnek, másrészt F1P1=OE1-nek kell lennie. Az első követelményből g1 egyértelműen megszerkeszthető, ehhez F1-et az OP1 átmérőjű (és P1P01O=90 folytán P01-en átmenő) Thalész-körnek f-fel való, P01-től különböző metszéspontja adja ‐ amennyiben két ilyen metszéspont van ‐, és F1P01, ha e kör érinti f-et. E kör K1 középpontja rajta van az F0P'1 szakasz felező merőlegesén (P'1 a P1 vetülete f-en), így F1 és P01 tükrös pontpár F0P'1 felezőpontjára, és ezért F1P'1=F0P01=OE0. Így az OE1E0 és F1P1P'1 derékszögű háromszögek egybevágók (E1 a g1 és e metszéspontja), mert O, ill. F1-nél fekvő szögük szárai páronként merőlegesek (Thalész-kör), ennélfogva OE1=F1P1 amit bizonyítani akartunk. (Teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy F1 az F0P01 félegyenesen van, mert nem lehet sem F0-ban, sem az F0P02, félegyenesen; ugyanis F0 a körre nézve külső pont, K1 az OP0 szakasz felező merőlegesének azon a félegyenesén van, amely OP01-nek F0-val ellentétes oldalára esik, az utóbbinak pontjai pedig F0-tól távolabb vannak, mint P01-től.)
Ezek szerint a keresett mértani helyet h1 és ennek g0-ra való h2 tükörképe adja, vagyis az f egyenes F0P01=F0P02=OE0 tulajdonságú P01, P02 pontjaiban OP01, ill. OP02-re állított merőlegeseknek azok a félegyenesei, amelyek f-nek O-t tartalmazó partján vannak. P01 és P02 a mértani helynek csupán tágabb értelemben vett pontjai.
 

Megjegyzések. 1. FP'=F0P01 megállapítása után ‐ ahol a szakaszok iránya is megegyező ‐, vizsgálatunkat így is befejezhetjük: eszerint P01P'=F0F, másrészt PP'=EE0, ennélfogva PP':P01P'=EE0:F0F=OE0:OF0=a:b, azaz állandó, tehát bármely P-be P01-ből ugyanaz az irány mutat. Így azonban még hátra van ennek az iránynak a meghatározása.
2. Többen pontos rajzú próbák nélkül azt a pusztán szabadkézi vázlatra alapított sejtésüket próbálták igazolni, hogy a mértani hely kör, hiperbola, hiányos parabola, vagy két kotangens-görbe.
A versenyzők nagyobb része a koordináta-geometria módszereivel kereste a mértani hely egyenletét, gyakran elég bonyolult számításokkal, a szakaszfelmérést egyenes és kör metszésének tekintve, ami két lehetőséget ad P-re, a helyes irány megválasztása pedig diszkussziót igényel. Alább egy ezt a lépést kikerülő, részben koordináta-geometriai megoldást adunk.
 

II. megoldás: Válasszuk f-et X-, és a rá O-n át húzott merőlegest Y-tengelynek úgy, hogy O ordinátája b legyen, és legyen a kezdőpont K, továbbá e és az Y-tengely metszéspontja L. Tekintsük egyelőre azokat a g-ket, amelyek az X-tengelyt pozitív abszcisszájú F-ben metszik, és jellemezzük g helyzetét azzal a γ pozitív hegyes szöggel, amellyel O körül az Y-tengelyhez képest el van fordulva. Így F, E koordinátái: (btgγ,0), (-atgγ,b+a) és a felmérendő OE=z szakasznak az Y-tengelyre való vetülete a, az X-tengely irányára pedig LE=-atgγ.
 
 

E szakasz előírt felmérését helyettesíthetjük O körüli -90-os elforgatásával és O-nak F-be való eltolásával.
Így az elforgatott OE* vetületei X, Y irányára OL*=a, L*E*=atgγ, és az eltolás után P koordinátái: x=btgγ+a, y=atgγ. (f, e pontjainak ordinátája 0, ill. b+a>0, ennélfogva OE-nek e felé való felmérése P-re pozitív ordinátát ír elő; valóban y>0, mert γ>0.
A keresett mértani hely eddig tekintetbe vett részének egyenletét P koordinátáiból a γ paraméter kiküszöbölésével kapjuk:
tgγ=x-ab=ya-ból:y=ab(x-a),
és ehhez járul tgγ>0 helyett az y/a>0, azaz y>0 megszorítás. Ez félegyenes egyenlete, amely az X tengelyt az x=a abszcisszájú C pontban metszi (itt a kezdőpontja) és amely merőleges OC-re, mert OC iránytangense -b/a.
Hasonlóan kapjuk az X-tengelyt negatív abszcisszájú F-ben metsző g egyenesekre F(-btgγ,0) és E(atgγ,b+a)-ból P-re: x=-btgγ-a, y=atgγ (itt γ a g elfordulása Y-tól a negatív forgási irányban). Eszerint P abszcisszája az előbbinek -1-szerese, ordinátája változatlan, ez az Y-tengelyre való tükrözést jelent, ennélfogva a mértani hely hiányzó része az eddigiből az f-re O-n át húzott merőlegesen való tükrözéssel áll elő.
 

Megjegyzések. 1. A fentiekben nem ,,tiszta'' koordinátageometriai módszerrel dolgoztunk, több lépést elemi, ill. trigonometriai úton végeztünk.
2. OE-nek a g-re merőlegesen való felmérésével adódó pontot megkaphatjuk a merőleges és a g-ből (rá merőleges) OE nagyságú eltolással előálló g' egyenes metszéspontjaként is. Így azonban mindegyik említett egyenes egyenletét fel kellene írnunk, és többet kellene számolnunk. Az ,,e felé'' való eltolás révén a g'-vel az Y-ból lemetszett szakasz b-ről b+OE/sinγ=b+a/sinγcosγ-ra növekszik.