Feladat: 1959. évi Matematika OKTV I. forduló 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1959/szeptember, 6 - 7. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hengerek, Kúpok, Gömb és részei, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Szabályos sokszögek geometriája, Háromszögek hasonlósága, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/szeptember: 1959. évi Matematika OKTV I. forduló 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A henger és a kúp közös tengelyén átmenő bármely ABCDE síkmetszetben az AB henger- és az AC kúpalkotó ugyanakkora BAC szöget zár be. Így r sugaraik egyenlősége folytán mind a 6 gömb középpontja ugyanolyan mélyre esik le, középpontjaik egy vízszintes síkban helyezkednek el. Ezek nyilván egy olyan 2r oldalú szabályos hatszög csúcsai, amelynek középpontja a henger tengelyén van, ezért a gömbközéppontoknak a tengelytől való távolsága ugyancsak 2r, a henger falától való távolságuk r; így a henger (és a kúp) sugara: R=r+2r=3r.

 

 

Tekintsünk egy olyan tengelymetszetet, amely átmegy egy gömbnek G középpontján. A gömbből így kimetszett főkör érinti az AB, ill. AC alkotókat. Tekintsük e főkör érintőjét a gömb legmagasabban fekvő T pontjában, és jelöljük ennek az alkotók (vagy meghosszabbításaik) közti szakaszát B'C'=x-szel. Így adataink alapján az AB'C' derékszögű háromszögben AB'=2x, AC'=5x. A főkör ezen háromszögnek beírt köre, ennélfogva szokásos jelölésekkel és az ismert összefüggés alapján:
r=ts,azazr=x2x3+52=x3+52.
Ennek alapján
xR=3+56<2+96=1,
és mivel R pozitív, azért x<R. Eszerint B'C'<BC, és az AB'C' és ABC háromszögek hasonlósága alapján AB'<AB, tehát T alatta van a fedőlap BD szintjének, a gömbök nem emelkednek ki az edényből.
 

II. megoldás: Ha már megkaptuk az r=R/3 összefüggést, akkor szinte számítás nélkül is válaszolhatunk a kérdésre a következő átfogalmazás alapján:
Beilleszthető-e egy gömb az edénybe (a kúp után) úgy, hogy érintse a henger falát és legmagasabb pontja a fedőlap szintjében legyen? Látható, hogy igen. Ugyanis a gömb főkörmetszetét befoglalva egy 2r oldalú DPQS négyzetbe, ennek az a Q csúcsa, amely sem a hengeralkotón, sem a fedőlappal való metszésvonalon nincs rajta, éppen a kúp alkotójára esik; ez mutatja, hogy az ilyen beillesztésnek nincs akadálya, ebből a helyzetből eleresztve a gömb lejjebb esik, vagyis még a fedőlap szintjét sem éri el a legmagasabb pontja.